dww3 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witam, Potrzebuje urządzenia do zapisu trasy na rowerze. Najpierw myślałem o Garminach edge, etrex itp ale jednak nie mam miejsca na takie zabawki ( posiadam już licznik rowerowy i kamerkę na kierownicy) więc pomyślałem o zegarku. -Zależy mi najbardziej na GPS który będzie rysował w miarę powiedzmy trasy które przebyłem, pokazywał wzniesienia + łatwość wgrania do endomondo itp. - Czas pracy baterii, aby te 10-12 godzin wytrzymał z GPS - Mile widziany pulsometr i spalone kalorie. Wymagań nie mam dużych, jeżdżę głównie po trójmiejskich lasach więc fajnie jakby sygnał był w miarę dobry. Budżet powiedzmy około 800 zł ale nie wiem czy jest sens zwłaszcza że zbyt dużo bajerów nie potrzebuje. Myślałem o:TomTom Spark Cardio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Garmin FR235 z pomiarem pulsu z Nadgarstka (lub paska) i ew tanszy FR230 (pomiar tylko z paska). Mam FR235, polecam. https://www.dcrainmaker.com/2015/11/garmin-fr230-fr235-review.html Na plus Garmina według mnie przemawia to że z automatu wrzuca Treningi do Stravy. Do endo mozna soibe to dograc Tapirikiem. Wszystko bardzo fajnie działa. Appka Garmin Connect dosc przyjemna - chociaz ja bym ja troche odchudził. Jak do tej pory nie zauwazłyem słabych pkt tego zegarka... ok 2x zapałzowałem trening niechcacy majdrujac przy nadgarstku...ale zegarek ma blokade klawiatury, wiec wystarczy zrobic locka i problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jesli zależy Ci na dokładności trasy to polecam Suunto Ambit2, powinieneś zmieścić się w budżecie, ma wszystko czego potrzebujesz i wiele wiecej Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 No w sumie tez nie jest zły ale.... ma tez 2x większą wagę od Garmina. ;-) Wyswietlacz Garmina to 215 x 180 pixels KOLOROWY a Suunto 128 x 128 Mono .... dzieli je przepasść. GPS + Glonass jest na pokładzie Garminów FR23x, bardzo fajnie to działa , szybko fixuje. ZEro zastrzeżeń. Ambit2 ma GPS tylko. Nie widziałem ambit2 na żywo, ale przez w/w moim zdaniem i do moich zastosowań Garmin jest wystarczająco dobry, wygląd jest o niebo lepszy, a o wadze juz nie bede wspominał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jednak zdecyduje się a TomToma spark 3 cardio + music. Podoba mi się w nim wygląd + słuchawki co na siłowni bardzo mi się jednak przyda a wcześniej nie brałem tego pod uwagę. https://www.x-kom.pl/p/330750-zegarek-sportowy-tomtom-spark-3-cardio-music-l-czarny.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Wyswietlacz Garmina to 215 x 180 pixels KOLOROWY a Suunto 128 x 128 MonoAle z tego co zrozumiałem to autorowi nie zalezy na wodotryskach tylko chce mieć dobry ślad i baterię wytrzymujacą 12h, a wątpię aby w/w Garminy byly lepsze pod tym względem. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 TomTom nie pociągnie 10 godzin na baterii. Garmin z gps + glonas niestety potrafi zgubić sygnał w trójmiejskich lasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Obok mnie siedzi człowiek ktory ma tego TomToma, odkad kupilem FR235, wzdycha do mojego nadgarstka ;-) Ale z tego co zrozumiałem to autorowi nie zalezy na wodotryskach tylko chce mieć dobry ślad i baterię wytrzymujacą 12h, a wątpię aby w/w Garminy byly lepsze pod tym względem.Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Oba Fr23x maja bardzo dobre recenzje jesli chodzi o GPS, FR230 powinien spokojnie przezyc w trybie GPS wytrzymac 10h-12h (wedlug prodeucenta 16h). 235 ssie wiecej jesli jest odpalony pomiar tętna z nadgarstka. Dodatkowo inne bajery jak i gęstość zapisu śladu maja na to wpływ. Garmin z gps + glonas niestety potrafi zgubić sygnał w trójmiejskich lasach. Każdy odbiornik GPS potrafi zgubic sygnał. Ja uzywam FR235 od 2 miechów, nie zgubił sygnału ni razu. Jest w sieci sporo testów róznych zagarkow GPS, nikogo nie mam zmaiaru namawiac, niech sobie zainteresowani poczytaja. Wybór jest spory. Ja kupilem i jestem zadowolony, na pewno kupilbym go raz jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Obok mnie siedzi człowiek ktory ma tego TomToma, odkad kupilem FR235, wzdycha do mojego nadgarstka ;-) Oba Fr23x maja bardzo dobre recenzje jesli chodzi o GPS, FR230 powinien spokojnie przezyc w trybie GPS wytrzymac 10h-12h (wedlug prodeucenta 16h). . Jak juz się tak licytujemy to Ambit na gps pociągnie nawet do 50h , ale moze niech autor sam zdecyduje Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Garmin FR235 z pomiarem pulsu z Nadgarstka (lub paska) i ew tanszy FR230 (pomiar tylko z paska). Mam FR235, polecam. https://www.dcrainmaker.com/2015/11/garmin-fr230-fr235-review.html Na plus Garmina według mnie przemawia to że z automatu wrzuca Treningi do Stravy. Do endo mozna soibe to dograc Tapirikiem. Wszystko bardzo fajnie działa. Appka Garmin Connect dosc przyjemna - chociaz ja bym ja troche odchudził. Jak do tej pory nie zauwazłyem słabych pkt tego zegarka... ok 2x zapałzowałem trening niechcacy majdrujac przy nadgarstku...ale zegarek ma blokade klawiatury, wiec wystarczy zrobic locka i problem z głowy. Na endo też jest automatyczna synchronizacja z garmin Connect - tak samo jak ze stravy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Na endo też jest automatyczna synchronizacja z garmin Connect - tak samo jak ze stravy. FAktycznie, Dzieki za CYNK ! super. Dał bym sobie reke uciac ze niedawno sprawdzalem ustawienia endo i byly tam rozne rzeczy ale nie sync do Garmina... no i chodzilbym bez reki. Bo ten Tapirik to dziala jak chce (ponoc jak sie go oplaci to dziala elegantino). Jak juz się tak licytujemy to Ambit na gps pociągnie nawet do 50h , ale moze niech autor sam zdecyduje 50h to zacny wynik. To fakt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Sprawdź to urządzenie http://www.euro.com.pl/smartwatch/garmin-vivoactive-czarny.bhtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Ale te 50h ambita to tylko w trybie outdor(odpowiednik ultratrack w garminie), przy pełnym zapisie śladu wynik ten będzie w okolicach 15h (wg. producenta) z pasem HR będzie to jeszcze mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Dzięki za odpowiedzi, jednak nie kupiłem jeszcze tomtoma bo mam prawdziwy mętlik w głowie. Powiedzcie mi proszę jak taki Garmin etrex 35 touch i jego siła sygnału gps ma się do zegarków? Jak mówiłem najbardziej zależy mi na sygnale GPS i rysowaniu trasy + batera na te 10 h. Etrex 35 touch kusi mnie z tego powodu że może służyć jako licznik rowerowy po zamontowaniu czujników więc miałbym wszystko pod ręką + zasilanie paluszkami to dla mnie spory plus. Mapy z nawigacją to fajny dodatek, tak samo jak pulsometr i spalone kalorie więc wybór ciężki. Jeszcze jedna sprawa, jak urządzenia sobie radzą ze wzniesieniami podczas zapisu trasy bo z tego co wiem tomtom nie wyznacza wysokości (proszę poprawić jeśli się mylę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mam dwa urządzenia Garmina: nawigację Dakota 20 i zegarek Vivoactive HR. Jutro podeślę link do tej samej trasy zapisanej przez oba urządzenia. Będziesz mógł porównać jakość zapisu.Głownie chodzi mi o to żebyś zobaczył jak wygląda jakość zapisu zrobionego przez nawigację Dakota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Jak mówiłem najbardziej zależy mi na sygnale GPS i rysowaniu trasy + batera na te 10 h. Etrex 35 touch kusi mnie z tego powodu że może służyć jako licznik rowerowy po zamontowaniu czujników więc miałbym wszystko pod ręką + zasilanie paluszkami to dla mnie spory plus. Zgodnie z obietnicą wstawiam dwa ślady: 1) Zapis wykonany Garminem Dakota 20 https://connect.garmin.com/modern/activity/1609296516 2) Zapis wykonany zegarkiem Garmin Vivoactive HR https://connect.garmin.com/modern/activity/1604379461 Różnica w niektórych miejscach może wynikać z tego, że dopiero w połowie trasy włączyłem w Vivoactive rejestrację parametrów co sekundę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Czyli rozumiem że różnica jest praktycznie minimalna w śladach + zegarek dodatkowo robił autopauze czego nie robiła dakota. Pytanie która różnica wysokości jest bardziej prawdziwa i czy w lesie lepszy zasięg nie będzie miał etrex/dakota itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Oba urządzenia mają wysokościomierze barometryczne. Różnica w wysokości wynika głównie z tego, że z zegarku skalibrowałem wysokościomierz, a w Dakocie nie. Ja bym kupował ten zegarek Garmina do którego podawałem link. Można do niego podłączyć pulsometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Różnica wynika raczej z tego, że na dakocie masz włączoną korektę wysokości a na vivo nie. Nie skalibrowanie barometru nie spowoduje dwukrotnej różnicy w odczycie przewyższeń, tylko ewentualnie różnie odczyta wysokość, suma przewyższeń powinna być bardzo zbliżona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dww3 Napisano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Temat zakończony, zamówiony tomtom spark 3 cardio + music. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Sprawdź to urządzenie http://www.euro.com.pl/smartwatch/garmin-vivoactive-czarny.bhtml Mojej żonie kupiłem vivoactive głownie do biegania i na basen. Ale będzie też z niego korzystać na rowerze. Mam i miałem kilka różnych garminów i muszę przyznać, że ten zegarek w tej cenie jest znakomitą propozycją. Na basenie radzi sobie dobrze, w bieganiu - znakomicie. Pewnie podobnie będzie na rowerze. Żona nie będzie go parować z czujnikiem kadencji czy prędkości z koła, ale jeśli chcesz mogę wykonać takie próby. Hr działa znakomicie. Kupiłem go żonie, bo to był najtańszy zegarek, który robił robotę na basenie. Do biegania i na rower jest pełno gratów, ale taki uniwersalny trudno trafić w podobnej cenie. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Jeżeli możesz to będe wdzięczny. Ja mam Vivoactive HR + czujnik kadencji/prędkości z Decathlona i muszę ręcznie parować oba urządzenia za każdym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Sprawdziłem teraz - po sparowaniu (czujnik kad/pręd ANT+ Trek Dual Strap S) działa bez problemu. Również po ponownym uruchomieniu zegarka nie wymaga kolejnego parowania. Działa ok zarówno kadencja jak i prędkość z koła. zegarek to oczywiście ten starszy garmin vivoactive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Dzięki za info. Czujnik ANT+ jest od Garmina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 nie. jest od treka i nazywa się dual strap s. mam też gsc10, ale aktualnie nie jest założony na żadnym rowerze. na mtb nie używam pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.