Skocz do zawartości

[nowa rama] pomoc w kupnie ramy

simug

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich, 

tak jak w temacie chciałbym zmienić ramę w swoim rowerku. Średnio się na tym wszystkim chyba znam ..   :icon_confused:  dlatego proszę o pomoc. znalazłem kila ram którymi jestem zainteresowany, i prosił bym o pomoc oraz opinie wasze na ich temat. nie wiem czy to istotne ale mam ok. 190 wzrostu. pozostałe podzespoły mojego rower, które chciałbym aby pasowały do mojej ramy to : 

przerzutka przód: SHIMANO DEORE XT (FD-M780) 3X10

przerzutka tył: SHIMANO DEORE XT

korba: SHIMANO SLX

hamulce ; SHIMANO BR-M445

manetki (to chyba nie potrzebne ale wole napisać ) SHIMANO XT 

amortyzator przód ; FOX RURA STEROWA 1/18 

stery: ACCENT AIRPLANE HSI-SAIR PÓŁZINTEGROWANE

koła : 26 cali

liczba przełożeń 3x10 

hmmm mam nadzieje że to wszystko. wiem, że niektóre informacje pewnie są zbędne ale wolałem napisać. 

także liczę na waszą pomoc i proszę o wyrozumiałość, z góry wszystkim dziękuje. 

o to moje propozycje: 

http://allegro.pl/cube-analog-disc-26-rama-mtb-nowa-20-cali-i6639462011.html

http://allegro.pl/rama-kross-level-a8-26-21-i6731036571.html

Dzięki

Napisano

A jaką ramę masz teraz? Dlaczego chcesz zmieniać?

Napisano

Teraz mam ramę kellys Quartz z 2011 roku chyba. Jestem samoukiem i jakos z tego mojego "kellysa" zbudowałem sobie taki składak i w sumie do wymiany została mi rama tylko ...

a ze starych części złoże od nowa mój pierwszy rower czyli tego wlasnie kellysa :P

Troche masło maślane ale mysle ze troche rozjaśni sytuacje :)

Dzieki

Napisano

Wymienione podzespoły będą pasować do podlinkowanych ram z tym , że rama Krossa to zakup podwyższonego ryzyka (jest z roczników tych pękających) a Cube jest ciężka z geometrią bardziej turystyczną. Lepszą (i tańszą)  opcją byłby Accent Peak http://allegro.pl/rama-accent-peak-26-czarno-grafitowa-mat-m-i6727526158.html tylko tu byś musiał zakupić nowe stery (przynajmniej na sam dół) bo główka jest taperowana (w zestawie ze sterami dostałbyś bieżnię redukcyjną tak więc twój wideł by pasował).

Napisano

A może Accent Peak? Kupiłem ostatnio pod koła 26'

Jest obszerny temat na forum, poczytaj. 

Napisano

Wlasnie, grubo mysle nad tym kross em.

Yh mysle ze jak moja obecna rama tyle wytrzymała to ta z krossa tez powinna ogarnac :)

Napisano

kupiłem krossa :) co juz bedzie ale musi byc dobrze ;) dzieki:)

Tematu nie zamykam bo pewnie pojawia sie jeszcze jakies pytania

Dziekuje jeszcze raz i tak jak mówiłem jesteśmy samoukiem i wiem ze dla niektórych moje pytania mogą wydać sie śmieszne ale wole dwa razy zapytać niz raz cos zepsuć :)

Napisano

Z tego co widzę to w starej masz stery pod 1 i 1/8 cala a w nowej główka jest Taperowana- czyli potrzebujesz stery pod Taper + bieżnia redukcyjna ( na ogół w zestawie). Ja ostatnio kupiłem Accent HSI-SPRO i przynajmniej wyjęte z pudełka wyglądają dobrze, natomiast na minus jest to że łożyska wchodzą nieco ciasno do misek.

Dodatkowo ten Kross ma mufę pod Press Fit co jest chyba jednym z bardziej znienawidzonych pomysłów ostatnich lat.

No i nie wiem jak przednia przerzutka, ale Kross ma Direct Mount więc też czeka Cie wymiana.

Już po fakcie, ale wydaje mi się że kupując Accent miałbyś dużo mniej problemów.

Napisano

No to okazuje sie ze jednak nie wszystko pasuje z moich podzespołów ?

Kurczę sugerowałem sie wypowiedzią kolegi wyzej, ktory mowil ze moje podzespoły pasują do podlinkowanych ram :(

Napisano

No nie, popatrz sobie:

Masz aktualnie "prostą" główkę, w nowej jest Taperowana czyli już inne łożysko u dołu- czyli jakieś 100 - 150 zł za stery, zależy co wybierzesz. Ja sugeruję szukanie czegoś na łożyskach maszynowych.

Suport Press Fit- Musisz kupić nowy suport, najlepiej taki w którym jest gwint i ściska się obydwie połówki ( bo w normalnym PF wciska się miski w ramę). A co to za korba SLX? HT2? 

Rura podsiodłowa  ma prostokątny przekrój a nie okrągły, więc przerzutki na obejmę ( zakładam że taką masz) nie zamontujesz. Musisz szukać Direct Mount.

Rozmiar sztycy też jest inny ,ale akurat o niej nie wspominałeś.

Natomiast to co mnie najbardziej zastanawia, to fakt że podjąłeś decyzję o zakupie ramy tak naprawdę nie wiedząc czego oczekujesz. Na ogół zmienia się ramę bo chce się żeby ważyła mniej, miała bardziej/ mniej sportową geometrię itd. 

Napisano

No to musisz kupić inny suport. Ogólnie przy przekładce części czeka Cie pewnie nie jedna niespodzianka, kup sobie też pancerz do przerzutek na zapas.

Napisano

Ok, w takim razie jeżeli moge miec prośbę podasz mi przykładowe części które by pasowały i do ramy i do moich podzespołów ? Dziekuje bardzo za pomoc !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...