aizbaM Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Hej. Chcę przerobić swojego 26" na 27,5" i chciałbym się dowiedzieć jaka największa opona zmieści się do mojej ramy, stąd prośba do Was czy moźecie przesłać: - średnica koła od osi do końca opony (cm), - szerokość opony (cm), - model oraz wymiar opony. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 - średnica koła od osi do końca opony (cm), To promień a nie średnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aizbaM Napisano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 To promień a nie średnica. No tak, dzięki za poprawę, chodzi oczywiście o promień, ale średnica też może być, podzielę przez 3 i będzie to samo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 matma była na maturze? 27,5' x 2,54 cm = 69,85 cm /2 = 34,9 cm promień 26' x 2,54 cm = 66,04 cm/2 = 33,02 cm promień Różnica = w przybliżeniu 2 cm, teraz w łapę miarkę i sprawdź czy Ci w widełki te 2 cm dalej się zmieści twoja opona. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aizbaM Napisano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 matma była na maturze? 27,5' x 2,54 cm = 69,85 cm /2 = 34,9 cm promień 26' x 2,54 cm = 66,04 cm/2 = 33,02 cm promień Różnica = w przybliżeniu 2 cm, teraz w łapę miarkę i sprawdź czy Ci w widełki te 2 cm dalej się zmieści twoja opona. pozdro Pisząc 27,5" i 26" masz na myśli średnicę zewnętrzną opony? Jeśli tak to dla jakieś szerokości opony, jakiego modelu? Jakby to było tak proste nie zakładałbym tego tematu. Dla uświadomienia wrzucam zdjęcie mojego "26"" koła, jakoś według zasad matematyki z matury coś się tutaj nie zgadza... rozumiesz teraz o co mi chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly198101 Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Ale co się nie zgadza 26 cali ma koło wraz z oponą a tu jest samo koło Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Chopie , tu chodzi o różnicę pomiędzy rozmiarami... Nie istotne jak mierzysz byle proporcje zachować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Jakby się czepiać rozmiarów to obręcz koła 26' ma 559 mm (widać na zdjęciu jak "dokładny" jest pomiar miarką zwijaną), a koła 27,5' ma 584 mm, więc różnica średnic to 25 mm, a promieni 12,5 mm. Pomijając, że okazuje się, że to jednak 1', a nie 1,5' różnicy to przy tej samej szerokości opony koło sięgnie niecałe 1,5 cm dalej i to cała filozofia. Zmierz sobie ile masz teraz miejsca i w przybliżeniu oszacuj. Nie każdy ma metrową suwmiarkę, żeby średnicę mierzyć, a miarką zwijaną to sobie można pokój pomierzyć, a nie koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aizbaM Napisano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Panowie, mam prośbę żeby zastosować się do tego co jest napisane w pierwszym poście, nie interesują mnie teoretyczne rozważania, jakby był ktoś tak miły i pomocny to z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Tylko, że to prosta matematyka, a nie teoria względności i tu nie ma miejsca na interpretacje - masz liczby i wiesz już wszystko. Jak chcesz znać obwód działki to musisz ją owijać miarką, czy wystarczy zmierzyć i dodać długość boków? Niby jakieś rachunki i teoria, a wynik o dziwo taki sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Zmierzę swoje opony wieczorem i Ci prześlę. A teoretyzowanie na tym forum to norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Zestaw 1 Opona - zwijana Schwalbe Rocket Ron 27.5, 2.1, EVO, TLR, PS Compound Obręcz - ZTR Crest, szer. wew. 21mm (starszy model) Ciśnienie - 2bar Średnica koła - 695mm Szerokość opony - 52,5mm (balon) Szerokość opony - 53,5mm (na klockach) Zestaw 2 Opona - zwijana Schwalbe Racing Ralph 27.5, 2.1, EVO, TLR, PS Compound Obręcz - ZTR Crest, szer. wew. 21mm (starszy model) Ciśnienie - 2bar Średnica koła - 692mm Szerokość opony - 52,5mm I jako ciekawostka: Opona - zwijana Schwalbe Rocket Ron 27.5, 2.6, EVO, SS, TLE, PS Compound Obręcz - DT XM481, szer. wew. 30mm Ciśnienie - 1,3bar Średnica koła - 715mm Szerokość opony - 66mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Panowie, mam prośbę żeby zastosować się do tego co jest napisane w pierwszym poście, nie interesują mnie teoretyczne rozważania, jakby był ktoś tak miły i pomocny to z góry dzięki. Nawet nie raczyłes napisać do jakiej ramy chcesz zakładać te 27,5... a oczekujesz konkretnej odpowiedzi :-) Może idź do wróżki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Nawet nie raczyłes napisać do jakiej ramy chcesz zakładać te 27,5. ale pytanie autora jest konkretne: moźecie przesłać: - średnica koła od osi do końca opony (cm), - szerokość opony (cm), - model oraz wymiar opony. więc odpuść. Model ramy niewiele zmieni w ogólnych dywagacjach i wykładach z podstaw matematyki. Chce zmierzone koło to pisz jak masz to o co prosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aizbaM Napisano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Zestaw 1 Opona - zwijana Schwalbe Rocket Ron 27.5, 2.1, EVO, TLR, PS Compound Obręcz - ZTR Crest, szer. wew. 21mm (starszy model) Ciśnienie - 2bar Średnica koła - 695mm Szerokość opony - 52,5mm (balon) Szerokość opony - 53,5mm (na klockach) Zestaw 2 Opona - zwijana Schwalbe Racing Ralph 27.5, 2.1, EVO, TLR, PS Compound Obręcz - ZTR Crest, szer. wew. 21mm (starszy model) Ciśnienie - 2bar Średnica koła - 692mm Szerokość opony - 52,5mm I jako ciekawostka: Opona - zwijana Schwalbe Rocket Ron 27.5, 2.6, EVO, SS, TLE, PS Compound Obręcz - DT XM481, szer. wew. 30mm Ciśnienie - 1,3bar Średnica koła - 715mm Szerokość opony - 66mm Super, dzięki o to właśnie mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.