Buubi Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Witam. Mam zamiar zakupić nowy rower gravelowy i nie mogę się zdecydować pomiędzy 3 modelami: -Marin Gestalt 1 -Marin Lombard -Kona Rove AL Najbardziej interesuję mnie kwestia napędu, jako że nie znam się na tym zbytnio zwracam się z pytaniem do was. Jaki napęd pozwoli mi na najszybszą jazdę? (jeśli da się to stwierdzić teoretycznie).Do tej pory jeździłem na średnim MTB Bulls Wildtail i największym minusem dla mnie było to że kiedy jechałem na najwyższym przełożeniu to czułem niewielki opór podczas pedałowania i nie mogłem się bardziej rozpędzić podczas gdy mijali mnie ludzie którzy prawie nie pedałowali. Może wy macie jakieś zastrzeżenia co do tego który rower był by lepszy również w innych aspektach? Jestem nowy w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Wklej linki do specyfikacji tych rowerów. Na najwyższym przełożeniu zawsze będziesz czuł opór. Przede wszystkim opór powietrza, a w drugiej kolejności opór toczenia. Napęd nie ma tutaj nic do rzeczy, chyba, że jest w złym stanie technicznym albo brakuje Ci przełożeń (jedziesz z wysoką kadencją i chciałbyś wrzucić wyższy bieg, którego nie ma). Napisałeś, że mijali Cię ludzie, którzy "prawie nie pedałowali" - co przez to rozumiesz? Rzeczywiście nie kręcili pedałami czy pedałowali z niską kadencją? Jechaliście z górki? Na jakich rowerach jechali - również MTB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Ze specyfikacji wynika że miałeś największy blat 42t,a w kasecie najmniejszą koronkę 12t.Na takim zestawieniu faktycznie mogło Ci brakować prędkości.W rowerach które podałeś jest 50/11 tu już zyskujesz ok.10 km/h przy kadencji 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buubi Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Wklej linki do specyfikacji tych rowerów. Na najwyższym przełożeniu zawsze będziesz czuł opór. Przede wszystkim opór powietrza, a w drugiej kolejności opór toczenia. Napęd nie ma tutaj nic do rzeczy, chyba, że jest w złym stanie technicznym albo brakuje Ci przełożeń (jedziesz z wysoką kadencją i chciałbyś wrzucić wyższy bieg, którego nie ma). Napisałeś, że mijali Cię ludzie, którzy "prawie nie pedałowali" - co przez to rozumiesz? Rzeczywiście nie kręcili pedałami czy pedałowali z niską kadencją? Jechaliście z górki? Na jakich rowerach jechali - również MTB? Kona Rove AL- kaseta Shimano Claris 11-32t 8spd, zębatka 34/50t. Marin Gestlat 1 - kaseta Sunrace 9 biegów, 11-32 zęby, zębatka M345 Compact, 50/34 zęby Marin Lombard - kaseta Sunrace 9 biegów, 11-32 zęby, zębatka Shimano Sora Hollowtech II, 50/39/30 zębów Chodziło mi o to że jechali z bardzo niską kadencją kiedy moja kadencja była bardzo wysoka. Jechali na rowerach szosowych. Ze specyfikacji wynika że miałeś największy blat 42t,a w kasecie najmniejszą koronkę 12t.Na takim zestawieniu faktycznie mogło Ci brakować prędkości.W rowerach które podałeś jest 50/11 tu już zyskujesz ok.10 km/h przy kadencji 90 No to dobrze słyszeć że jest spora różnica między nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Chodziło mi o to że jechali z bardzo niską kadencją kiedy moja kadencja była bardzo wysoka. No to wszystko jasne. Tak jak pisał Tatanka - na rowerach, które wkleiłeś będziesz mógł jechać zdecydowanie szybciej. Pod względem maksymalnego przełożenia wszystkie są takie same - patrzysz na stosunek największej zębatki z przodu do najmniejszej z tyłu, czyli w tym przypadku 50/11. Zakładając, że pisząc o średnim Bullsie miałeś na myśli rozmiar kół 27.5", tutaj możesz zobaczyć jaka dokładnie będzie różnica (wybierz %display: %speed): http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,32,42&RZ=12,14,16,18,21,24,28,32&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=34,50&RZ2=11,12,14,16,18,21,24,28,32&UF2=2185. Rowery szosowe o wyścigowej geometrii (niektóre modele endurance również) mają jeszcze nieco twardsze przełożenia, bo montowane są w nich korby 52/36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buubi Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Pod względem maksymalnego przełożenia wszystkie są takie same - patrzysz na stosunek największej zębatki z przodu do najmniejszej z tyłu, czyli w tym przypadku 50/11. To wiele tłumaczy Czyli teoretycznie droższy Marin Gestlat 2 z korbą 42T i kasetą 11-42T będzie osiągał mniejsze prędkości przy tej samej kadencji co w Gestlat 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Czyli teoretycznie droższy Marin Gestlat 2 z korbą 42T i kasetą 11-42T będzie osiągał mniejsze prędkości przy tej samej kadencji co w Gestlat 1? Nie tylko teoretycznie ale i praktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buubi Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 No to dobrze że się doedukowałem bo jeszcze bym się złapał na "więcej przełożeń=szybszy rower". Dzięki za pomoc, temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 największym minusem dla mnie było to że kiedy jechałem na najwyższym przełożeniu to czułem niewielki opór podczas pedałowania i nie mogłem się bardziej rozpędzić Kurczę, przepraszam za te moje mądrości o oporach i głupie pytania na początku. Dobrze opisałeś problem tylko ja nie skumałem o co chodzi. Stunelowałem się na myślenie, że przy 3 blatach i szerokich oponach w Twoim obecnym rowerze nie powinno Ci brakować przełożeń i tak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buubi Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Najważniejsze że problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.