Skocz do zawartości

Przyśpieszenie roweru - rozważania

Ostus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich Forumowiczów !

Na forum jestem nowy i z góry przepraszam wszystkich za mój całkowicie laicki język.

Do rzeczy.

Mój 10-letni syn jest od roku szczęśliwym posiadaczem roweru trójkołowego (dziecko jest niepełnosprawne), na 20 calowych kołach.

Bardzo lubi się ścigać,bić rekordy prędkości itd.

Niestety max.prędkość jaką udaje mu się osiągnąć to ok.23 km/h - musi przy tym kręcić jak szalony.

Poza tym do tej pory jeździł w zasadzie tylko po parku,a gdybym chciał go zabrać na jakąś wycieczkę gdzieś dalej to będzie miał problem jechać równo ze mną,(nawet powoli).

Z tego powodu zastanawiam się czy mógłbym jakoś "przyśpieszyć" jego rower.

Rowerek jest jak już wcześniej wspomniałem trójkołowy z wolnobieżką i przerzutką w piaście - trzybiegową (sturmey archer - nie wiem czy dobrze napisałem).

Myślałem o wymianie zębatki z przodu, na większą ,ewentualnie zamianie na podwójną.Czy takie coś można w ogóle robić?. Przednia zębatka ma coś koło 40 zębów.

Rama ma chyba rozmiar 52? Cokolwiek to znaczy.

Myślałem o wymianie kół na większe (producent mówił że była by taka możliwość),ale to się chyba wiąże z wymianą widelca i koszt byłby dość wysoki.

Proszę o jakąś fachową poradę.

Pozdrawiam wszystkich na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...