Gość Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Cześć, od dłuższego czasu używam Sigmy 16.12 CAD + telefonu (endo/strava), ale to się sprawdza raczej średnio ze względu na kiepską dokładność GPS w kwestii wysokości. Szukam więc czegoś, co by mi zastąpiło to połączenie, ale zarazem nie zrujnowało budżetu - widzę wiele pozytywów o Edge 520 czy 820, ale bez jaj, za cały nowy zestaw trzeba zapłacić tyle ile ja dałem za swoją szosę na ultegrze 6600 więc dla mnie to kompletnie szalony pomysł Co moglibyście polecić? Oczywiście najlepiej, jakby to był zestawik z licznikiem prędkości i kadencji - tj. GPS / pomiar barometryczny wykorzystywany do wysokości, a reszta bazująca na licznikach przy kołach. Ważne jest też to, abym mógł potem wrzucić dane na Endomondo lub Stravę, bo ich używam do katalogowania, porównywania itp. z tym się na pewno nie chcę rozstawać. Wiem, że niezłym wyborem jest Garmin Edge 500 i mogę go nabyć od osoby w okolicy za 500 zł (sam licznik, bez kadencji). Pytanie - jak z dokładnością? Ewentualnie co innego? Mio Cyclo 105, może któraś Sigma Rox jeśli umożliwiałaby przesyłanie danych? Nie chcę przekraczać granicy 900 zł, acz wiadomo, im mniej tym lepiej
mant3z Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 https://www.lezyne.com/products-gps.php Mam niemalże od roku ich pionierski TOP model, 7 000 km głównie leśnych. nie zawiódł mnie ani razu.
parmenides Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 najtańszy uniwersalny garmin - ma go moja żona. Działa na rowerze (z czujnikami ant+), gada z hr ant+, dobrze zapisuje ślad, świetny w bieganiu i na basenie i fajny jako codzienny smartwatch (moja żona akurat nie używa go w ten sposó. http://www.euro.com.pl/smartwatch/garmin-vivoactive-czarny.bhtml Z czasem można dokupić jakiś czujnik na koło i korbę - np gsc10 lub innego kompatybilnego na ant+. Sprawdzałem - działa z gsc10 oraz z trekiem duo strap s. Na początek jednak wystarczy zapis z gps-a plus opaska hr i masz bardzo uniwersalny zegarek, smartwatch i licznik rowerowy z zapisem do Garmin Connect i automatycznym ładowaniem do Stravy, Endo i wielu innych serwisów. pozdr
Gość Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Brzmi to nieźle tylko widzę jeden problem - o ile kojarzę uchwyty do np. serii Edge na ramię (aby biegać z nimi) to nie widziałem żadnych do vivoactive aby je wrzucić na kierownicę. Trzymać na ręce mało będzie wygodnie, bo nie ma się wtedy ciągłej informacji o prędkości / kadencji (w szczególności to drugie przy treningu).
maly198101 Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 http://allegro.pl/uniwersalna-podstawka-uchwyt-pulsometru-zegarka-i6023644947.html na przykład coś takiego możesz zastosować sigma przy pulsometrach takie coś dodawała Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
parmenides Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 http://www.eazymut.pl/mapy-i-akcesoria-gps/206-uchwyt-rowerowy-dla-serii-forerunner-oraz-foretrex.html https://www.decathlon.pl/uchwyt-do-zegarka-kierownic-id_3341513.html Masz takie rozwiązania. pozdr adam
Gość Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 I mówicie że on się serio serio sprawdza także na rowerze?
parmenides Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Jak jesteś z okolic Warszawy, to pożyczę Ci go na kilka dni. Najlepiej wraz z moim biegowym Garminem FR 230 i edkiem 510. jeśli nie jesteś z Warszawy, to wpadnij tutaj na jeden dzień. Bywam też na Śląsku i w Beskidach. Napisz na PW. pozdr
diarem Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Sprawdź to http://53x11.pl/jak-nie-wydac-1000zl-na-garmina/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 @up:Znam to, przerabiałem w tamtym roku i uważam, że to nieporozumienie. Na takie kombiniowanie się nie piszę. To ma działać, a nie wymagać walki z androidem (bo wymaga). @parmenides:Dzięki za propozycję, ale niestety mam kawałek i nie da rady Ile wytrzymuje Ci na baterii (jakieś większe wojaże rowerowe), jak oceniałbyś GPS patrząc się na ślad i ewentualnie mając jakieś porównanie co do wysokości? Do tej pory używałem telefonów i radziły sobie różnie - poprzedni Honor 7 to "wykres żyletki" przez ciągłe skoki wysokości o kilka metrów + wysypywanie endo/stravy (dopiero ipbike dał radę działać w tle), na obecnym iP7 też cudów nie ma bo potrafi z wysokością namieszać. Nie jestem pewien czy vivoactive da radę, bo w końcu... to też GPS. I dlatego patrzę nieco na Edge 500 - stary bo stary, ale wysokość nieco inaczej mierzy. Z drugiej strony, także w jego przypadku widziałem nieco narzekań.
parmenides Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Lukas - ten Vivo to zegarek mojej żony. Ja go tak dokładnie nie testowałem.
FigoiFago Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Wysokość będzie brana z czujnika barometrycznego, zazwyczaj jakoś to działa, ale wystarczy, że np będzie zmiana pogody, a co za tym idzie zmiana ciśnienia i wynik będzie zafałszowany.
Branza Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Testowałem kilka programów zanim odkryłem strave i z żadnym nie miałem l zgubić sygnał GPS. Wszystkie programy naliczają wysokość po niwelecie i będzie to dokładniejszy pomiar jak pomiar barometryczny tym bardziej że po imporcie śladu GPS do Stravy przeliczyć sobie ona wszystko od nowa po swojemu. Nie szukał bym w twoim przypadku winy w błędach pomiaru u Stravy tylko w sprzęcie z którego korzystasz. Zwróć jeszcze uwagę na to że pomiar przewyższeń na płaskim terenie będzie dokładniejszy jak w terenie górzystym. Używanie licznika z GPS na pewno jest wygodniejsze ale smartfon z dobrym GPS wcale nie musi być gorszy. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Gość Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Tzn. powiem tak: do tej pory próbowałem naprzemiennie endo i stravy na Honorze 7 się wywalały, ale to wina softu EMUI i problem jest znany na Honorach/Huawei od kilku lat. Ponoć dopiero w nowej wersji nakładki coś z tym zrobili... ale teraz mam iPhone 7 i na nim endo działa tak-sobie. Spróbuję jeszcze ze stravą, no i może warto zaopatrzyć się w uchwyt na rower? Obecnie mam telefon albo w kieszonce kurtki albo w torbie podsiodłowej, być może na kierze też byłoby nieco lepiej (choć jeśli nawet to pewnie minimalnie). Zdaję sobie też sprawę z tego, że Strava robi dodatkowe korekty wysokości, widać to świetnie po tym jak się do niej coś zaimportuje.
szymony Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 @up: Znam to, przerabiałem w tamtym roku i uważam, że to nieporozumienie. Na takie kombiniowanie się nie piszę. To ma działać, a nie wymagać walki z androidem (bo wymaga). Z czym ty chcesz walczyć? X8 soft fabryczny + Orux 5 i gotowe. Przez rok z tego korzystałem, a teraz X8 jest w rezerwie na czarną godzinę
Kiciok Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Tzn. powiem tak: do tej pory próbowałem naprzemiennie endo i stravy na Honorze 7 się wywalały, ale to wina softu EMUI i problem jest znany na Honorach/Huawei od kilku lat. Ponoć dopiero w nowej wersji nakładki coś z tym zrobili... ale teraz mam iPhone 7 i na nim endo działa tak-sobie. Spróbuję jeszcze ze stravą, no i może warto zaopatrzyć się w uchwyt na rower? Obecnie mam telefon albo w kieszonce kurtki albo w torbie podsiodłowej, być może na kierze też byłoby nieco lepiej (choć jeśli nawet to pewnie minimalnie). Zdaję sobie też sprawę z tego, że Strava robi dodatkowe korekty wysokości, widać to świetnie po tym jak się do niej coś zaimportuje. Kolego wystarczy zrobić dwie proste rzeczy i Strava nie ma prawa się wywalić
Qugar Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Zobacz jeszcze bryton rider Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Gość Napisano 31 Marca 2017 Napisano 31 Marca 2017 @Kiciok:Nie, to nic nie daje, przerabiałem na EMUI wiele rzeczy i kupa jednym słowem Wrócę do tematu i zapytam: Vivoactive czy Vivoactive HR? Ten drugi jest nowszy, droższy, ale ma wbudowany czujnik tętna. Inna sprawa, że według różnych testów czujnik ten radzi sobie średnio przy dużym wysiłku i nie jest tak dobry, jak pasy do mierzenia tętna. Chcę natomiast używać tego głównie na rowerze i z czasem pewnie uzupełnić o garminowskie czujniki prędkości oraz kadencji, aby mieć prawie "all in one" (nie będzie mocy, ale aby to mieć trzeba wejść na inne pułapy cenowe, więc podziękował). Tylko że.. jak wrzucę zegarek na kierę, to... nie mam czujnika tętna, więc pas i tak byłby sens z czasem dokupić. Wychodzi, że lepiej zwykłego vivoactive.. ale znowu nie wiem, czy nie lepiej wersję HR ze względu na np. baterię, dokładność GPS czy nowszy (lepszy?) soft.
CrazyKetchup Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 Wysokość będzie brana z czujnika barometrycznego, zazwyczaj jakoś to działa, ale wystarczy, że np będzie zmiana pogody, a co za tym idzie zmiana ciśnienia i wynik będzie zafałszowany. Cześć Sorry że odgrzewam temat ale promocja w Euro dalej jest na Vivoactive i wg. mnie za 499 zł można mieć naprawdę sensowny nie tylko licznik. Jeśli chodzi o wysokość to kolego Vivoactive nie ma czujnika barometrycznego dopiero z tego co wiem wersja HR ma więc odczyty są tylko na podstawie danych z gps (po wcześniejszej kalibracji). Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem Vivoactive to służę pomocą - sam używam Fenix 3 ale żonie kupiłem właśnie Vivoactive. Co uchwytu to za 2,5 dolara od myfirendów możemy mieć ten sam uchwyt (bez napisu Garmin) np. https://pl.aliexpress.com/item/High-quality-Bicycle-handlebar-Bike-Mount-Holder-for-Garmin-Approach-S1-S3-Fenix-Forerunner-10-110/32777597364.html?spm=2114.13010608.0.0.OqvbwJ mam dwa takie i nie ma żadnych problemów. Jeśli chodzi same dane jakie może zebrać Vivoactive z odpowiednimi czujnikami to fabrycznie jest zainstalowana aplikacja Garmina ale nic nie stoi na przeszkodzie doinstalowania bardziej zaawansowanych programów, mamy dostęp do pokaźnej liczby z poziomu sklepu garmina - ja używam aplikacji od tego programisty https://www.rh-sports.at/cycling , oczywiście są też bezpłatne wersje innych producentów. Jeśli chodzi o dokładność GPS to jest naprawdę niezła porównując do Fenix3 który był 7x droższy. Jeśli jednak komuś zależy na max dokładności to można włączyć dodatkowo system Glonass co da dostęp do większej liczby satelitów. Poniżej dosyć obiektywny i dogłębny test tego zegarka - jest tam też testowany pod kątem jazdy rowerem. https://www.dcrainmaker.com/2015/04/garmin-vivoactive-in-depth-review.html
FigoiFago Napisano 10 Czerwca 2017 Napisano 10 Czerwca 2017 W moim Garminie też używam tej aplikacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.