Skocz do zawartości

[szosa] Rozbudowa roweru pojedynczymi elementami

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
powoli czekam aż rowery pojawią się w sklepach, ponieważ gdy już w miarę zdecydowałem się (a przynajmniej skróciłem listę do ~5 modeli) to egzemplarze w sklepach się pokończyły :).

Mam jednak pytanie odnośnie dalszej rozbudowy roweru szosowego - ngidy wcześniej nie interesowałem się rozbrajaniem, ale chciałbym.
Pytanie jest pewnie dość proste, ale da mi sporo wiedzy.

Czy komponenty napędu, w ramach marki Shimano są kompatybilne między seriami?

Czyli przykładowo - kupuję rower na Sorze i co jakiś czas chciałbym "upgradeować" kolejne elementy. Np. wymienić sam mechanizm korbowy, lub same klamkomanetki na inne z wyższej serii (Tiagra/Ultegra). Czy coś takiego jest możliwe w ramach dowolnych komponentów? :)

Szczerze mówiąc jest to mało sensowne. Zmieniając ilość rzędów masz do wymiany kasetę , często bębenek zwłaszcza przy zmianie 8 lub 9 na 10 czy 11, tylną przerzutkę , klamkomanetki i łańcuch.

Przednie blaty i korba oraz przerzutka  z reguły mogą zostać o ile oczywiście nie zmieniasz z popularnych w niższych grupach trzech blatów na dwa.

Zdecydowanie ciekawszy jest pod tym względem SRAM gdzie Rival, Force i Red są w pełni ze sobą kompatybilne i obecnie 11 rzędowe, a najniższy Apex ma 10 rzędów.

Ale obecna Sora jest już naprawdę fajną grupą, nowa ma prowadzenie linek przy kierownicy i wywalać wagon hajsu tylko po to żeby mieć ten jeden czy dwa rzędy więcej sensu wielkiego nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...