Skocz do zawartości

[Koło przednie] Answer Atac MA QR 15mm Maxle - problem z montażem

deZoet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem z "symetrycznym" montażem koła przedniego Answer Atac MA, 28/28 Spokes, 21C Tubeless-Ready Rim 15QR do amora Rock Shox Reba RL 15QR Maxle, Po założeniu koła na swoje miejsce, koło na całym obwodzie jest ok 2 mm bliżej lewej goleni amortyzatora niż prawej Zdejmowałem koło i kombinowałem z siłą dokręcenia osi ale to jest 0-1 system. Jak nie dokręcisz do oporu to koło porusza się na boki. Jak dokręcę z odpowiednią siłą koło nie porusza się na boki, obraca się swobodnie ale jest nierówno. Spróbuję spuścić powietrze i jeszcze raz napompować koło. Może opona jest źle ułożona. Pomyślałem jeszcze że można by to skorygować dociągnięciem szprych z przeciwnej strony. Co myślicie? Jakieś pomysły? 2 mm to niedużo ale jednak widzę to i drażni mnie to ;)

Pozdrawiam.

Napisano

Prawdopodobnie koło podczas zaplatania zostało "krzywo" naciągnięte. Oddaj do serwisu gdzie mają specjalne narzędzie, podobno to chwila roboty.

Napisano

Ok. Jutro do serwisu i zobaczymy co dalej. Dzięki.

A tak z ciekawości. Nie dało by rady tego zrobić w domu bez zdejmowania koła? Koło "kładzie" się na lewą stronę. Podciągnąć prawe szprychy i zobaczyć czy sie wyrówna względem lag amortyzatora. Czy do tego jest potrzebna centrownica? Czy podciągając prawe szprychy trzeba też operować lewymi? Niech się wypowiedzą eksperci :)

Pozdrawiam

Napisano

To jest tak : najpierw załóż koło odwrotnie i zobacz jaka jest różnica w odległościach , jeśli nadal taka sama to szprychy do regulacji ( jedna strona do popuszczenia a druga do dociągnięcia ) wszystkie szprychy mają mieś równy naciąg. jeśli po odwróceniu koła nadal z tej samej strony są te same różnice to problem jest w ośce lub długości ( symetrycznej ) lagi prawej i lewej.  

Napisano

Właśnie drugiej opcji się obawiam. Rower sprowadzony z UK wiec z reklamacją cieżko :/ No nic. Jutro pokombinuje z odwróceniem koła i sprawa się wyjaśni. Dzięki wielkie. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...