mck15 Napisano 20 Marca 2017 Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Witam, jakiś czas temu udało mi się kupić rower Kona Coiler Primo z 2005 roku w niemal idealnym stanie. Po jeździe próbnej ( w mieście / mała prędkość ) wszystko było OK. Kilka dni później kiedy to wybrałem się na trasę okazało się, że coś przyciera przy tylnym hamulcu. Chodzi o to, że przy ciut większej prędkości wydobywają się nie miłe dźwięki, a przy dużych prędkościach dźwięki są wręcz drażniące i powstają lekkie drgania. Przyjrzałem się hamulcowi i okazało się, że tarcza ma delikatne bicie ( 1-2mm ) i wtedy przyciera o klocek oraz same klocki są bardzo blisko tarczy. Klocki jeszcze trochę pojeżdżą. Regulacja zacisku nie pomogła ponieważ tłoczki dosyć mocno wypychają klocki i jest tam bardzo mało miejsca na tarczę. Co robić w takiej sytuacji? Dodam, że tarcie jest jest na tyle małe, że nie powoduje oporów toczenia, a sam hamulec hamuje dobrze. Głównie chodzi o te drgania przy dużych prędkościach. Edytowane 20 Marca 2017 przez mck15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 20 Marca 2017 Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Jak tarcza krzywa, to ją wyprostuj. Palcami, po prostu. Zajmuje to mniej czasu niż napisanie tego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojteks79 Napisano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Wow zadziałało! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi