Skocz do zawartości

[Nawigacja] prowadzenie po punktach trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie do kogoś kto zna się na planowaniu tras. Chodzi mi o takie coś by zaplanować sobie trasę mając na uwadze kolejne punkty docelowe (to wiem jak), tylko problem polega na tym by: potem np. jeżdżąc po nieznajomym mieście prowadziło mnie (np. mówiło gdzie mam skręcić itd.). Dajmy na to, że wysiądę w Warszawie na dworcu głównym, chcę przejechać trasę 30 kilometrów poprowadzoną przez punkty docelowe i wrócić w to samo miejsce, co oczywiście ustawię, ale tak by nie uczyć się trasy na pamięć i nie musieć patrzeć w telefon na każdym skrzyżowaniu:)

Czy wystarczy jakaś aplikacja internetowa? Czy to poważniejsza sprawa i potrzebna by była jakaś nawigacja odrębna? Ktoś pomoże? :)

Napisano

Jak już narysujesz sobie trasę to możesz wrzucić ją na telefon i po zainstalowaniu aplikacji Locus (i modułu do nawigacji offline) będzie Cie prowadziła po śladzie. Jeśli nie chcesz patrzeć na ekran to możesz założyć słuchawki i słuchać komend.

Tylko przetestuj sobie przed wyjazdem taka opcje :) 

Napisano

ok dzięki.

A powiedz mi proszę jak wgrać mapę i w co wejść by ją uaktywnić. Chciałbym przetestować - to znaczy zrobić sobie jakieś 5 kilometrów od domu do jakiegoś miejsca i z powrotem (w sumie 5 km) i zobaczyć jak to działa:)

Mapkę wygenerowałem w Ride with GPS (mogę ją udostępnić tej aplikacji), tylko co dokładnie zrobić tam?

Napisano

Sam się dopiero bawię nawigacją głosową więc ekspertem nie jestem, ale:

Jak będziesz rysować ślad, to rób tak  żeby składał się z możliwie linii prostych, jak są jakieś rozwidlenia w kształcie litery "Y" to jak chcesz jechać w lewo to nie rysuj lekkiego łuku tylko zrób bardziej prostopadle w lewo.

Jak już narysujesz to musisz trasę eksportować, np. do pliku .gpx. Taką trasę kopiujesz sobie na telefon, włączasz Locusa i importujesz. 

Jak już ja zaimportujesz wchodzisz w listę tras i dajesz nawiguj. Do takiej nawigacji offline  potrzebujesz jeszcze tego https://play.google.com/store/apps/details?id=btools.routingapp&hl=pl  

Najlepiej sobie samemu przeklikać program i poustawiać. Jak coś jeszcze to pisz :) 

Napisano

ok wgrałem trasę w pliku .gpx :) Udało mi się ją w dobry chyba sposób otworzyć na LOCUS-ie. Tylko nie wiem jak zrobić by prowadziła. Dałem "nawiguj do" po lewej stronie ekranu (rozwinąłem pasek i więcej opcji) , ale coś nie działa. Trasa jest ale nie nawiguje. Pojawiały się jakieś opcje "prowadzenie", ale jak mówię jeszcze niezbyt mi to działa.

Zainstalowałem to - do czego mi podesłałeś link, ale nic z tym nie robiłem.

M.

Napisano

Rozwijasz boczny pasek w Locusie, wybierasz "Dane", wybierasz swoja trasę i klikasz na dole (druga od lewej) ikonkę z taka strzałeczką, pokaże Ci sie coś takiego:

64061700b15a.png

Dajesz nawiguj i tyle.

Napisano

Nie nawiguje. Chcę żeby działał ofline bo jestem za granicą. Ściągnąłem mapę Badenia-wirtembergia. Jest lokalnie na urządzeniu. Włączam navi tak jak piszesz, ale wychodzą komunikaty coś że nie można korzystać z mapy, brak łączności z serwerem itp. Może złą mapę ściągnąłem? Bo jest jeszcze podobno opcja ściągnąć zaznaczony kawałek mapy online. Musiałbym za nią zapłacić a nie mam pewności że będzie działać. Możesz podać krok po kroku żeby działało nawigowanie offline?

Napisano

U mnie też kiepsko, ale ja jestem w Polsce. Udało mi się usłyszeć komunikat "trasa przygotowana" itd., ale nie prowadzi punkt po punkcie :( Nie wiem co robię źle

Napisano

Jak włączyć DANE KOMÓRKOWE w LOCUS-ie?

Takie ogólne w komórce ustawienia lokalizacji mam włączone, bo RIDE WITH GPS mi na przykład działa poprawnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...