Skocz do zawartości

[Składnie Kół] Problem z dobraniem szprych

llancer

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Już od jesieni składał koła. A właściwie kupiłem piasty,potem obręcze. Czekałem na gotówkę by kupić szprychy.

Ale co zabrałem się do mierzenia piasty i obreczy by obliczyć długosc gotowymi kalkulatorami to wychodzily zawsze rozne wyniki.

Dla tyłu było to np 294 i 298 potem 295 i 295 wg jednego kalkulatora. Dziś wg sapimowskiego wyszlo 

Dla lewego 292.8 mm i 294.4 mm

Dla prawego 293.3 mm i 296.6 mm

Logicznie myśląc 

16x292

32x294

16x296

Pierwszy raz będę składał.

Mam osobę która mi to wycentruje. 

Musze tylko dostarczyć części.

Teraz części które mam

Piasty Novatec 7122 i 712 SB

Obręcze Accent exe 29 

Chciałem zapleść koła na szprychach takich jak maja koła gotowe od accenta 

https://www.rowertour.com/p/53839/sapim-d-light-szprycha-cieniowana-252-298mm-czarna-36-szt

i nyple też sapima Polymax czerwone bodajże, 12mm jak znajomy radził.

Jedyne informacje które znam t oERD 606 obręczy.

Wymiary piast to 100/135

Tu pare wymiarów piast:

https://issuu.com/novatectaiwan/docs/novatec_hub_dimensions

I własne mierzenie. 12/26 przednia piasta i 31/46 tylna  (odleglosci miedzy koncem piasty a zew. czescia kołnierza.

Mniej skomplikowany kalkulator wskazal 295 dla obu stron. Przy tych samych wartosiach kalkulator sapima wskazal te 292/294 i 294/296

Mimo wszystko czuje ,że te długosci będą inne. Bo nie po to kołnierze są różnych wielkości aby szprychy byly po obu stronach innej dlugosci nie prawda ?

Prosze o pomoc,może ktoś składał na tych piastach i ma lepsze wymiary lub kalkulator sprawdzony. 

Bo wydać 260zł na szprychy za krótkie/dlugie to troche lipa.

Projekt kół wyniesie mnie finalnie coś koło 1000zł. koła accenta na tych częściach ,tylko ,że z piastami accenta w detalu 1400zl.

Pewnie był je kupił, ale nie chcieli pojedyńczo sprzedać, a nie miałem kwoty ,żeby kupić komplet.

mi z kalkulatora wychodzi 294/296 przód i 294 tył

Aczkolwiek jak patrzę na szprychy jakie rzeczywiście używałem przy takiej konfiguracji to mam zapisane że użyłem 292/296 na przód i 294tył, także te co wyliczyłeś powinni pasować

• 2 tygodnie później...

Przy wymiarach 293.4 296 294.2 294   uznałem ,ze wezme 3x294 i 1x296

Koła złożone i niemiłe zaskoczenie.

Tył za pierwszym razem złożony.

Przód za pierwszym 8 szprych po prawej za długich o centymetr ? Składamy od nowa

Za drugim razem wentyl wyszedl w zlym miejscu.

Za trzecim razem Nyple dokręcone na maksimum,a kolo nie dosc ze przesuniete w prawo, to nie mozna juz nic dokrecic, a polowa szprych na kazdej stronie luzna,mocno

To jest dramat. Tył wycentrowałem sobie prawie już ,bicie na grubosc włosa. Lecz nie jestem pewny czy ten naciąg jest dostateczny.

Jednym słowem, kalkulator DT swiss zawyżył mi kazda szpryche o 2mm spokojnie. Mogły by być krótsze,a tak w tylnym jest prawie naciagniete a szprychy wychodza przez nyple z milimetr spokojnie.

Jedyne co mi zostaje to miec nadzieje ze tyl bedzie ok, a przednie 294 dam zamiast 296,a zamiast 296 kupie 292 na lewo. 296 moze ktos odkupi-nawet nie naciagniete.

Dramat i tyle....

możesz to jeszcze podratować zmieniając nyple jeśli szprychy są za długie o 2mm

Nyple które wymagają szprych o 2mm dłuższych to DT Squorx i Pillar MV14, nie wiem czy jeszcze Sapim double square nie potrzebują dłuższych nypli

dobór szprych to nie taka łatwa sprawa, bo nawet doświadczona osoba nie raz źle wyliczy długości.

17237203_1379228618814050_2120241504_o.p17310858_1379228615480717_1062488274_o.pCo prawda (cofalem stone) (z nyplami 12 wychodzi 293.4 na lewy przód ale dzisiaj wpisalem te same dane, nawet kalkulator sapima pokazal na przod 293 i 296 i tego nie rozumiem bo z tymi dlugosciami po prostu szprychy są luźne,mocno luźne. Tył da sie odciagnać szprychy od siebie na pare milimetrów... A miejsca na kręcenie juz praktycznie nie ma.

Myślę ,że bardziej mi się opłaca sprzedać sprzychy. Kupiłem po 2,90 a na allegro po 3,50 chodzą w ilościach max 10 sztuk.

Sam już nie wiem,najprościej było by nagwintować te 1-2mm ,ale pewnie sie nie da.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...