Znicz_sc Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam, proszę o pomoc w ocenie mojej postawy na rowerze. W ubiegłym tygodniu zakupiłem rower Cube Nature w rozmiarze 52cm (niewiadomo dlaczego według producenta jest to 54). Dotychczas kilka lat jeździłem na MTB. W dniu dzisiejszym zrobiłem kilka km i mam jakby wrażenie, że moje łokcie są obciążone i czuje lekki dyskomfort. Być może ważna jest tutaj długość kierownicy (aktualnie 690mm a w MTB miałem chyba 610mm). W załączeniu przesyłam zdjęcie mojej postawy na rowerze. Czy według Was jest ona odpowiednia? Czy te odczucia mogą być spowodowane przerwą w jeździe i z czasem powinno być ok bądź kluczowa jest tutaj również kierownica? Długo wahalem się pomiędzy rozmiarami 50 (wysokość ramy 48cm) a 54 (wysokość 52cm). Jeżdżąc na obydwoch rqczej lepiej się czułem na tym większym, który zresztą kupiłem. Różnica w długości horyzontalnej to niecałe 2 cm. Dodam, że mam 176cm wzrostu i dl nogi 81.5 cm. Z góry dzięki za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tekkno Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Obniż siodełko o 2 cm. Pojeździj i oceń. Zrób ponownie takie samo zdjęcie i ponownie wstaw tutaj.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Człowieku, jaja sobie robisz? Ma obniżyć siodełko? Po ***j? Autora tematu bolą łokcie, a nie kolana.Do autora: czujesz dyskomfort od razu jak wsiądziesz na rower czy dopiero jak trochę pojeździsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tekkno Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 @Piter233 Siedzi za wysoko (przy pedałach w pionie, uniesiona pięta przy niemal wyprostowanym kolanie, wspierając się na palcach, a generalnie zaleca się taki pomiar z pietą na pedale), prostuje się w łokciach, żeby sięgać kierownicy, co dodatkowo wymusza szeroka kierownica. Powinien obniżyć pozycję, bo tak wyjdzie (w stosunku do zdjęcia) z postawienia na pedale piety zamiast palców. Przy obniżonym siodle w stosunku do kierownicy, przy tym samym kącie tułowia uzyska większy luz w łokciach, lepszą amortyzację w łokciach i to może zwiększyć komfort i zniwelować bóle. Najlepszymi amortyzatorami dla naszego zdrowia nie są części roweru, ale nasze stawy. Mają pracować w ugięciu i nie powinny pracować pod obciążeniem w przeprostach. PS Swoimi bluzgami, niczego nie rozwiązujesz, prócz wystawiania o sobie świadectwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Wszystko fajnie, tylko że na zdjęciu jest w skarpetkach. A w samych skarpetkach wątpię że jeździ. Buty masz różne, z różnymi podeszwami więc twierdzenie że ma obniżyć 2 cm niezbyt się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tekkno Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Na moje oko, w skarpetkach czy w butach, ma bardzo wysoko uniesioną piętę. 2 cm to propozycja kierunku zmian. Przecież tylko tyle można radzić ze zdjęcia i to słabego. Powinien wykonać to pierwsze przybliżenie i ocenić jak wpływa na łokcie. A potem przybliżać pozycję dalej. Małe kroki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Znicz_sc Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Witam ponownie, sytuacja trochę się zmieniła od czasu umieszczenia tego tematu. Wymieniłem ramę z 54 na 50 i jest lepiej. Faktycznie ta większa była chyba ciut za duża na mnie. Trochę już na tej nowej ramie przejeździłem. Jeżeli chodzi o ból łokci, to może trochę odczuwam nadal lekki dyskomfort ale nie jest to ból. Myślę, że jest to przede wszystkim spowodowane tym, że po 1 kierownica jest szeroka a po 2 mimo, że jest to rower crossowy to jego specyficzna rama powoduje raczej sportową sylwetkę, nieco zbliżona do MTB. W planach mam zakup regulowanej kierownicy i wtedy przetestuję pozycję bardziej wyprostowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.