Skocz do zawartości

[ Stery] Bardzo ciasne spasowanie HSI-SPRO

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Kupiłem ramę Accent Peak 26' i do tego stery Accent HSI-SPRO. W serwisie poprosiłem od razu o nabicie misek sterów. Okazało się że rama jest tak ciasno spasowana że trzeba było dobić miski młotkiem ( przez płaską podkładkę) bo samo narzędzie do wciskania sterów nie wystarczyło.

Dzisiaj zabrałem się za składanie całości, o ile dolne łożysko wsadziłem palcami z delikatnym oporem o tyle górne weszło na 2-3mm a następnie musiałem je dobić deseczką. Całość "ułożyła" się dopiero po zmontowaniu całości i mocnym ściśnięciu Top Capem.

Miał ktoś z Was kiedyś taką sytuację? 

Napisano

Sytuacja nie do zaakceptowania. Może skutkować pęknięciem główki ramy. Myślę, że wato wrócić do serwisu po protokół opisujący problemy i zwrócić ramę.

Napisano

Połączenie kiepska rama, kiepskie stery i kiepski serwis dały taki a nie inny efekt :bye2:

Kiedyś przy nabijaniu konusa od sterów Accenta na widelec pogiąłem metalową rurę od odkurzacza. I tak nie siadła do końca. Jakoś ją wyszarpałem (kalecząc koronę) i kupiłem lepsze stery.

Napisano

Akurat serwis jest bardzo dobry, więc tego bym się nie czepiał.

Zostawić to tak jest czy robić tak jak pisze kolega?

Akurat z sterami Accenta nie miałem problemu wcześniej. W poprzedniej ramie spisywały się idealnie.

Napisano

W zasadzie masz rację, ale czemu klient ma poprawiać ramę po producencie?

W tej sytuacji zwróciłbym ramę, choć problem (co jest mniej prawdopodobne) może leżeć w średnicy sterów, lub sterów i ramie jednocześnie. Bez pomiarów trudno jednak jest wyrokować.

Napisano

Okazało się że rama jest tak ciasno spasowana że trzeba było dobić miski młotkiem ( przez płaską podkładkę) bo samo narzędzie do wciskania sterów nie wystarczyło.
'

Tutaj walnąłem głupotę, miski były zamontowane normalnie za pomocą narzędzia do tego przeznaczonego a nie młotka.

Podejrzewam że przyczyna może się kryć w grubej warstwie lakieru na miskach. Poprzednie które kupowałem miały zwykłą cieniutką warstwę błyszczącego lakieru, te natomiast widać że są malowane proszkowo i ta warstwa pewnie nieco utrudnia gładkie wsadzenie sterów. 

Oczywiście żeby nie demonizować, łożysko musiałem wbić, ale robiłem to dość delikatnie, także myślę że powinno być OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...