DIY Napisano 16 Marca 2017 Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Jako że jestem nowy na forum to na początek wszystkich serdecznie witam!Mam rowerek z amorkiem jak w temacie i do blokady jest magiczna manetka Combo Shift. Sprzęt jest praktycznie nowy i jeszcze dobrze nie zacząłem na nim jeździć i już mnie owa manetka irytuje. Nie wiem kto ją projektował i jaką konfigurację na kierownicy przewidywał ale strasznie koliduje z manetką od przerzutki oraz odsuwa trochę za daleko klamkę hamulca.Zastanawiam się czy jest możliwość zmiany na np jakieś pokrętło na korku jak w starszych amorkach?Z góry dzięki za jakieś sugestie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Jeżeli linka przy zablokowaniu jest ciągnięta to większość manetek od blokady skoku na rynku (suntour, rock shox pop lock) powinny być kompatybilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIY Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Też tak pomyślełem, znalazłem na allegro manetkę do suntour'a/rock shoxa i zapytałem sprzedającego o skok linki i napisał mi, że niby tylko 4mm i do manitou nie podejdzie... Znalazłem też manetkę "MILO" która na pewno lepiej by się sprawdziła niż to co mam, ale najchętniej zamontowałbym coś bezpośrednio na korku. Poszukam jeszcze i dam znać czy coś wykombinowałem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Combo shift? Co o za wynalazek? Teoretycznie montaż pokrętła ABS+ powinen rozwiązać sprawę. Takie jak w linku https://www.forumrowerowe.org/topic/214898-manitou-pokretlo-regulacji-tlumika-z-abs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIY Napisano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 No ja w ogóle jak kupiłem sprzęt to myślałem, że to jakiś standard (rower B'twin Rafal) a się okazało, że to jakiś Decathlonowy patent. To pokrętło z linku się nada 100% Dzięki wielkie! Z początku nie rozważałem podobnego rozwiązania (bez linki) bo pod tym pokrętłem co mam jest podkładka, która wyglądała na część korka i zasłaniała dziurki w które wchodzą sprężynki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 IMO w przypadku manitou z systemem ABS+ sterowanie na goleni jest o wiele lepsze niż manetka MILO, która działa na zasadzie Open-Close bez ustawień pośrednich. Podczas montażu upewnij się, że masz tłumik otwarty w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 29 Marca 2017 Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Test tej manetki: https://www.google.pl/search?q=B'twin+Rafal+manetka&client=aff-maxthon-maxthon4&hs=u7i&affdom=maxthon.com&channel=t27&tbm=isch&imgil=nQGuqn_8m5_WyM%253A%253BbieeGdefIZwHPM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fmagazynbike.pl%25252Fartykul-btwin-rafal-720-prezentacja.htm&source=iu&pf=m&fir=nQGuqn_8m5_WyM%253A%252CbieeGdefIZwHPM%252C_&usg=__5sH5vHNhx18QoqPB5i7ZaBhARZk%3D&biw=1600&bih=799&ved=0ahUKEwjxiqfQ3_zSAhUFEJoKHWNZAmEQyjcIQQ&ei=DjPcWPHLBYWg6ATjsomIBg#imgrc=nQGuqn_8m5_WyM: Oryginalna manetka manitou to jeszcze bardziej zwalony egronomicznie parent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Dokładnie, oryginał to już jest przegięcie a wiem co mówię, bo używałem foxa, RS, suntoura i ta z manitou to jest nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartezz_81 Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Cześć. Podepnę się pod post - dziś serwisowałem Mańka Marvel Expert i zauważyłem, że manetka MILO obraca tłumik tylko o jakieś 90 st, przy czym cały zakres regulacji to 180 st. Czyli - jeśli dobrze rozumuję - sterowanie tłumika manetką MILO jest w zakresie całkowicie otwarte-półzamknięte lub półzamknięte-zamknięte. A czy można tak przesterować manetkę aby było sterownie otwarte-zamknięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIY Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Sory, że mnie tak długo nie było... MILO nie testowałem, więc nic nie pomogę. A nawiązując do swojego problemu to mogę tylko napisać, że zamówiłem ostatnio nowe pokrętło do R7, założyłem, pasuje i działa pięknie. Teraz tylko wszystko poustawiać, dobrać ciśnienie i mogę hulać Dzięki za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi