Spoke Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Cześć. W tym roku po dwóch latach postanowiłem reaktywować mojego poczciwego Kellysa Quartz'a (model jak na zdjęciu). Na pierwszy rzut postanowiłem wziąć wymianę amora, gdyż standardowy RST Gila się posypał. Szukam czegoś w cenie 300-400 złotych, Mogę prosić o jakieś rady, marki, które polecacie? Teren głównie asfalt i czasami po lesie. Czy do tej ramy będzie pasował model z rurą sterową 1 1/8 cala? Montaż pod V-brake. Czy Suntour XCR będzie dobrym wyborem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Teraz to pod piwoty nie dostaniesz dobrego amorka. XCR z piwotami jest na plastikowych tulejach ślizgowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoke Napisano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Co więc radzisz? Nie chcę na razie zmieniać v-ek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Z piwotami to z Suntoura nic ci nie zaoferuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoke Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie musi być Suntour. Pytanie czy w zakładanym budżecie jest coś wartego uwagi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jak głównie asfalt to może sztywny widelec? O porządny amortyzator będzie ciężko w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jeśli pod V-ki to w grę wchodzą wyłącznie używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyde Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jak poszukać to się jeszcze znajdzie amortyzator na 26" pod v-ki. Coraz mniej tego ale można znaleźć. RST ma jakieś w ofercie. Ja kupiłem jesienią nowego recona silver z 2016 roku pod v-ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Recon silver raczej w budżecie 400zł się nie zmieści. Natomiast RST w cenie do 400zł trudno nazwać amortyzatorem (jeśli w ohóle coś takiego znajdzie). Tu w grę wchodzi wyłącznie używka, bo w przypadku czegoś nowego to pieniądze wyrzuconw błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyde Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 @up Autor chce wymienić RST Gila i to nie z powodu, że mu nie odpowiadał tylko dlatego, że się rozsypał. Dlatego wspomniałem o RST. Natomiast o reconie tylko po to wspomniałem, żeby powiedzieć, że jeszcze się da kupić przyzwoity nowy amor na v-ki, choć nie w zakładanym budżecie. Z Twojej wypowiedzi można było wywnioskować, że nie ma już nowych widelców pod v-ki. A ogólnie to się z Tobą zgadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoke Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nie jestem jakimś wyjadaczem nie szukam cudów. Po Waszych postach mam teraz mętlik w głowie i dopiero nie wiem co robić. Niestety więcej nie mogę wydać bo chcę kupić jeszcze obręcz i nowe opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyde Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 A jak Ci się jeździło na tym RST Gila? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoke Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Nienajgorzej, ale nie miałem porównania z innym sprzętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyde Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Podobnej klasy nowy amortyzator, a nawet nieco lepszy bo z tłumikiem, spokojnie dostaniesz pod hamulce v-brake w zakładanej kwocie. Jeżeli chciałbyś coś lepszego (powietrzna sprężyna) to tak jak @montell81 pisał musisz porozglądać się za używkami. Ja osobiście nie mam zaufania do używek, ale jestem w mniejszości z tym poglądem. Poczekajmy, pewnie ktoś dobrze obeznany coś doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAGINATOR Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Ja jeżdżę na rst omega tel z vbrake i nie narzekam. Wiadomo dobrym amor to koszt min 700 ale do jazdy rekreacyjnej nie wymagajmy cudów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Moim zdaniem lepszy lekki i sztywny wideł od budżetowego amortyzatora (kowadła), który nie oszukujmy się ale zadań amortyzatora nie spełnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoke Napisano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Mnie tam się lepiej na amorze jeździło niż bez. Nawet na budżetowym Rst Gila. http://allegro.pl/suntour-amortyzator-xcm-rl-26-disc-100mm-czarny-cr-i6636568114.html Czy przy przebiegach kilkuset km rocznie ten amor posłuży mi parę sezonów? Zastanawiam się jeszcze trochę nad tym RST Omega: https://www.rowertour.com/p/43790/rst-omega-tnl-26-amortyzator-x-country-disc-v-brake-100mm-czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.