Domino1996 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Planuję w wakacje wybrać się na mniej więcej tygodniową wyprawę wzdłuż polskiego wybrzeża. Na tę okoliczność i na kolejne podobne wyprawy, które mam nadzieję odbyć w przyszłości, szukam jakiegoś w miarę wytrzymałego roweru w podanym przedziale cenowym (najlepiej jeśli kwota by się zamknęła w 1500, ale jakby się trafiło coś wartego uwagi za parę złotych więcej, to jestem gotowy to przeżyć). Z doświadczenia podobnej eskapady domyślam się, że teren będzie różny, częściowo asfalt, ale sporo trasy to będą leśne wertepy. Nie mam żadnego doświadczenia z rowerami innymi niż MTB/ATB, a wiem że teren będzie trudny, dlatego myślę o nabyciu górala i zamontowaniu do niego bagażnika, ale jeśli doradzicie mi trekkinga, który sprosta piaszczystym ścieżkom i korzeniom, to też się nad tym zastanowię, bo na twardych drogach również się z pewnością znajdę. Wspomnę jeszcze, że o ile znajdzie się coś interesującego, najchętniej kupiłbym sprzęt od jakiegoś polskiego producenta. Mam 1,73 m wzrostu, ważę około 80 kg. Dzięki z góry za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 W tej cenie klasyka gatunku - czyli Kands Maestro, dołożyć błotniki, bagażnik i w drogę. Z nowych rowerów nic lepszego raczej nie znajdziesz, w przypadku używanych myślę że coś by się trafiło, coś tzn. cross na lepszym osprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino1996 Napisano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 A coś z MTB? Czy ewidentnie lepszy do takiej jazdy jest cross i nie ma się co zastanawiać? Waham się, bo podczas ostatniej takiej kilkudniowej wycieczki to się nieraz pakowałem z kolegami w różne piachy i teraz też pewnie tak będzie. Nie chcę przypadkiem zostawać z tyłu w takich okolicznościach, współtowarzysze podróży mają raczej górale. Poza tym w takiej weekendowej jeździe też zwykle dużą część trasy stanowiły u mnie wertepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Marca 2017 Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Jak reszta ekipy ma górale to możesz w taki sprzęt iść, choć bardzo dużo zależy nie od roweru a od opon. Do MTB zmieścisz szerokie balony na których na asfaltach będzie gorzej ale i w terenie i tym bardziej w piachu poradzą sobie lepiej. Pomijając już to że w piachu jakimkolwiek obładowanym rowerem raczej trudno się poruszać. Cross to też sprzęt na tyle uniwersalny że i w terenie można jechać, kwestia priorytetów - czy chcesz uniwersalnie czy pchasz się w teren. Ja przez długi czas jeździłem na rowerze MTB z oponami turystycznymi i dawało to radę w każdym terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino1996 Napisano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 A co sądzicie o czymś takim?: http://allegro.pl/rower-spartacus-elite-alivio-9-bieg-gratis-blotnik-i6724275243.html Wydaje się w sam raz na moje oczekiwania, jak na górala opony nie mają bardzo ostrego bieżnika, ale na pewno ostrzejszy niż w przeciętnych semi-slickach, jest blokada amortyzatora, osprzęt dobry jak na tę cenę - podobny jak w poleconym mi już Kandsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 jechałem tą trasę na mtb z bagażnikiem, sakwami i namiotem ale następnym razem wybrałbym się jakimś trekingiem. Na szlaku r10 nie ma jakiegoś trudnego terenu z resztą większość mijanych osób jechała na tego typu rowerach. polecam http://www.ceneo.pl/40271336# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Osprzętowo cieniutki ten trans alp .... Jeśli już koniecznie MTB od spartacusa to http://allegro.pl/rower-spartacus-marathon-29er-altus-acera-alivio-i6718860779.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 zależy od perspektywy. Jedyne co lepsze ma ten spartacus to hamulce tarczowe co w rowerze wycieczkowym jest zbędnym bajerem. Natomiast rzeczy takie jak napęd, koła, opony czy siodło jest znacznie lepszy, ponadto jest w pełni wyposażony: błotniki, prądnica, oświetlenie, bagażnik. Nie wspominam już o pozycji na rowerze. polecam alpa bo miałem taki rower. Zrobiłem na nim ponad 2tys km na dojazdy do pracy(30km dziennie) i po porządnym pierwszym skręceniu nie trzeba było w nim robić absolutnie nic a ważę sporo i woziłem na nim sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.