Skocz do zawartości

[opona] przecięta

g3rman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś pojechałęm do lasu byłęm w nim może z 3min. Jadę a tu naglesyczenie takie staję, patrze a tu rozcięta opna z 8mm i przebita dętka i powrót do domu z buta 6km. I sie zastanawiam jak skleje dętke czy opona wytrzyma i nie rozwali sie. I tu do was mam pytanie . Czy da radę na niej jeszcze jeżdzić??Bo kasy nie za bardzo na nową mam. A jak coś to bym musiał dziś zamawiać opone i może na piatek by mi przyszła.

Napisano

rozciecie opony na 5 mm? mozna skleic opone ( o ile wiem) choc sam tego nie robilem do tej pory. mysle ze ktos ci tu odpowiedzi udzieli na ten temat badz poszukaj przez wyszukiwarke bo mysle ze to dosyc typowy problem.

Napisano

no niby można by było dać ją do wulkanizacji ale czy to długo wytrzyma?? to sam nie wiem:/ A opona ta jest marki Schwalbe black jack ta co w levelu jest a4.

Napisano

a orientuje sie ktoś ile to wyniesie mniej wiecej?? Bo jak sie nie bediz eopłącać to lepiej kupie nową opone taka samą a i tak w późniejszym czasie wymienie je na jakieś lżejsze

Napisano

e to sie nie opłaca bo na allegro opona kosztuje 32 zł po to drutowana jest:/ Najchetniej bym kupił komplęt nowych jakiś innych opon zwijanych do XC leciutkie są i praktycznie rower bym odchudziło o niecały 1kg, ale kurde teraz kasy nie mam a opona potrzebna wiec kupie ta co mam a w późniejszym czasie(albo na wiosne jakos) wymienie je na lepsze jakieś

Napisano

jak sie nie ma miedzi to na d..ie sie siedzi

weź starą dętkę wyczyśc wnętrze opony wytnij z detki łate kup butapren /tylko nie wąchaj /

i sobie zaklej

mysle że w 5zł sie zmieścisz

powodzenia

Napisano

Ja myśle że wytrzyma kiedyś w wulanizacji mi skleili przecięcie na 15 mm i dało rade jeździć

Podklej gume od środka tylko nie pompuj na 30 bar tylko tak nie za dużo

i w piątek na mase( u mnie o 16 i brykamy do rojaxu potem masa)

Napisano

witaj

ostatnio miałem dwa razy ten problem :025:

Pierwszy raz rozcięta na ok 6 mm :) , drugi już na ok 10-12 mm :):D / a tu dopiero kupione nowe oponki i - jedna ciach a po kliku dniach druga /

w obu przypadkach założyłem nowe dędki i do domu dojechałem.

w domu ściągnąłem oponę i od wewnętrznej strony podkleiłem prostokątną łatką do dędtki, założyłem napompowałem 4,5 bara i zostawiłem do wyschnięcia - co jakiś czas dawałem kroplę kleju w rozciecie z zewnątrz

teraz śmigam na tych oponkach po różnym kamienisto-leśnym terenie i jest OK

sprawdzam co jakiś czas jak te rozcięcia, ale na razie nic się nie dzieje, a już trochę na nich przejechałem

:)

Napisano

ja zrobiłęm wczoraj tak:

przeczyściłem to miejsce rozscięte, wziełem odrobine rozchyliłem rozciecie i dałem kropelke kleju do klejenia dętek, wyschło natępnie posmarowałem klejem od srodka miejsce rozciete i od zewnatrz tak samo, i po jakim czasie powtórzyłem zabieg, teraż ide nakleje łatke od strony wewnętrznej i skleje dętke i powinno być dobrze, bo rozcięcie od zewnatrz jest ok 8mm, a od wewnątrz ok5mm

Napisano

Moj sprawdzony przepis:

Zszyc gruba nitka

zakleic od srodka kawalkiem detki

przyszyc ja od srodka

od zewnatrz przykleic latke na szwy zeby sie nigdzie nie obtarly

U siebie jezdze juz tak od 7000km - bez problemow

Napisano

ja chyba nie bende sie bawił w zszywanie bo boje sie ze jak mocniej napompuje to opone zacznie nsie rozrywac w miejscach gdzie są szwy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...