Tomciox Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Szukam tarczy 180 przód i 160 tył do moich hamulców Shimano. Hamulce używane w górskich maratonach. Czy oryginalne tarcze Shimano są dużo lepsze od często tańszych i lżejszych zamienników w postaci Ashima, A2Z i im podobnych? Czy jest w ogóle coś godnego polecania o porównywalnej jakości jak oryginały shimano, a przy tym lżejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Shimano raczej z tarcz jakoś specjalnie nie słynie. Jeśli to CR to wybór jest bardzo ograniczony. Ja używałem Ashima i byłem zadowolony, leciutkie i dawały radę. Teraz testuję Alligatory, miałem też Quaxar, też fajne tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Dzięki za cenne info. Szukam lekkich tarcz pod 6 śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Pod 6 śrub jest dużo lepiej. Te co pisałem jak dla mnie były i są spoko. Quaxar są 160 i 180 ale tylko jeden wzór. Alligator jest dużo większy wybór. Ale nie wiem jakie masz kryteria decydujące o lekkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 (edytowane) Coś do ok 120g i dobrze hamującego przy 180mm byłoby idealne. To wydaje mi się już zbyt lekkie i nie budzi wizualnie zaufania: http://allegro.pl/kcnc-tarcza-kasditor-180mm-92g-zlota-wyslka-24h-i6753417815.html I jeszcze istotna kwestia - moja waga: ok 84kg. Edytowane 24 Marca 2017 przez Tomciox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Zależy też od kwoty , ale avid g2cs i g3cs są spoko. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 (edytowane) Mam niestety niechęć do Avidów, ale może w dzisiejszych czasach już nieuzasadnioną. Za tarczę 180mm mogę wybulić do 200zł. Czyli precyzując szukam bardzo skutecznej, lekkiej (do 120g.) tarczy 180mm i jej odpowiednika w rozmiarze 160mm. Ta mi się podoba: http://www.bikecenter.pl/p28492,fsa-db011-tarcza-hamulcowa-180mm-2-czesciowa-mtb.html Muszę jeszcze poszukać opinii na jej temat. Edytowane 24 Marca 2017 przez Tomciox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Używam z Shimano tarcz Magura Storm SL- dobra modulacja, brak szarpania ( jak na Ashimach), z klockami EBC jest o wiele lepiej niż na oryginałach. http://www.bikecenter.pl/p29223,magura-storm-sl-tarcza-180mm-6-srub.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszator Napisano 25 Marca 2017 Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Ta mi się podoba: FSA DB011 tarcza hamulcowa 180mm 2-częściowa MTB :: bikecenter.pl Muszę jeszcze poszukać opinii na jej temat. Ale fajne... Jak będę zmieniać tarcze na pewno nie zapomnę o tych tarczach. Jedyna rzecz jaką będę musiał sprawdzić przed kupnem, to trza będzie zadzwonić do sklepu, i spytać się ludzików w sklepie czy te tarcze są takie jak jak moje ICE TECH ( chodzi o grubość tarcz ) Edytowane 25 Marca 2017 przez durnykot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi