Skocz do zawartości

[Licznik] Zakup nowego licznika

Tommy200688

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Poszukuję dobrego licznika w cenie ok 100zł. Możecie coś polecić? Nie siedzę w temacie niestety, a w sieci jest naprawdę dużo informacji. Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Ale czego właściwie oczekujesz :icon_question:

Przewodowego, czy bezprzewodowego :icon_question:

Z podświetleniem, czy bez :icon_question:

Od siebie mogę polecić prosty model przewodowy bez podświetlenia, ale z termometrem : Sigma BC 1200 - mam starszy model, którego nie widzę w tej chwili na popularnym portalu aukcyjnym, a te które są mają nieco koślawe według mnie cyfry 2 i 7, ale nie wszystkim to przeszkadza ( dla mnie ta cecha była dyskwalifikująca ).

Napisano

Pytanie co to znaczy dobry ? Jak pooglądać testy liczników z Lidla to okazuje się, że żaden "markowy" sprzęt nie ma tylu funkcji i możliwości co takie Lidlowe liczniki np. wyłączenie funkcji której nie potrzebujesz by się nie wyświetlała i wiele innych rzeczy, których droższe Sigmy nie mają. 

P.S. Aktualnie mam BC14.12, wcześniej miałem BC700 i zmiany w wyglądzie cyfr w aktualnych licznikach nie podobają mi się ale cóż zrobić.

• Mod Team
Napisano

Mając do wyboru tanią Sigmę lub jeszcze tańszego " Lidlowca ", wybiorę jednak Sigmę.

Trzeba przemyśleć jakie funkcje chcemy posiadać, a jakie będą zbędne i na tym opierać swój wybór.

Po co kupować licznik z wieloma funkcjami, a potem je wyłączać :icon_question:

Tylko nie pisz " bo można ".

Poza tym ilość nie znaczy jakość.

Napisano

Mając do wyboru tanią Sigmę lub jeszcze tańszego " Lidlowca ", wybiorę jednak Sigmę. Trzeba przemyśleć jakie funkcje chcemy posiadać, a jakie będą zbędne i na tym opierać swój wybór. Po co kupować licznik z wieloma funkcjami, a potem je wyłączać :icon_question: Tylko nie pisz " bo można ". Poza tym ilość nie znaczy jakość.

Kupując licznik raczej robimy to na dwa sposoby: wybieramy funkcje które potrzebujemy a cena nie ma dla nas znaczenia albo określamy granicę cenową i wybieramy taki który możliwie najbardziej spełnia nasze oczekiwania. Masz rację że ilość nie znaczy jakość, jednak większość podstawowych funkcji będzie działać prawidłowo czy to w Sigmie czy to w marketowym liczniku. 

Gdy ja kupowałem licznik wybór był dla mnie na ten moment oczywisty - Sigma. Kiedyś miałem, sprawdzała się, ergonomia była ok, więc kupiłem po raz drugi. Niestety budżet ograniczony, więc musiałem z czegoś (z niektórych funkcji) zrezygnować. Później obejrzałem test licznika z marketu i byłem zaskoczony - taki licznik posiadał funkcje które chciałem i był w niższej cenie. Jest to plus. Możliwość wyłączenia wyświetlania zbędnych funkcji - przydatne, bo przecież nie wszystkie potrzebujemy. Wady - wygląd i czytelność(jak dla mnie) czy brak stacji dokującej.

Nie chwalę licznika z marketu za liczbę funkcji, bo w liczniku ważnych jest więcej rzeczy. Jednak przy wyborze uważam że nie można się ograniczać tylko do jednego producenta, a są osoby którym dany licznik przypadnie do gustu lub też będą mieli ograniczony budżet a wtedy taki licznik może być dla nich odpowiedni.

Napisano

To jakież to były funkcje, których Ci potem brakowało?

Aktualnie brakuje mi jednej funkcji, szacowania kalorii. Wiem że to tylko obarczony błędem szacunek ale taka Sigma nie ma tego w niższych modelach a przecież to tylko zwykłe obliczenie a nie żadna funkcja wymagająca dodatkowego sensora itp. Koniec OT.

Napisano

a 16.12 się za stówę nie kupi?

Z przesyłką trochę powyżej 100 zł. Pytanie czy autor tematu potrzebuje taki licznik (kadencja lub wysokość) czy woli niższy model ?

Napisano

kadencji może nie potrzebować, ale niewątpliwą zaletą jest podświetlenie elektroluminescencyjne a tego niskie modele nie mają

poza tym kadencji może dzisiaj nie potrzebuje, ale będzie miał możliwość podłączenia sensora i jak dojdzie do wniosku, że chce mieć CAD to rozbuduje już posiadany licznik o tę funkcję zamiast kupować kolejny

lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować i nie mieć

Napisano

Jak na razie kadencji nie potrzebowałem, chociaż planuję ze starej Sigmy BC700 zrobić na próbę licznik kadencji, ot z ciekawości jaką mam. Za to wysokość w liczniku bardzo się przydaje w górach, wiemy ile jeszcze pod górę lub ile na dół, ewentualnie można dowiedzieć się czy ciśnienie rośnie czy maleje bez stacji meteo :)

Napisano

dołączam sie do tematu ... potrzebuje licznik do rowerku za rozsądne pieniądze, zalezy mi zeby byl czytelny

Napisano

Ja kupiłem sigme 8.12, tyle funkcji ile ma jest dla mnie idealnie, za małe pieniądze, całkiem ładny licznik i dosyć dobrze czytelny.

Napisano

Sigma 12.12 Sts (cyfrowy przekaz) bezprzewodowy licznik z 12 funkcjami na promocji w Decathlonie za 99,99 ! Ja swoj sciagam do Rzeszowa ze sklepu w Katowicach bo zostaly tylko pojedyncze sztuki. Cena normalna w sklepie od 140zl. W zwyz.

Napisano

Ja kupiłem sigme 8.12, tyle funkcji ile ma jest dla mnie idealnie, za małe pieniądze, całkiem ładny licznik i dosyć dobrze czytelny.

Nie wiem kiedy Sigma zmieniła "czcionkę" i wyświetlanie 2 i 7 jest w moim odczuciu niezbyt czytelne (Sigma 14.12). Ciągle wzorem czytelności jest dla mnie stara Sigma BC700 (ale to tylko moje zdanie)

479820.jpg

• Mod Team
Napisano

Dlatego szukając czytelności i prawilnie kanciastych cyfr ( w końcu to wyświetlacz cyfrowy, a nie bohomazowy ) należy się skupić na tym aspekcie.

Teraz nastała jakaś dziwna " moda " na koślawe cyfry - przynajmniej u Sigmy.

Napisano

Dla mnie jest czytelna i nie mam problemu, zgodzę się, że może 2 jest dosyć dziwna ale 7 całkiem ok. Gdyby czcionka była taka jak wyżej 8.12, to by było miodzio :)

post-198677-0-41279000-1489753733_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Dla mnie cyferki muszą być takie jak tu :

7693288_sigma_01161_bc_110_07_m.jpg

lub tu :

7693289_i-sigma-baseline-bc-1200-szary.j

, a nie jak tu :

7693287_s-l225.jpg

Ten powyższy to już całkowite pomieszanie z poplątaniem - na dole " pisane " ósemki, na górze kanciaste wporzo cyferki, a na środku istny dramat, czyli połamane koślawce :confused:  ( normalnie wstyd ).

Co ciekawe w wyższym modelu wygląda to naprawdę OK, ale przez mnogość funkcji cyfry są mniejsze niż mogłyby być :

$_58.JPG

Mam dwa pierwsze i gdyby nie problem z gubieniem sygnału w DTS 1106, to czytelność jest super, a cyfry są nawet nieco większe niż w BC 1200.

Może by tak kupić sobie na zapas wersję przewodową :whistling:

@ miszel1981

Ta BC 700 to jakiś staruch, bo w nowszym modelu jest większy wyświetlacz i z tego co widzę wygląda jak powyższa BC 1200.

Napisano

Ta BC 700 to jakiś staruch,

Kupiony jak dobrze pamiętam w 1995 roku. Mam do dziś (sprawny choć styki w podstawce czasem nie kontaktują a gumiak z dolnego przycisku już się zsuwa).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...