Gość Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Cześć,powoli czekam aż rowery pojawią się w sklepach, ponieważ gdy już w miarę zdecydowałem się (a przynajmniej skróciłem listę do ~5 modeli) to egzemplarze w sklepach się pokończyły .Mam jednak pytanie odnośnie dalszej rozbudowy roweru szosowego - ngidy wcześniej nie interesowałem się rozbrajaniem, ale chciałbym.Pytanie jest pewnie dość proste, ale da mi sporo wiedzy.Czy komponenty napędu, w ramach marki Shimano są kompatybilne między seriami?Czyli przykładowo - kupuję rower na Sorze i co jakiś czas chciałbym "upgradeować" kolejne elementy. Np. wymienić sam mechanizm korbowy, lub same klamkomanetki na inne z wyższej serii (Tiagra/Ultegra). Czy coś takiego jest możliwe w ramach dowolnych komponentów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 trzeba tylko pamiętać tym iż napędy różnorzedowe nie są kompatybilne 8/9/10/11 mają różne skoki. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Szczerze mówiąc jest to mało sensowne. Zmieniając ilość rzędów masz do wymiany kasetę , często bębenek zwłaszcza przy zmianie 8 lub 9 na 10 czy 11, tylną przerzutkę , klamkomanetki i łańcuch. Przednie blaty i korba oraz przerzutka z reguły mogą zostać o ile oczywiście nie zmieniasz z popularnych w niższych grupach trzech blatów na dwa. Zdecydowanie ciekawszy jest pod tym względem SRAM gdzie Rival, Force i Red są w pełni ze sobą kompatybilne i obecnie 11 rzędowe, a najniższy Apex ma 10 rzędów. Ale obecna Sora jest już naprawdę fajną grupą, nowa ma prowadzenie linek przy kierownicy i wywalać wagon hajsu tylko po to żeby mieć ten jeden czy dwa rzędy więcej sensu wielkiego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Dzięki ! To tłumaczy sporo. Myślę także o Treku 1.1, on niestety ma jeszcze Claris-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Większość jest ze sobą kompatybilna, ale jeśli chcesz coś wymieniać, to najpierw pomyśl, czy faktycznie to coś Ci da, bo wyiana dla samego napisu, to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marca 2017 Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 I dlatego cały czas zastanawiam się czy Trek 1.1 na wyprzedaży czy BTwin 520 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.