niuti Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 witam, czy da się objeździć jeszcze na tym łożysku ze sterów ? trochę przyrdzewiało w jednym miejscu. Stery FSA,rower ma jeden sezon i zawiodłem się na tym, że to takie nietrwałe.
Ychu Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 To nie jest po prostu brązowy smar? Jak by chodziły na sucho to by piszczały. Ja bym to umył ekstrakcyjną , nasmarował i jeździł.
niuti Napisano 8 Marca 2017 Autor Napisano 8 Marca 2017 To nie jest po prostu brązowy smar? smar to brązowy on może był od rdzy . Wymyłem i widać ewidentnie rdzę, nie jest dużo ale jest. Wymień wianek, kosztuje kilka zł. gdzie taki wianek dostać?
Roxorloops Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 Nieuszczelnione mają to do siebie, że łapią rdzawy osad. Nie wiem w jakim stanie są bieżnie ale ja bym to wyczyścił, nasmarował i dalej jeździł.
Przemcio Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 To jest nic Ja miałem takie I to nie po roku a po 4 miesiącach Umyte, wyczyszczone, oblepione nowym smarem i dalej jeżdżą
Roxorloops Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 To wygląda jakbyś codziennie mył rower myjką ciśnieniową.
cervandes Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 Ja to już z piąty rok się zabieram za wymianę sterów. Ale co pół roku zajrzę, wyczyszczę, nasmaruję i dalej kręcę mimo, że bieżnia wygląda fatalnie, kulki są matowe. Ale kierownica działa płynnie, nie ma żadnych niepokojących dźwięków więc tak kręcę i kręcę. Już pół kuli ziemskiej objechałem ze sterami w takim stanie. Co tam nalot...
niuti Napisano 8 Marca 2017 Autor Napisano 8 Marca 2017 To jest nic Ja miałem takie Hehehe grubo....dobra to nasmaruję swoje i się zobaczy. W tym wszystkim jest ciekawe że rower tylko raz złapał deszcz i był myty z może 3 razy i to ręcznie. Strach się bać jakby woda była na nim częsciej.
Przemcio Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 Myjki rower nie widział mimo ze mam mocną pare razy szlauchem opłukany jak był oblepiony błotem. Co ciekawe górne łożysko jak nowe i smar świeży. Tylko dolne tak dostało. Ale jeździłem po deszczu itd a nie miałem żadnego nawet mini błotniczka. I jednak kupa wody z koła szła bezpośrednio w koronę. Teraz mam mini błotniczek na amorze i chyba będzie lepiej. Nie jest to problemem bo to nie koło ze się kręci w kółko. To tylko podpórka. Po nasmarowaniu chodzi bez problemu. Ale teraz będzie nowy wideł to może zamontuje zamknięte dolne łożysko Nie będę beszcześcił fajnego widła
niuti Napisano 14 Marca 2017 Autor Napisano 14 Marca 2017 ehhh przez nieuwagę zgubiłem 1 kulkę z łożyska . Co za go.no te stery. Ktoś wie gdzie takowe kupić ? To dolny wianek sterów FSA tapper 1,5". 30 kulek , śr. wew. około 41, zew. bodajże 47. Przejrzałem net ale przeważnie są 1 1/8" . Ewentualnie czym się da to zastąpić, bo nie chciałbym kupować nowych bo 100 pewnie z robocizną będzie nie moja.
Ychu Napisano 14 Marca 2017 Napisano 14 Marca 2017 Poszukaj po rowerowych albo wyjmij kulkę z jakiegoś innego wianka i włóż do swojego , chociaż to mocno druciarska metoda. Można by w sumie włożyć same kulki z tego co mi się kojarzy.
Fenthin Napisano 14 Marca 2017 Napisano 14 Marca 2017 Kulki do łożysk kupujemy w sklepach z łożyskami. Jeśli nie masz czym zmierzyć, a sądząc po pytaniu raczej nie masz, weź to co masz na wzór. Dokładasz i jeździsz.
niuti Napisano 14 Marca 2017 Autor Napisano 14 Marca 2017 rowerowe obszedłem 2 u siebie i nie mają 1,5". Zmierzyć mam czym, ale akurat nie w domu , dlatego podałem wymiary pi razy drzwi, orientacyjnie tylko. Ok. odwiedzę sklepy z łożyskami. Rozumiem, że jazda bez tej 1 kulki nie jest wskazana?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.