mike78 Napisano 16 Marca 2017 Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Witam, do tej pory jezdzilem na Orkan 5 rama 21' z geometrią (dla rozmiaru 535) ...teraz myslę nad Mustangiem , z geometrią: To co lubię w crossie to pozycja, tzn że nie muszę leżeć na rowerze, daję radę zrobić ze 150km dziennie bez bólu kregoslupa itd. Zastanawiam się, czy przesiadając się na ramę 21' mustanga (rozmiar 540) nie pogorszę sobie tego? Niby rozmiar B - dlugosc gornej rury jest tylko 2cm dluzszy. Mostki rowery mają takie same. Pytanie - czy brać Mustanga w ramie 19 czy 21' , przy zalozeniu ze chcę zachować wygodny styl jazdy? Mam 187cm wzrostu, przekrok 88cm. Jesli znacie jakieś inne 29ery z przyzwoitymi amortyzatorami i geometrią 'nie sportową' (Krossy pod tym względem to zabojstwo dla mojego kręgosłupa) to proszę o info.. potrzebuję sztywnej przedniej osi i osprzętu na Deore... cena ok 4k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb3 Napisano 16 Marca 2017 Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Grand Canyon AL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 dzieki ale ten model ma Długość górnej rury (efektywna) w rozmiarze L 610 , w XL 630, więc więcej od Rometa (620).. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb3 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Nie patrz aż tak na długość górnej rury. Porównaj długości mostka w rowerach. Często jest tak, że ten z krótszą rurą ma o 2cm dłuższy mostek, więc i tak się na nim wyciągniesz mocniej niż na tym dłuższym. Zresztą jak chcesz mało się pochylać to bardziej patrz na wymiar Stack i wysokość główki ramy. Długość górną łatwo korygować różnymi mostkami (oczywiście bez przesady), a obniżanie i podwyższanie kiery to nieco więcej zabawy (wzniosy mostka, podkładki lub nawet kierownicą ze wzniosem itp.). Patrz też na wymiar reach bo on w MTB ma równie duże znaczenie gdy stajesz na pedałach. Najlepiej to jak masz takie problemy z pleckami to postaraj się przymierzyć rower przed zakupem. Ja kupiłem rok temu w ciemno Grand Canyona AL i zupełnie nie wpasowałem się w geometrię. Miał być rekreacyjno-sportowy, a okazał się po wyjęciu z pudła wygodny jak treking (wyprostowana pozycja, kiepskie podjeżdżanie i przyśpieszanie). Musiałem zmienić sztyce na taką z offsetem i dłuższa, mostek dałem o 1 cm dłuższy oraz mocno opadajaćy w dół i dopiero mam sportowy (w moim wyobrażeniu) rower. Pozdro Edytowane 17 Marca 2017 przez qb3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 dzięki, a co w tym kontekscie myslisz o geometri Rometa Mustanga? nie ulkrywam ze łatwiej byłoby mi go zakupic w lepszej cenie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi