deZoet Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 Witam. Mam problem z "symetrycznym" montażem koła przedniego Answer Atac MA, 28/28 Spokes, 21C Tubeless-Ready Rim 15QR do amora Rock Shox Reba RL 15QR Maxle, Po założeniu koła na swoje miejsce, koło na całym obwodzie jest ok 2 mm bliżej lewej goleni amortyzatora niż prawej Zdejmowałem koło i kombinowałem z siłą dokręcenia osi ale to jest 0-1 system. Jak nie dokręcisz do oporu to koło porusza się na boki. Jak dokręcę z odpowiednią siłą koło nie porusza się na boki, obraca się swobodnie ale jest nierówno. Spróbuję spuścić powietrze i jeszcze raz napompować koło. Może opona jest źle ułożona. Pomyślałem jeszcze że można by to skorygować dociągnięciem szprych z przeciwnej strony. Co myślicie? Jakieś pomysły? 2 mm to niedużo ale jednak widzę to i drażni mnie to Pozdrawiam.
Gość Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 Prawdopodobnie koło podczas zaplatania zostało "krzywo" naciągnięte. Oddaj do serwisu gdzie mają specjalne narzędzie, podobno to chwila roboty.
deZoet Napisano 20 Marca 2017 Autor Napisano 20 Marca 2017 Ok. Jutro do serwisu i zobaczymy co dalej. Dzięki. A tak z ciekawości. Nie dało by rady tego zrobić w domu bez zdejmowania koła? Koło "kładzie" się na lewą stronę. Podciągnąć prawe szprychy i zobaczyć czy sie wyrówna względem lag amortyzatora. Czy do tego jest potrzebna centrownica? Czy podciągając prawe szprychy trzeba też operować lewymi? Niech się wypowiedzą eksperci Pozdrawiam
Mirecki Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 To jest tak : najpierw załóż koło odwrotnie i zobacz jaka jest różnica w odległościach , jeśli nadal taka sama to szprychy do regulacji ( jedna strona do popuszczenia a druga do dociągnięcia ) wszystkie szprychy mają mieś równy naciąg. jeśli po odwróceniu koła nadal z tej samej strony są te same różnice to problem jest w ośce lub długości ( symetrycznej ) lagi prawej i lewej.
deZoet Napisano 20 Marca 2017 Autor Napisano 20 Marca 2017 Właśnie drugiej opcji się obawiam. Rower sprowadzony z UK wiec z reklamacją cieżko :/ No nic. Jutro pokombinuje z odwróceniem koła i sprawa się wyjaśni. Dzięki wielkie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.