KOSmal93 Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Witam Mam nadzieję, że temat zakładam w dobrym dziale Mój problem wygląda następująco: Dopiero co zakupiłem rowerek (specialized rockhopper) do transportu musiałem zdemontować oba koła. Gdy już dojechałem zwróciłem uwagę na przerzutkę, która luźno latała. Pierwsza myśl - złamałem hak od ramy gdy stawiałem rowerek bez kół na ziemi. Jednakże hak od ramy był cały z wkręconą śrubką. Postanowiłem go zamontować do ramy jednak śruba jest jakby za mała i przechodzi przez otwór. Zrobiłem zdjęcia, może ktoś miał podobny przypadek, nie wiem czy rama sie nie ukruszyła ? Myślałem aby dokupić dłuższą śrubkę i dać podkładkę.
Tatanka Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Na drugim zdjęciu wygląda jakby brakowało części kołnierza,na którym powinna się blokować śruba.
KOSmal93 Napisano 18 Marca 2017 Autor Napisano 18 Marca 2017 Też mi sie wydaje, że w ramie jest ubytek, czy gdy dam dłuższą śrubę i podkładkę załatwię sprawę ?
Tatanka Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Powinno załatwić,ale nadal będziesz miał śrubę o mniejszej średnicy niż otwór,więc może śię w nim przesówać,trzeba by ten luz jakoś zlikwidować.Swoją drogą,ten ubytek wygląda mi na dłuższe działanie jakiegoś tarcia,niż szybkie wykruszenie z powodu uderzenia.Możliwe że sprzedający o tym wiedział
KOSmal93 Napisano 18 Marca 2017 Autor Napisano 18 Marca 2017 Wydawało mi sie, że jak dam podkładki z obu stron to nie powinienem mieć problemów ze skręceniem tego, chyba że jest jakaś inna metoda aby ładnie to ogarnąć
Gość Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Zdecydowanie coś tu jest bardzo nie tak jak potrzeba. Nie wiem co by musiało się tam dziać żeby takie wyżłobienie powstało samoczynnie. Bardziej bym stawiał że z bliżej nieznanego powodu poprzedni właściciel rozpiłował mocowanie. Tak czy inaczej czeka Cie trochę kombinowania. Tyle że jak dasz podkładkę to wejdzie ona na miejsce mocowania zacisku, więc rozwiązanie też kiepskie. A jak wygląda sam hak? Może jakiś "Janusz" kupił inny hak i postanowił dostosować ramę do niego?
Tatanka Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Podkładka spowoduje że śruba nie wpadnie w otwór,czyli teoretycznie będzie ok.Ale śruba bedzie miała delikatny luz w ramie,co może powodować ruchy haka Możliwe też ze nie będzie się ruszał,bo dodatkowo jest dopasowany kształtem do gniazda.Ten luz proponowałbym usunąć np.kawałkiem cieniutkiej blaszki dookoła śruby,coś na kształt tulejki.Podkładka jeśli będzie przeszkadzała,to można ją w miejscu zacisku delikatnie podszlifować,żeby zacisk się zmieścił
gtb Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Wydawało mi sie, że jak dam podkładki z obu stron Trochę cienko to widzę - podkładka od wewnątrz najprawdopodobniej będzie zahaczać o nakrętkę kasety.
KOSmal93 Napisano 18 Marca 2017 Autor Napisano 18 Marca 2017 Hak wydaje mi sie, że jest oryginalny - takie same można dokupić na allegro. Czyli pozostaje wycieczka do castoramy ... Trochę cienko to widzę - podkładka od wewnątrz najprawdopodobniej będzie zahaczać o nakrętkę kasety. Zatem co proponujesz kolego ?
Tatanka Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 A czy od strony haka będzie potrzebna podkładka?Czy jedna część śruby nie zapiera się o hak? Nie wiem jak on wygląda,więc oczywiście mogę się mylić
phoe Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Gwin się zjechał, koleś rozwiercił i zamocował hak po swojemu. Nagwintować i wstawić tuleję.
KOSmal93 Napisano 18 Marca 2017 Autor Napisano 18 Marca 2017 Czyli iść z tym do jakiegoś serwisu ? Bo nie bardzo rozumiem co należy nagwintować i jaką tuleje dobrać
Tatanka Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Gwin się zjechał, koleś rozwiercił i zamocował hak po swojemu. Nie wiem jak u Ciebie,ale u mnie nie ma tam żadnego gwintu.Hak jest mocowany jak blat w korbie
phoe Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Gwintujesz ten otwór gwintownikiem i dopierasz do tego tuleję, taką aby jej wewnętrzny gwint był zgodny z tym w oryginalnym haku. Tak samo można naprawić korbę, lepszy serwis rowerowy to powinien ogarnąć. Nie wiem jak u Ciebie,ale u mnie nie ma tam żadnego gwintu.Hak jest mocowany jak blat w korbie Zależy sporo od ramy, w tej ktoś coś majstrował, może tam nie ma być gwintu i mieszam, nie wiem teraz już sam, jak był gwint to jak wyżej i będzie gitara.
gtb Napisano 18 Marca 2017 Napisano 18 Marca 2017 Nic nie musisz gwintować bo w ramie nie ma żadnego gwintu. Hak masz montowany od wewnątrz a w nim jak mniemam gniazdo na łeb tulejkowej nakrętki jest dobre , dopasuj tylko podkładkę pod łeb śruby i daj ją od zewnątrz . Po skręceniu śrubą i zaciśnięciu zaciskiem hak nie powinien się ruszyć.
KOSmal93 Napisano 18 Marca 2017 Autor Napisano 18 Marca 2017 Na moje oko laika wydaje mi sie, że w ramie nie było gwintu i hak był zamontowany tak jak kolega Tatanka pisał. Z tym, że Panowie mówicie, że moge mieć problem z podkładką, że będzie zawadzała o: nakrętke kasety oraz mocowanie zacisku. Czy jest to tylko kwestia doboru odpowiednich podkładek czy można zastosować inny sposób ?
Root Admin Mieciu Napisano 18 Marca 2017 Root Admin Napisano 18 Marca 2017 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.