Gość Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Hej, Kupiłem ramę Accent Peak 26' i do tego stery Accent HSI-SPRO. W serwisie poprosiłem od razu o nabicie misek sterów. Okazało się że rama jest tak ciasno spasowana że trzeba było dobić miski młotkiem ( przez płaską podkładkę) bo samo narzędzie do wciskania sterów nie wystarczyło. Dzisiaj zabrałem się za składanie całości, o ile dolne łożysko wsadziłem palcami z delikatnym oporem o tyle górne weszło na 2-3mm a następnie musiałem je dobić deseczką. Całość "ułożyła" się dopiero po zmontowaniu całości i mocnym ściśnięciu Top Capem. Miał ktoś z Was kiedyś taką sytuację?
RBTS Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Sytuacja nie do zaakceptowania. Może skutkować pęknięciem główki ramy. Myślę, że wato wrócić do serwisu po protokół opisujący problemy i zwrócić ramę.
Pidzej Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Połączenie kiepska rama, kiepskie stery i kiepski serwis dały taki a nie inny efekt Kiedyś przy nabijaniu konusa od sterów Accenta na widelec pogiąłem metalową rurę od odkurzacza. I tak nie siadła do końca. Jakoś ją wyszarpałem (kalecząc koronę) i kupiłem lepsze stery.
Gość Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Akurat serwis jest bardzo dobry, więc tego bym się nie czepiał. Zostawić to tak jest czy robić tak jak pisze kolega? Akurat z sterami Accenta nie miałem problemu wcześniej. W poprzedniej ramie spisywały się idealnie.
Pidzej Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 W bardzo dobrym serwisie to by to zrobili tak: http://www.gatar-ski-serwis.pl/rowery/technologie-rowery.html Inna sprawa co wtedy z gwarancją na ramę
RBTS Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 W zasadzie masz rację, ale czemu klient ma poprawiać ramę po producencie? W tej sytuacji zwróciłbym ramę, choć problem (co jest mniej prawdopodobne) może leżeć w średnicy sterów, lub sterów i ramie jednocześnie. Bez pomiarów trudno jednak jest wyrokować.
Gość Napisano 12 Marca 2017 Napisano 12 Marca 2017 Okazało się że rama jest tak ciasno spasowana że trzeba było dobić miski młotkiem ( przez płaską podkładkę) bo samo narzędzie do wciskania sterów nie wystarczyło. ' Tutaj walnąłem głupotę, miski były zamontowane normalnie za pomocą narzędzia do tego przeznaczonego a nie młotka. Podejrzewam że przyczyna może się kryć w grubej warstwie lakieru na miskach. Poprzednie które kupowałem miały zwykłą cieniutką warstwę błyszczącego lakieru, te natomiast widać że są malowane proszkowo i ta warstwa pewnie nieco utrudnia gładkie wsadzenie sterów. Oczywiście żeby nie demonizować, łożysko musiałem wbić, ale robiłem to dość delikatnie, także myślę że powinno być OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.