Skocz do zawartości

[Piasty] Porównanie piast

rudald

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam dwa rowery i zauważyłem, że w starszym kole piasta ma mniejsze opory (na tej piaście jeżdżę już 5 lat) niż w nowym.

Wobec tego w nowym rowerze wymieniłem piastę z łożyskami kulkowymi na piastę z łożyskami mechanicznymi i de facto nie widzę dużej różnicy.

1. W starym rowerze jest piasta noname (nie potrafię znaleźć jej nazwy, być może jest pod kasetą / wolnobiegiem - rower ma ponad 10 lat).

2. Nowa piasta na świeżo zaplecionym kole Novatec 802SB

Prosiłbym o wskazówki czy to oczekiwane zachowanie czy coś może być nie tak?

Podczas kręcenia koła trzymając za piastę novateca czuję opór i cykliczne przyhamowania, natomiast w starym kole kręci się ono gładko bez przyhamowania.

Dzięki za wskazówki!

Szerokości!

Napisano

Zauważ że porównania dokonałeś na kole z założoną oponą i tym bez niego - więc warunki w dwóch przypadkach nie są takie same. Koło cięższe, to z założoną oponą będzie się kręcić dłużej. 

Dodatkowo - nie porównujesz płynności kręcenia się piast (należałoby zamocować je w hakach bądź złapać z dwóch stron i zakręcić) tylko płynność działania bębenka. 

Niemniej jednak jak czujesz opór i cykliczne przyhamowania może być coś nie tak. ale często jest tak że nowa, świeżo i obficie nasmarowana piasta nie działa tak płynnie - ale znika to z czasem.

Napisano

Nie będą się kręcić tak samo , bo tak jak napisano wyżej jedno jest bez opony , do tego kręcisz za bębenek - jeden może mieć mocniejszą sprężynę co też dodatkowo tworzy złudne wrażenie co do oporów. Po za tym maszynowe łożyska nie kręcą się tak gładko jak kulki.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Panowie wielkie dzięki za klarowne i przydatne odpowiedzi, potestuję posprawdzam i w razie pojawienia się wątpliwości napiszę : ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...