micziliczi Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Cześć, Myślę o nowym sezonie i o nowym sprzęcie. Mam 193 cm i 89 kg. Dość długo zastanawiałem się nad nowym rowerem i bardziej celowałem w 29er. Ostatnio nawet testowałem Unibike Fusion 29 i muszę przyznać, że wysoka pozycja i duże koła mi odpowiadają, ale to kosztem zwrotności. Chyba złotym środkiem dla mnie byłby rower 27,5". Mam sporo nowych części i pomyślałem, żeby je wykorzystać w jakimś budżetowym rowerze. Pomyślałem o RR 520. Wymieniłbym w nim cały napęd i hamulce (większość z tych części mam). W dalszej perspektywie może i też amortyzator na powietrzny. Testowałem ostatnio najwyższy rozmiar XL w sklepie. Geometria wydaje się być dla mnie ok, jedynie rura rura podsiodłowa jest krótka. Od osi suportu liczy 439 mm. Z posiadanych obecnie części mam: hamulce br 395 przerzutka przód slx m661-10 przerzutka tył deore m593 kaseta cs hg62-10 36t-11t Brakuje mi jeszcze manetek, łańcucha i korby. I to do niej właśnie mam pytanie jaką wybrać? Jakie blaty? I co z wkładem suportu - czy może być ten, który jest fabryczny czy lepiej zainwestować w schimano? Rower chcę wykorzystać do codziennego użytku w mieście, czasami do leśnych przejażdżek i na kilkudniowe wyprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_olo86 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Do takich zastosowań jak napisałeś lepszy będzie rower crossowy, fitness lub gravel. Do jazdy po mieście rower mtb jest kiepskim pomysłem, a i na kilkudniowe wycieczki każdy z powyższych nada się lepiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micziliczi Napisano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Zastanawiałem się też nad rowerem crossowym, ale jest ich mniej na rynku. W porównaniu do RR 520 przeciętny cross ma nieco większe koła, a geometria ramy jest podobna. W razie potrzeby do RR 520 mógłbym dać opony o węższym profilu. Jak dla mnie argumentem też jest cena ww. roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_olo86 Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Ja miałem tego RR dwa sezony, zastosowanie podobne jak u Ciebie. W tym roku kupiłem crossa ze sztywnym widelcem i uważam to za strzał w dziesiątkę. Dużo sprawniej porusza się nim po mieście,przyspieszenie na asfalcie lepsze i wygodniejsza pozycja do takiej jazdy. Ale co człowiek to opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.