Skocz do zawartości

[opony] 29` MTB

martingg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

może ktoś coś polecić powiedzmy do 100zł +/- za sztukę tak aby nadały się na asfalt jak i do "utwardzonego" lasu ;) szerokość 1.9-2.1

Jak na razie znalazłem jedne aczkolwiek pasują bardziej do lasu niż na asfalt ...

Rocket Ron II Performance 29 SCHWALBE

rower Radon ZR Race 29er 5.0 2013.

Napisano

Sam też miałem jedne z najlepszych opon zwijanych od schwalbe sztuka za ok 170zł z niby najlepszym systemem antyprzebiciowym. Skonczylo sie tym, że bedac daleko od domu najechalem tylnym kolem na kamień który jakims cudem zeslizgujac sie z opony rozcial ja na sciance bocznej na długos ok 4cm.

Efekt taki ze opona do wyrzucenia i dluuuuugi spacer do domu.

Teraz nie inwestuje w tak drogie opony bo to się zwyczajnie nie opłaca. Oponki do max 100zł za sztuke.

Jak chcesz odchudzic to w tej cenie proponuje wejść w system bezdętkowy. Odchudzanie poprzez lżejsze(słabsze) opony do tego wycieniowane (odchudzone) dętki to gwarancja spacerów z rowerem zamiast jazdy na nim.

Napisano

Nie no, bez jaj. To, że Ty raz przeciąłeś oponę i prowadziłeś rower nie znaczy, że jak piszesz każdy " ma gwarancję" na podobny przypadek. 

Zacznijmy od tego, że opona zwijana i drutowa w większości firm nie różni się tylko tym faktem, ale ma po prostu inną mieszankę. Ten sam model drutowy i zwijany to z reguły dwie inne opony. 

Poza tym opona zwijana poza wagą ma też inne zalety, łatwiej ją uszczelnić ( z drutówkami jest naprawdę duży problem), łatwiej przechować i w razie wyjazdu na dłużej można wrzucić do sakwy czy torby.

Napisano

Nie jestem wyrocznia ani jedyna wykladnia.

Miałem już w swoim użyciu kilka opon zwijanych i drutowych.

Poddaje tylko pod rozwage czy aby na pewno opona zwijana w tym wypadku jest konieczna.

Masz racje opone zwijana mozna wozic ze soba na wszelki wypadek, ale z tego co zrozumialem to owe opony maja byc zalozone na kolach, a nie wozone jako zapas.

Najazwyczjaniej w swiecie nie ma opony jednoczesnie mocnej-lekkiej-zwijanej-na asfalt i w teren.

Napisano

nie ma opony jednoczesnie mocnej-lekkiej-zwijanej-na asfalt i w teren
. To oczywista oczywistość że nie ma jednej opony dobrej na każde warunki, dla każdego, lekkiej i trwałej jednocześnie. Ale opony dobrze dobrane do miejsca i stylu jazdy użytkownika dadzą za stosunkowo niewielkie pieniądze (w porównaniu do ceny kół czy amora) taki upgrade roweru, którego nie są w stanie dać żadne inne części. Problemem podstawowym dla @martingg może być cena, nie mam przeglądu cen opon wszystkich producentów, ale za 100 PLN/szt. nie kupi się dobrej zwijanej opony. Sądzę że dla wskazanego sposobu używania bardzo ciekawe są Schwalbe Thunder Burt, ale sam na nich nie jeździłem, więc tylko zgaduję. 
Napisano

Ostatnio moja uwagę zwróciły promowane przez polskich pro /pol pro bikerow mitas i cst w podobnym budzecie. Jeśli ktorrs wybierzesz, to opisz wrażenia, bo ich opinii w necie jak na lekarstwo.

Napisano

Dzięki! ;) chyba właśnie czegoś takiego szukałem :) według opinii nadaje się na asfalt i las więc taki mix jakiego szukałem ;)

Napisano

Zapasową dętkę zawsze warto mieć (albo dwie), ale zwróć uwagę na to że wkleiłeś dętki z różnymi zaworami, auto i presta, przed zakupem sprawdź jakie masz zawory w swoim rowerze. Rozumiem że się nie ścigasz, więc wylajtowana dętka Extra Light niekoniecznie jest ci potrzebna.

Napisano

nie ma opony jednoczesnie mocnej-lekkiej-zwijanej-na asfalt i w teren.
No i tutaj się mylisz szanowny panie kolego

http://allegro.pl/maxxis-ikon-29er-29x2-2-zwijana-dual-60a-70a-i6727654976.html

http://allegro.pl/opona-rowerowa-geax-barro-race-29x2-0-zwijana-wawa-i6664089124.html

Jeżdżone na obydwóch i to są najlepsze jakie miałem a Geax mega wytrzymały na rozcięcia i przebicia

Napisano

Czy opona WTB Nano Raptor Race 29x2.1 wejdzie mi na obręcz ZTR FLOW ex 29" ??? Oczywiście w systemie bezdętkowym. Pytam bo gdzieś na zachodnim forum ktoś napisał że TCS nie pasuje do systemu stan's na jakim są te obręcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...