Skocz do zawartości

[gravel] Wybór modelu

Buubi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zakupić nowy rower gravelowy i nie mogę się zdecydować pomiędzy 3 modelami:

-Marin Gestalt 1

-Marin Lombard

-Kona Rove AL

Najbardziej interesuję mnie kwestia napędu, jako że nie znam się na tym zbytnio zwracam się z pytaniem do was. Jaki napęd pozwoli mi na najszybszą jazdę? (jeśli da się to stwierdzić teoretycznie).
Do tej pory jeździłem na średnim MTB Bulls Wildtail i największym minusem dla mnie było to że kiedy jechałem na najwyższym przełożeniu to czułem niewielki opór podczas pedałowania i nie mogłem się bardziej rozpędzić podczas gdy mijali mnie ludzie którzy prawie nie pedałowali. Może wy macie jakieś zastrzeżenia co do tego który rower był by lepszy również w innych aspektach? Jestem nowy w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość.

Wklej linki do specyfikacji tych rowerów.

Na najwyższym przełożeniu zawsze będziesz czuł opór. Przede wszystkim opór powietrza, a w drugiej kolejności opór toczenia. Napęd nie ma tutaj nic do rzeczy, chyba, że jest w złym stanie technicznym albo brakuje Ci przełożeń (jedziesz z wysoką kadencją i chciałbyś wrzucić wyższy bieg, którego nie ma).

Napisałeś, że mijali Cię ludzie, którzy "prawie nie pedałowali" - co przez to rozumiesz? Rzeczywiście nie kręcili pedałami czy pedałowali z niską kadencją? Jechaliście z górki? Na jakich rowerach jechali - również MTB?

Wklej linki do specyfikacji tych rowerów.

Na najwyższym przełożeniu zawsze będziesz czuł opór. Przede wszystkim opór powietrza, a w drugiej kolejności opór toczenia. Napęd nie ma tutaj nic do rzeczy, chyba, że jest w złym stanie technicznym albo brakuje Ci przełożeń (jedziesz z wysoką kadencją i chciałbyś wrzucić wyższy bieg, którego nie ma).

Napisałeś, że mijali Cię ludzie, którzy "prawie nie pedałowali" - co przez to rozumiesz? Rzeczywiście nie kręcili pedałami czy pedałowali z niską kadencją? Jechaliście z górki? Na jakich rowerach jechali - również MTB?

Kona Rove AL- kaseta Shimano Claris 11-32t 8spd, zębatka 34/50t.

Marin Gestlat 1 - kaseta Sunrace 9 biegów, 11-32 zęby, zębatka M345 Compact, 50/34 zęby

Marin Lombard - kaseta Sunrace 9 biegów, 11-32 zęby, zębatka Shimano Sora Hollowtech II, 50/39/30 zębów

Chodziło mi o to że jechali z bardzo niską kadencją kiedy moja kadencja była bardzo wysoka. Jechali na rowerach szosowych.

Ze specyfikacji wynika że miałeś największy blat 42t,a w kasecie najmniejszą koronkę 12t.Na takim zestawieniu faktycznie mogło Ci brakować prędkości.W rowerach które podałeś jest 50/11 tu już zyskujesz ok.10 km/h przy kadencji 90

No to dobrze słyszeć że jest spora różnica między nimi.

Chodziło mi o to że jechali z bardzo niską kadencją kiedy moja kadencja była bardzo wysoka.

No to wszystko jasne. :) Tak jak pisał Tatanka - na rowerach, które wkleiłeś będziesz mógł jechać zdecydowanie szybciej. Pod względem maksymalnego przełożenia wszystkie są takie same - patrzysz na stosunek największej zębatki z przodu do najmniejszej z tyłu, czyli w tym przypadku 50/11.

Zakładając, że pisząc o średnim Bullsie miałeś na myśli rozmiar kół 27.5", tutaj możesz zobaczyć jaka dokładnie będzie różnica (wybierz %display: %speed):

http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,32,42&RZ=12,14,16,18,21,24,28,32&UF=2215&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=34,50&RZ2=11,12,14,16,18,21,24,28,32&UF2=2185.

Rowery szosowe o wyścigowej geometrii (niektóre modele endurance również) mają jeszcze nieco twardsze przełożenia, bo montowane są w nich korby 52/36.

Pod względem maksymalnego przełożenia wszystkie są takie same - patrzysz na stosunek największej zębatki z przodu do najmniejszej z tyłu, czyli w tym przypadku 50/11.

To wiele tłumaczy :D

Czyli teoretycznie droższy Marin Gestlat 2 z korbą 42T i kasetą 11-42T będzie osiągał mniejsze prędkości przy tej samej kadencji co w Gestlat 1?

największym minusem dla mnie było to że kiedy jechałem na najwyższym przełożeniu to czułem niewielki opór podczas pedałowania i nie mogłem się bardziej rozpędzić

Kurczę, przepraszam za te moje mądrości o oporach i głupie pytania na początku. Dobrze opisałeś problem tylko ja nie skumałem o co chodzi.  :D

Stunelowałem się na myślenie, że przy 3 blatach i szerokich oponach w Twoim obecnym rowerze nie powinno Ci brakować przełożeń i tak wyszło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...