Skocz do zawartości

[szosa] Pierwsza szosa do 2500 nowa bądź używana - przejście z MTB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Witam wszystkich, jestem na forum nowy, więc krótkim wstępem przywitam się. Myślę, że uprości to odpowiedź na moje pytania. Mieszkam w Krakowie, mam 26 lat, wzrost 182cm, ważę obecnie między 88-93 kg zależnie od tego czy mamy zimę czy lato (teraz 92kg). Od dziecka jeżdżę na rowerze. W rodzinie rower zawsze był - znalazł się i BMX za młodu i klasyczny "składak" dziadków, później Arcus - pierwszy "rower górski", który kilka lat temu ukradli, ponieważ był strasznie ciężki podejrzewam.. - kupiłem Krossa Level A3 (rama M - 19''), którym jeżdżę od 3 lat i jestem zadowolony - chciałbym jednak spróbować prawdziwego kolarstwa, czuję, że dziesiątki kilometrów od domu, ja sam i rower - to jest to. Po lesie jeżdżę niewiele, więc Kross się czasem nieco marnuje w mieście i na drogach.

Pragnę kupić pierwszą szosę - rozpocząć przygodę - ale jednocześnie chciałbym aby ten rower posłużył mi na dobre kilkanaście tysięcy kilometrów. Kilka tygodni temu rozpocząłem research, znam już podstawy, wiem, że Shimano 105tki będą lepsze niż Sora, a Sora lepsza niż Claris. Wiem, że dobór rozmiaru to połowa sukcesu. Wiem, że warto wybrać dobre buty i pedały zatrzaskowe. I mniej więcej tutaj kończy się moja wiedza.

Szukam roweru, na ktory chciałbym wydać maksymalnie ~2500zł. Jeżeli zobaczę coś dobrego za 1000zł także chętnie przygarnę. Patrzę tak na rowery nowe jak i używane. Głównie analizuję produkty B'Twin, Krossa, Treka, przeglądam także starsze modele uzywane od Specialized.

B'Twin Triban 520 (2399zł) zdaje się być świetną opcją jak chodzi o osprzęt - mamy podzespoły z około 1000zł droższych Kross-ow/Treków, obecnie jednak nie ma dostaw, więc rozglądam się także za innymi opcjami. Widziałem Krossa 3.0 w cenie 2000zł używanego pół roku. Widziałem w tej cenie także 10letnie Treki, z ramą karbonową. Przechodząc jednak do pytania - co polecicie? Nie chcę się zniechęcić, np. B'Twinem Triban 100 za 999zł w Decathlonie. Chciałbym aby rower posłużył, aby był wytrzymały a jazda sprawiała samą radość. A może ktoś z forumowiczów sprzedaje zadbany rower w tej cenie?

Jeśli nie masz doświadczenia to darowałbym sobie składanie roweru pod siebie z poszczególnych elementów, choć taki sposób ja preferuję. Możesz sobie zerknąć co sam sobie złożyłem Accent Draft. Takie rozwiązanie ma szereg zalet, ale jest na granicy opłacalności finansowej.

Kupując szosę zwrócił bym przede wszystkim uwagę na ramę, to ona jest bezwzględnie najważniejsza. Osprzętem możesz żonglować jak chcesz, czy to z czystego widzimisię, czy z potrzeb eksploatacyjnych. Karbon, czy alu? Bezwzględnie dla czystego amatora polecałbym aluminium, z carbonem będziesz musiał się dużo łagodniej obchodzić, dbać o niego, a cena takiej ramy w żaden sposób nie wpłynie na twoje lepsze "osiągi", czy tam inne prędkości średnie itp. Z tego względu ja osobiście unikałem Decathlonu. Jeśli będziesz szukał jakiejś używki to rozpatrując osprzęt szukał bym czegoś ze zintegrowaną osią mechanizmu korbowego (to jeden z najważniejszych elementów osprzętu) Kaseta? dzisiaj dziesięcio rzędowa nie jest żadną ekstrawagancją,  więc Tiagra 4700 w zupełności wystarczy. Kraków nie jest jakiś ekstremalnie górzysty więc dwu rzędowa korba kompaktowa powinna wystarczyć.

Proszę o więcej komentarzy w wątku, niech każdy wrzuci swoją opinię, chcę się czegoś nauczyć :thumbsup:

Jeżeli miałbym zmienić nastawienie na skupienie się na ramie, może polecicie zeszłoroczne modele Trek 1.1 lub jeżeli się uda tanio Trek 1.2 ? Zgaduję, że mimo, że to podstawowe modele rama będzie lepsza niż w B'Twin, a słabszy osprzęt z czasem można wymienić w końcu.

EDIT:

krism4a1 - bardzo fajny rower, kiedyś na pewno chciałbym także samemu złożyć - na razie jednak wolałbym decydować się na gotowe rozwiązania ;)

OK - to jeszcze bardzo początkującego pytanie - w czym gorsza będzie rama B'Twin od podstawowej ramy Trek-a? Czy chodzi jedynie o geometrię? A może trwałość?

Akurat obie mają obecnie dożywotnią gwarancję.

A może polecicie rozejrzeć się jeszcze za innymi rowerami w tej cenie?

Ok - odpisuję na swój post, ale chciałbym podziękować wszystkim za pomoc.

Kupiłem Treka 1.1, rocznik 2016, rozmiar 56, kolor czarny.

Osprzęt co prawda Claris, ale docelowo zostanie upgradeowany w zależności od zużycia i ilości przejechanych km :)

Gdy zrobię trochę km podzielę się opinią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...