grzesiowu Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) witam zastanawiam się nad zakupem mtb 29 (ważę 75-78 bez niczego) zrobiłem se małe badania i wybralem kilka opcji xmiplay.com - model IP-057 xmcarbonspeed.com - model CS-057 Hongfu - model HF-FM199 oraz Flyxii - model FLX-FR-216 nie bardzo siedzę w temacie i nie wiem czy między tymi producentami a właściwie dystrybutorami są jakieś różnice w jakości/trwałości szczególnie myślę o flyxii bo oni z wysyłką gratis kosztują 330$ (nie ma informacji by coś doliczali za paypal), wysłka pewnie jest zwykłą pocztą ale jest na ich str wzmianka że jest możliwość śledzenia pozostałe opcje są droższe o jakieś 150$ ale wysyłka jest EMS ktoś coś doradzi? a jeszcze kwestia celna - zakładam że doliczą mi 23vatu ale jakie macie doświadczenia z cłem chodzi mi konkretnie ile doliczyli za ramę karbon jak ktoś zamawiał bo info z netu mam różne dzięki Edytowane 6 Marca 2017 przez grzesiowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Hongfu - model HF-FM199 oraz Flyxii - model FLX-FR-216 Widziałeś geometrie, obie są dość krótkie. Moim zdaniem, opłacalność zakupu chińskiego carbonu minął rok dwa temu, a jak ci doliczą cło to nawet nie ma co o tym myśleć. Chyba wiesz, że taniej wyjdzie markowa rama carbon kupiona wraz z rowerem na przecenie, a obecnie to jak masz ze 3 miesiące na szukanie, to znajdziesz osobno w podobnej cenie do chinola (z lepsza geometrią, ładnie pomalowaną, może nawet z jakąś gwarancją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 mam manetki hample kasetę i widelec, a co do kół to fabryczne z reguły nie zadowalają dlatego całego roweru nie biorę pod uwagę. Generalnie nie lubię gotowych rowerów; wolę przepłacić 5 czy 10 i mieć po mojemu Może wezmę on-one maccatuskil jak by jakieś promo wyskoczyło bo 500 funtów + wysy to trochę za dużo dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Cło (chyba 45%) jest naliczane od kwoty bodaj 150 euro. Za taki gabaryt z wielką dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że dostaniesz do domu list polecony z UC, w którym zostaniesz poproszony o podanie podstawowych informacji o przedmiocie - co to jest i za jaką cenę zostało zakupione łącznie z linkiem do aukcji/strony internetowej oraz potwierdzeniem przelewu z banku. Niektórzy próbują się wymigać płacąc jakoś w ratach, ale wiadomo, jest to forma oszustwa (p-pstwo) więc ryzyko spore. Teraz policz sobie, czy aby na pewno warto? 330 +145 + 75 = sporo kasy jak za chińczyka. Za tyle wolał bym kupić karbonowego Peaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Ja kupowałem ramę od flyxii (szosa) w 2014. Przyszło pocztą, zapłaciłem 23% vat i 4,7% cła. Kupuje dużo w chinach (głównie na ali), z droższych rzeczy głównie elektronikę, i to był jeden jedyny raz kiedy paczka została zatrzymana do kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Tylko 4,7% ? Mało, ciekawe jak oni to naliczają? Generalnie UC chyba weryfikacji dokonuje po gabarycie paczki, duża paczka daje duże prawdopodobieństwo dużej wartości, do tego pewnie może dojść skan zawartości, ciężko stwierdzić, na pewno muszą przy tych ilościach kontrolować hurtowo/wybiórczo. Ja płaciłem VAT za kask, a kwotę 45EUro przekroczyłem dosłownie o kilka zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Może pomyśl o zakupie "chińczyka" od sprzedających w Polsce? Co prawda zapłacisz więcej niż 330$ ale cło, vat już Cię nie interesują. Biorąc pod uwagę duże ryzyko dodatkowych opłat okazuje się, że w Polsce nie musisz zapłacić za ramę wiele więcej. Poszukaj ram sprzedawanych przez Marka Konwe Druga sprawa, to w cenie chińskiego karbonu nie znajdziesz w Polsce żadnej karbonowej ramy 29" Czy warto dopłacać ponad tysiąc złotych do karbonowego peaka? Ja bym się zastanowił. Czytając opinie o peakach aluminiowych nie darzyłbym rsm Accenta zbytnim zaufaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Ten karbonowy accent to taki sam chińczyk jak flyxii czy inne dengfu. Z tym że z gwarancją w polsce. Imho, pomijając geometrię, jest to całkiem dobra opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Karbon od Accenta to coś nowego więc tak naprawdę nie wiadomo czego się po tym spodziewać. "Chińczyki" np. od flyxii to sprawdzone i pewne ramy. Nie widzę więc sensu przepłacać ponad 1000zł mając na względzie to, że Konwa też daje gwarancję na sprzedawane przez siebie ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Zgadzam się, ramy Konwy to świetna chińska alternatywa dla chińczyków, ale z czasem i karbonowy Peak stanieje i też taką opcją będzie. Właśnie gwarancja to jest czynnik dla którego warto rozpatrzyć zakup w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Też się zastanawiam nad flyxii, ale komunikacja z chińczykami jest mocno problematyczna. Pytałem ich o WYMIAR widelca w ramie, a oni przysyłają rys. widelca karbonowego. Drugi raz pytam o wymiar podając przykład innej ramy oni piszą, że nie mają tej ramy. Piszę o sag 15mm a oni, że "tak tak mamy widelec z osią 15mm". Cóż... Opcja od Marka Konwy jest droższa ale sensowna, są stery w komplecie i gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Również zostałem kiedyś obdarowany listem z UC... Faktycznie cło stanowiło grosze w porównaniu do Vatu. Mocno wątpie w opłacalność indywdidualnego sprowadzania od chińczyka. Brałbym od Konwy, z naszego podwórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 10 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 List z UC to nie problem. Problem może się pojawić, gdy celnik określi cło antydumpingowe 48.5% czyli kod 8714911031 ram do budowy rowerów. Jednak od czasu kiedy pamiętam zawsze ja określałem przy imporcie kod, a oni weryfikowali. Zastanawiam się nad tym "tax shelter" ale nie mogę znaleźć informacji w stylu: tak sprowadziłem i to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 11 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Rozmawiaj z forumowiczem @Arni. On kilka tygodni temu ściągał ramę bezpośrednio od flyxii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 To już są miesiące Tak, tax shelter działa i jest już kolejny zadowolony klient Flyxii, który w ten sposób zakupił set. Eneen, nie wymagaj tyle od pani, która z angielskim ma tyle wspólnego co translator google. Dostałeś rysunek geo widelca i ubierz to sobie jakoś w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eneen Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Arni220: super. Skąd w takim przypadku efektywnie ta paczka przyjeżdża? A jeżeli chodzi o komunikację, to byłem uparty. Posłałem rysunek ich ramy z zaznaczonym brakującym wymiarem i dostałem kompletna wymiarówkę. Hura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Mógłbyś zdradzić całkowite koszty zakupu tejże ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2017 Eneen, z Chin samolotem do Paryża i dalej DHL do PL. Całość zajęła 10dni. schwinn0, tyle co wychodzi na ich stronie, a więc 2kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi