BLiTzPL Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Cześć, szukam hamulca tarczowego hydraulicznego do roweru Street/DJ, jeżdżę głównie w Streecie i Fourcrossie, aktualnie mam Avid Elixir 1 i zaczyna coraz bardziej zawodzić, gdy się rozgrzeje praktycznie w ogóle nie hamuje. Gdy jest zimny to 1/2 skoku klamki to "martwa stefa" kawałek dalej klocki lekko ocierają o tarcze(ale nie tyle żeby dało się hamować) a dalej jest od razu zablokowane koło, hamulec na pewno nie jest zapowietrzony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 10 Marca 2017 Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Przepraszam za pytanie, masz tam jeszcze klocki w ogóle? Zachowanie tego hamulca jest bardzo dziwne. Jaka tarcza, jakaś dziwna typu dartmoor nano, 160mm ? Co prawda w 4crossie nie jezdziłem ale generalnie przy jakimś streecie itp zabawach w mieście rozgrzanie nawet tarczy 160mm jest symboliczne. Także nie sądzę aby to było przegrzanie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Klocki mam, tak jak piszesz w 4x/streecie na ogół się się mało hamuje ale na sam tor muszę dojechać dobre 13-15km + do tego mam wiele zjazdów(oczywiście wiem ,że tarcza i tak potem ostygnie ale nie w tym rzecz), tarcza to Avid G2CS 160mm. Jak rower postoi kilka godzin to jest ok, hamulec potem działa jak należy, dopiero po kilku mocniejszych hamowaniach jest coraz słabszy. Poza tym o elixir 1 nie słyszałem za dobrych opinii Chciałbym jeszcze przeprosić ,że piszę na ten temat na forum crossowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.