piotr860903 Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Witam, jakie klucze dynamometryczne polecacie do ok 300 zł? Mam takie 2 propozycje: http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-mighty-z-regulacja-2-24nm-i5984229523.html http://allegro.pl/bike-hand-yc-617-2s-klucz-dynamometryczny-koncowki-i6673909816.html Zakres jaki nie interesuje to ok 5-25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Oba porównywalne. Ewentualnie z castoramy https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/narzedzia-reczne/klucze-i-wkretaki/klucze/nasadowe/klucz-dynamometryczny-macallister-1-4.html Jeszcze dodatkowo bity ~50 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ja mam ten z Castoramy, naprawdę polecam. W rowerze na ogół jest podany zakres, więc spokojnie taki klucz wystarczy ze swoją dokładnością. Bity 50 zł? Mam bity Corona s2- kosztują 1,50 zł za sztukę + adapter 5 zł. Czyli w 15-20 zł się zmieścisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 18 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Jeśli nie będziesz używał tego klucza w profesjonalnym warsztacie to kup jak najtańszy. Są nawet plastikowe nakładki gdzie siłę dokręcenia wskazuje plastikowa wskazówka na równie plastikowej skali. W rowerze najczęściej dokręcasz śruby 4 do 7 Nm. Rzadko i to bardzo rzadko wychodzisz poza 10 Nm. W serwisie mamy od kilku lat klucz Mighty - działa bez zarzutu. Podstawą długiej służby i precyzji jest po prostu pamiętać o tym by po skończeniu pracy ustawić wartość na zero. Co do nasadek za złotówkę, dwa lub o zgrozo trzy złote no sorry, ale to jest bzdura. Nie każę od razu kupować całego zestawu od Park Toola za ciężkie pieniądze, no ale szarpnięcie się na końcówki od np firmy Coval czy nawet wręcz budżetowe Neo nie zrujnuje budżetu a uwierz mi - oszczędzi wielu przekleństw i nerwów przy ukręconej główce śruby. Czemu o tym piszę - jak już masz końcówki to nie będziesz ich używał tylko i wyłącznie do dokręcania śrub przy pomocy klucza dynamometrycznego. Czasem zdarzy się pogrzebać przy samochodzie, odkręcić zardzewiałą nakrętkę przy bramie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 @@mrmorty, Jak sprawują się te nasadki dołączone do klucza Mighty? Dadzą radę do użytku domowego, serwisowania jednego - dwóch rowerów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 18 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Tak, jak najbardziej, zwłaszcza ze używam ich w pracy nie tylko z kluczem dynamometrycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Co do nasadek za złotówkę, dwa lub o zgrozo trzy złote no sorry, ale to jest bzdura. Nie każę od razu kupować całego zestawu od Park Toola za ciężkie pieniądze, no ale szarpnięcie się na końcówki od np firmy Coval czy nawet wręcz budżetowe Neo nie zrujnuje budżetu a uwierz mi - oszczędzi wielu przekleństw i nerwów przy ukręconej główce śruby. Czemu o tym piszę - jak już masz końcówki to nie będziesz ich używał tylko i wyłącznie do dokręcania śrub przy pomocy klucza dynamometrycznego. Czasem zdarzy się pogrzebać przy samochodzie, odkręcić zardzewiałą nakrętkę przy bramie itd. Mam bity firmy o której pisałem, używam ich tylko do roweru ale dość często bo sporo grzebię i wszystko robię sam. Mają ponad rok a nie ma na nich nawet śladu zużycia, także ja bzdur nie piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.