Gość Hatim Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Cześć, przymierzam się do upgrade hamulców na hydrauliki. Chcę kupić takie zaciski https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/zaciski-hydrauliczne/p,zacisk-hamulca-alivio-br-m4050-shimano,377868.html?_pli=e0a49f Czy będę mógł do nich założyć okładziny metaliczne, bo w opisie na stronie są okładziny żywiczne? Wyczytałem, że metaliczne mają lepszą siłę hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 można używać zamiennie dowolnych okładzin metalicznych, żywicznych jak i kombinacji obu.... oby tylko kształt klocka się zgadzał ;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 można używać zamiennie dowolnych okładzin metalicznych, żywicznych jak i kombinacji obu.... oby tylko kształt klocka się zgadzał ;-))) I kompatybilność z tarczą Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 I kompatybilność z tarczą To jest raczej jedna wielka bujda. Jeździłem na tarczach "resin only" z klockami metalicznymi i nie stało się nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Nie bujda, tylko ochrona przed konsumentem który będzie narzekał że mu hamulce wyją, że tarcza mu szybko zeszła. Moje tarcze rt56 były fioletowe i wyły jak zarzynana świnia, po jednym dłuższym zjeździe w bike parku, jak miałem założone do nich metaliki. Pewnie jak ktoś jeździ tylko po nizinach to spokojnie może takiego zestawu używać Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Też byłem przekonany, że bujda ale niestety z przednią tarczą mam podobne doświadczenia jak kolega wyżej. Co zabawne na tej samej tarczy tylko z tyłu było ok. Na obecną chwilę przerażliwe wycie to jedno a tragiczne hamowanie przy dłuższym zjeżdzie to drugie. Muszę wywalić metaliczne klocki lub wymienić tarczę. Nie da rady na tym secie jeżdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Ja jeżdżę po płaskim, stąd moje spostrzeżenie. Ale skoro mówicie że tak się dzieje to nie ma sensu zaprzeczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 bardziej stawiałbym na klocki niż materiał tarczy, u mnie wyły klocki rwd na tarczach deore i xtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Klocki żywiczne + tarcze z małymi otworami, klocki metaliczne + tarcze z większymi otworami (u Shimano). Nie bujda, tylko ochrona przed konsumentem który będzie narzekał że mu hamulce wyją, że tarcza mu szybko zeszła. Moje tarcze rt56 były fioletowe i wyły jak zarzynana świnia, po jednym dłuższym zjeździe w bike parku, jak miałem założone do nich metaliki. Pewnie jak ktoś jeździ tylko po nizinach to spokojnie może takiego zestawu używaćWysłane za pomocą Tapatalk Ta (nie)kompatybilność nie ma nic wspólnego z krótszym życiem tarcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 słowo klucz to materiał tarcz... u shimano chyba nie jest najlepiej ;-(( Choć coś jest na rzeczy że jedne klocki się dogadują lepiej z danym setem a inne gorzej. Ja najlepsze efekty osiągnąłem na tarczach hayesa+klocki jagwire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Komplet tarcz Shimano 395, klocki metaliki od Koolstopa, waga 100kg+ i predkosci powyzej 70km/h w gorach, szutry i asfalty, sila lepsza, ale bez piania zachwytem, faktycznie troche bardziej cos tam piszcza, kolory mnie nie interesowaly, bo kazde tarcze u mnie takie maja. Hample dosc szybko sprzedale, bo zmianialem na lepsze. Nie mniej nie potwierdzam faktow powyzej. Kolega, ktory kupil set ode mnie rowniez nie ma takich zjawisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Klocki żywiczne + tarcze z małymi otworami, klocki metaliczne + tarcze z większymi otworami (u Shimano) profil samej tarczy, pewnie też ma wpływ na hałasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Trickstuff.de warto wejść i poczytać dział know-how gdzie jest masa bardzo przydatnych informacji na temat hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi