batonyyy Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Hej, rozważam zakup roweru szosowego. W oko wpadł mi rower FOCUS Cayo Al Disc Tiagra z 2016r. Niestety(?) jest on dostępny tylko w rozmiarze L(57), a ja jestem osobą dość wysoką (185cm), nogawka 88-89cm. Moje pytanie brzmi, czy przy tego typu wymiarach rozmiar roweru byłby do przeżycia, czy zdecydowanie odpada. Na prostych kalkulatorach, które opierają się o nogawkę i wzrost, rozmiar ramy wychodzi mi raczej 60cm(XL). Może ktoś o podobnych wymiarach lub po prostu o większym doświadczeniu mógłby mi coś doradzić? https://www.focus-bikes.com/it_en/23946-cayo-al-disc-tiagra.html tu są dokładne wymiary poszczególnych rozmiarów ram Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Mam 190 cm i 93cm nogi - jeździłem jakiś czas na ramie o podobnej geometrii w rozmiarze 56 cm - miałem długi mostek 110 i nie było źle - tzn. czułem że rower jest odrobinkę za mały ale niezbyt dużo - gdyby rama miała 58 cm byłby idealny. Przy Twoich wymiarach powinno być w porządku ale najpierw się przymierz do tego modelu - zawsze możesz wydłużyć mostek czy pokombinować z mocowaniem siodełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Pomierz się dokładniejszym kalkulatorem: https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Najlepiej z pomocą drugiej osoby, zrób to dwa, trzy razy i uśrednij wyniki. Na dole strony są pliki pdf z terminologią i filmik instruktażowy. To powinno pomóc w decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 czy przy tego typu wymiarach rozmiar roweru byłby do przeżycia Według mnie bez względu czy inne rozmiary są, czy nie, to L-ka będzie prawidłowa. Przy tych wymiarach, nie podając innych istotnych, odpowiedni most załatwi sprawę zawsze. Czyli, mostek 11 lub 12 cm, a nawet 10 lub 13 cm. M-ka jest ewidentnie za mała, a XL-ka jest za długa i ma za wysoką główkę, stopniowanie tego modelu Focusa jest pięciokrotne, czyli prawidłowe, dlatego L-ka będzie dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batonyyy Napisano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 A pomijając już kwestię rozmiaru, co sądzicie o tym konkretnym modelu jako pierwszej szosie? Czy ta geometria będzie wygodna na dłuższą jazdę czy może zbyt agresywna? Jako że to model z zeszłego roku jest on do wyrwania za ~3.600 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Katalogowo 7k, tylko dlatego że tarcze, ale i tak warto jak z GW. geometria będzie wygodna na dłuższą jazdę Jak rurę przycięli przy samym mostku to tak średnio, ale jak nie to 2-3 cm podkładek poprawi komfort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.