Skocz do zawartości

Nawigacja rowerowa

dww3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zastanawiam się nad urządzeniem na rower w stylu Garmin Edge lub Mio Cyclo. Jeżdżę głównie poza miastem po lasach, drogach szutrowych itp a z tego co słyszałem mapy Mio średnio sobie z tym radzą. Nie mam określonego budżetu tak naprawdę więc rozważę każdą propozycję.

Jeżdżę kilka razy w roku po trasach kilkudniowych więc nawigacja ma być bardziej turystyczna niż treningowa. ( od razu mówię że smartphone nie wchodzi w grę)

Zależy mi na tym aby komputerek:

- służył jako licznik i były wszystkie czujniki potrzebne w zestawie

- miał dokładne turystyczne mapy lub możliwość ich wgrania

- zapisywał w miarę dokładnie ślad po którym jadę abym mógł potem wrzucić do jakiś serwisów

- bateria- czy paluszki czy akumulator to nie ma znaczenia większego

- pomiary tętna zbytnio mnie nie interesują

- Trasy będą w Polsce

- podobno mapy Mio nie pokazują nazw miejscowości, lasów itp- byłby to duży problem dla mnie

Napisano

Paluszki czy akumulator ma znaczenie. Paluszki kupisz nawet na zadupiu, a naładować aku nie zawsze się da.

Z tego co piszesz to jakiś klasyczny Garmin. Ja zatrzymałem się na etapie Visty, która służy mi już 6 lat.

Napisano

W zasadzie nastąpiła mała zmiana planów i stwierdziłem że nawigacja nie jest mi w sumie potrzebna.

Chciałbym urządzenie do zapisywania śladu GPS i późniejszym przerzucanie go na mapę na komputerze w stylu endomondo itp. Tutaj chyba lepszym wyborem będzie zegarek bo zajmuje mniej miejsca. Drugi telefon tak czy siak odpada bo na endomondo pamiętam że bateria wytrzymywała mi z jakieś 5 godzin. Chyba że są jakieś apki co żrą zdecydowanie mniej baterii?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...