Gość Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Hej, Jakie macie doświadczenia z śrubami alu? Zdarzyło Wam się że śruba pękła? Cały czas zastanawiam się nad śrubami aluminiowymi trzymającymi koszyk bidonu oraz prowadnicę łańcucha ( mocowanie obejmy), ale nieco boję się że śruba strzeli. Aktualnie śruby al mam w manetkach, Top Cap'ie oraz zaciskach ( śrubka trzymająca klocki a nie zacisk) Dodam tylko że używam tych śrub dla celów estetycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 20 Marca 2017 Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Przy właściwym używaniu i odpowiednim konserwowaniu nie ma prawa nic się stać. Dobrze jest raz na jakiś czas popuścić śruby o 2-3 obroty i z powrotem przykręcić. Ni zaszkodzi jak się ja smarnie jakimś mazidłem. Przy odkręcaniu i dokręcaniu śruby zwrócić uwagę żeby imbus dobrze wszedł w otwór, dobrze go przycisnąć bo największą bolączką śrub alu jest obrobienie otworu na klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 21 Marca 2017 Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Co do śrubek aluminiowych powiedzieć moge wiele: Aktualnie mam w : Klamki hamulcowe (manetka ispec)- z 2 lata Koszyczki od bidonów 4 lata Śrubka która trzyma linke w tylnej przerzutce 4 lata(srubka) Wcześniej mialem też w tarczach(szybko gniazda sie obrobiły i zrezygnowałem z nich) Zaciski hamulców-nie miałem zatrzeżeń Manetka rock shox Przednia przerzutka Po za tym aluminiowe śruby z kominami w korbie. Aluminiowe śrubki top cap'a(również gniazdo się wyrobiło) Jedynie raz mi pękła śrubka ashimy w koszyczku od bidonu-dokręcałem tak mocno,klucz się wygiął i łepek się urwał. Ale to juz mocna siła była. Więc spokojnie. Ogólnie-Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Nie chce robić nowego tematu więc się podepnę. Mam śruby stalowe (mostek, mocowania manetek, klamek itp...) zaczyna się to pokrywać powoli "rudym". Zastanawiałem się nad śrubami alu lecz nie chce ryzykować i znalazłem ofertę śrub tytanowych w dobrej cenie (tak sądzę) I tu moje pytanie, czy ktoś zamawiał od tego sprzedawcy ? Link- https://www.olx.pl/oferta/srubki-sruby-imbus-tytanowe-m5-m6-18-20mm-zlote-tytan-do-roweru-CID767-IDbvKRb.html Edytowane 22 Marca 2017 przez Grzeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 O tym zapomniałem. Miałem śrubki alu w mostku,wygladały ładnie, lecz mimo ,,mocnego'' dokręcenia podczas jazdy w terenie coś tam potrafiło strzelać. Więc nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Tytan? Nie lepiej kupić nierdzewne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Jak już zmieniać to na lepszego, cena 8zł jest przystępna biorąc pod uwagę wytrzymałość i śmieszny ubytek wagi ale zawsze. Tylko czy to nie jest jakiś szajs za tą kasę... Edytowane 22 Marca 2017 przez Grzeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Tytan nie jest lzejszy od alu z tego co pamietam a z opisu wynika inaczej. Tytan chodzi po 15zl, cos mi sie wydaje ze sa to sruby z ali. Mechanik Cannondale kiedys w wywiadzie powiedzial ze tytan jest dobry dopoki masz pewnosc skad pochodzi, inaczej nie warto ryzykowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Sruby mocujace siodlo, sztyce, mostek, kiere i tarcze hamulcowe, klamki szosowe - Ti Reszta - spokojnie mozna stosowac alu: bidony, manekti, klamki hamulcowe, top cupy, zaciski hampli tu jest M6, konkretna sruba, rogi (jak jeszcze ktos cos takiego uzywa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Tytan nie jest lzejszy od alu z tego co pamietam a z opisu wynika inaczej. Tytan chodzi po 15zl, cos mi sie wydaje ze sa to sruby z ali. Mechanik Cannondale kiedys w wywiadzie powiedzial ze tytan jest dobry dopoki masz pewnosc skad pochodzi, inaczej nie warto ryzykowac. Właśnie wygląda mi to na Ali patrząc na pozostałe przedmioty sprzedawcy. Edytowane 22 Marca 2017 przez Grzeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloszek Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Ja tam aluminiowych srubek do hamulcow bym nie zakladal tak samo mostek i sztyca - w/w elementy tylko Ti Reszta amelinium moze byc Sam sie rozgladam za ameliniowymi srubkmi do koszyczkow oraz klamek i ispec tylko ciezko z tym :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 przecież (m615 hamulce i inne modele typu 675 etc) z mocowaniem ispec B maja takie same srubki jak koszyczki do bidonów,srubki do trzymania linki przerzutek,zacisku sztycy,srub w mostku etc.(przynajmniej u mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 ja natomiast mam złe doświadczenia , konkretnie ze śrubami aluminiowymi, koszyka na bidon 0,7 l. Podczas wyścigu na sporych wertepach, jedna została ścięta, (być może była niedokręcona) Od tej pory mam stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Właśnie dokładnie tego się boję, potem strasznie dużo kombinowania żeby wykręcić resztki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Przednia przerzutke mam 2 rok na alu srubce marki "marki" i sie trzyma a tu ludziom koszyk srubki zcina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 26 Marca 2017 Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Giant do mostka daje alu śruby, do samej śruby się przyczepić nie można, ale mega łatwo je uwalić dokręcając/odkręcając.. plastelina jakich mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Marca 2017 Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Jesteś pewien że są alu? Wątpię. To chyba byłby ewenement bo w lekkich mostkach są śruby tytanowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nagrix Napisano 27 Marca 2017 Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Tak jak kolega na początku radził, dobrze jest nasmarować gwint. Pewnie warto też co jakiś czas lekko poluzować i znów dokręcić. Kiedyś, przy próbie odkręcenia, strzeliły mi obydwie śruby koszyka z AL7075T6 - firmowe, ładne, czarne. Długi czas były nie ruszane, a rower często jeździł w syfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 27 Marca 2017 Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Jesteś pewien że są alu? Wątpię. To chyba byłby ewenement bo w lekkich mostkach są śruby tytanowe. Może tak, nie jest to stal na 100%, bo są za lekkie i za delikatne, a tytan? były by więcej warte niż mostek, a w Talonach za 4k zł/katalog dają te same śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 To weź magnes i ich dotknij. W mostkach stosuje się śruby stalowe różnej jakości i twardości lub tytanowe. To że wydają się lekkie nie świadczy o tym że nie są stalowe, może zwyczajnie nie masz wyczucia w palcach. Typowe śruby mostków to M5 lub M6 o różnej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 No nie są stalowe, miękkie amelinium to jest jak nic. Magnes się tego nie czepia, sprawdzałem już wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Tytan nie jest lzejszy od alu z tego co pamietam a z opisu wynika inaczej. Tytan chodzi po 15zl, cos mi sie wydaje ze sa to sruby z ali. Mechanik Cannondale kiedys w wywiadzie powiedzial ze tytan jest dobry dopoki masz pewnosc skad pochodzi, inaczej nie warto ryzykowac. Nie wiem co na myśli miał mechanik Cannondale, ale mam śruby tytanowe z Aliexpress i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Miałem niemało problemów by skrócić śrubę kapsla sterów. Jedyny minus śrub tytanowych to ich cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 A do kapsla nie lepiej (taniej i lżej) alu? Przecież i tak sterówkę trzyma mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Ja mam aktualnie aluminium w: - Manetce + klamkach hamulcowych - Prowadnicy łańcucha - Top Cap - Koszyk na bidon - Zaślepione otwory na drugi bidon - Zawleczki trzymające klocki zastąpione śrubkami Tytan: - Zacisk sztycy - Mostek ( przy rurze sterowej) W Top Cap'ie używam tej śruby tylko jako "zaślepki", przy skręcaniu sterów podmieniam na stalową. Planuję jeszcze wymienić w mostku przy kierownicy oraz zaciskach hamulcowych na tytan, ale to już większy koszt więc musi poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 13 Maja 2017 Udostępnij Napisano 13 Maja 2017 Ja osobiście stawiam na tytan: - klamki hamulców - manetka - tarcze hamulcowe - korba (lewe ramię) - zacisk sztycy - top cap (jest w drodze) - mostek (póki co 1 śruba, która została z manetek bo muszę zdecydować się na kolor) aluminium mam w - blacie - kółka przerzutki - nakrętka kasety - rama W planach mam eksperyment z śrubami nylonowymi w ramie. Podobno mają utrzymać koszyk a zysk 7 gramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi