Uhoman Napisano 23 Marca 2017 Napisano 23 Marca 2017 Na wstępie chciałbym się przywitać. Aktualnie pomykam lasami na crossie przerobionym nieco bardziej pod teren, bo szosa nieco mi się przynudziła. Moje marzenie - monstercross typu Salsa Fargo jest poza budżetem, a chciałbym bardzo w tym sezonie powrócić do młodzieńczych lat i poużywać czegoś z barankiem. Wpadł mi w oko Triban 100 - urzeka mnie w nim minimalizm, no i ma baranka . Docelowa jazda to raczej kiespki asfalt i lekkie szutry. Niestety Triban spełnia tylko część moich oczekiwań więc musiałby ulec pewnym modyfikacjom i tu pytanie to do bardziej doświadczonych: - czy możliwa byłaby wymiana manetki przerzutki na typową klamkomanetkę szosową - tylko żadne tam z przyciskami - typowa klamkomanetka, znalazłem tylko wersję 8rz, czy będzie pasować - warunek konieczny, - korba jakaś miększa - 40-42 - jest chyba na kwadrat, więc nie powinno być niespodzianek, - szybkozamykacz w tylnym kole - seryjnie piasta na śrubę - czy wymaga wymiany całej piasty, - zupełnie przyszłościowo - gdybym chciał zmienić koła, to pewnie już tył z kasetą 8rz, więc i wymiana przerzutki byłaby konieczna, ale do ramy podejdzie taki zestaw, - jakie najszersze gumy wejdą - to już bardziej do użytkowników, chętnie poznam ich opinię. Wiem, że dla niektórych to wszystko to tylko pół środki - ale wolę wydać 1kzl i dołożyć drugie tyle albo więcej i mieć radość z dłubania i frajdę z dostosowanego do moich potrzeb zestawu, niż wydać 4kzł i iść w kompromisy. Pozdrawiam Uhoman
gtb Napisano 23 Marca 2017 Napisano 23 Marca 2017 - czy możliwa byłaby wymiana manetki przerzutki na typową klamkomanetkę szosową - tylko żadne tam z przyciskami - typowa klamkomanetka, znalazłem tylko wersję 8rz, czy będzie pasować - warunek konieczny, Tak będzie pasować , będziesz miał tylko jedn wolny bieg na manetce. - szybkozamykacz w tylnym kole - seryjnie piasta na śrubę - czy wymaga wymiany całej piasty, Wystarczy wymienić samą oś. - zupełnie przyszłościowo - gdybym chciał zmienić koła, to pewnie już tył z kasetą 8rz, więc i wymiana przerzutki byłaby konieczna, ale do ramy podejdzie taki zestaw, Do ramy podejdzie i nawet ta przerzutka co tam jest obecnie ogarnie 8 rzędów. Ale skoro lubisz dłubać to może lepiej to http://allegro.pl/rower-miejski-romet-mistral-urban-wyprzedaz-i6723741643.html wstawić baranka i klamkomanetki (na tej ramie wychodzą wersje z barankiem) i masz lepszy niż Triban (od razu na kasecie a i szersze oponki śmiało się zmieszczą).
seraph Napisano 23 Marca 2017 Napisano 23 Marca 2017 Wystarczy wymienić samą oś. Technicznie tak, ale drążona oś i wolnobieg to nie będzie szczęśliwe małżeństwo. Niedługo pęknie i będzie się na samej szpilce trzymać. Co do kupienia i modyfikacji Mistrala to kolega ma jak najbardziej rację - tam są już hamulce, które nie będą robić problemów szerszym oponom. Moim zdaniem to nawet składając rower od zera na używanej stalowej ramie zmieściłbyś się w 2000 zł i lepiej na tym wyszedł.
Uhoman Napisano 23 Marca 2017 Autor Napisano 23 Marca 2017 Tak będzie pasować , będziesz miał tylko jedn wolny bieg na manetce. Wystarczy wymienić samą oś. Do ramy podejdzie i nawet ta przerzutka co tam jest obecnie ogarnie 8 rzędów. Ale skoro lubisz dłubać to może lepiej to http://allegro.pl/rower-miejski-romet-mistral-urban-wyprzedaz-i6723741643.html wstawić baranka i klamkomanetki (na tej ramie wychodzą wersje z barankiem) i masz lepszy niż Triban (od razu na kasecie a i szersze oponki śmiało się zmieszczą). Romet - ciekawa propozycja, tylko rama chyba wyjdzie mniej komfortowa i widelec alu. Nawiasem mówiąc mam rometa mistrala rocznik 88' i chodzi mi po głowie jego reaktywacja. Tylko to wymaga czasu, a przydałoby się mieć coś na ten sezon. A podejdą do tego Tribana koła z crossa? Mam takie 28 cali z kasetą 8rz więc można by szybko zaadaptować.
seraph Napisano 23 Marca 2017 Napisano 23 Marca 2017 Trzeba by sprawdzić jaki jest rozstaw tylnych haków. Cross miał zapewne 135 mm, a szosa może mieć tyle, a może 130 mm. Do tego opona crossowa w szosowe hamulce raczej się nie zmieści, ale opona to nie koło. Do tego zdajesz sobie oczywiście sprawę, że szosa i gravel znacząco różni się geometrią?
Uhoman Napisano 24 Marca 2017 Autor Napisano 24 Marca 2017 Widzę różnice szosa/gravel i zastanawiam się właśnie, czy określanie Tribana 100 gravelem - jak to jest robione w opisach - nie jest nieco na wyrost. Ze względu na wiek i stan zdrowia szukam czegoś o bardziej komfortowej geometrii, szerszym kapciu, możliwości wjechania w las, ale ciągle szosowym wyglądzie, z barankiem. Miał być przełaj lecz pomysł upadł - obawiam się, że nie dałbym już rady robić 3-4 godzinnych wypadów na rowerze o przełajowej geometrii, a i opony szersze nie bardzo podejdą. Coś czuję, że skończy się zakupem jakiejś starej bazy i przerobieniem pod moje wymagania. Przeraża mnie jednak liczba standardów stosowanego obecnie osprzętu - bez suwmiarki ani rusz.
seraph Napisano 24 Marca 2017 Napisano 24 Marca 2017 To przełaja podejdą często opony szersze niż te przełajowe 32C, bo tam są hamulce canti, mini V-ki lub obecnie nawet tarczowe, a miejsca w widełkach jest sporo ze względu na błoto. Boisz się suwmiarki? Jak trzymasz się bardziej klasyki niż nowoczesnych rozwiązań to nie jest wcale tak źle, a i ceny nie przerażają. Dopiero od paru lat panoszą się pressfity, tapery, boosty i inne cuda - w tanich ramach tego nie ma, chociaż przełaj lub gravel już fajnie byłoby mieć na tarczach.
MikeDozer Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 W końcu tam jest wolnobieg czy kaseta? były w ogóle kasety 7 biegowe?
skjaatel Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 Były i wciąż są dostępne Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
MikeDozer Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 ale tutaj tutaj mamy wolnobieg? kurcze triban500 mam w rodzinie i fajna zabawka ( jeszcze na sorze) ale chciałbym coś dzielniejszego zeby w las i szutry wjechać. Chyba tylko decathlon ma potencjał zrobić gravela do 2K Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
mar4363 Napisano 20 Września 2017 Napisano 20 Września 2017 Ten mistral jest fajny, brakuje mi tylko na widelkach mocowan pod bagaznik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.