Skocz do zawartości

[malowanie]rama

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ostatnio lekko zarysowałem ramę i mam pytanie czym ją podmalować ewentualnie jakieś inne opcje?

Nie ma jako tako wgłębień tylko farba zdarta.

Rama alu. Kolor czarny mat.

post-188062-0-76642700-1488726627_thumb.jpg

Napisano

Nic nie zrobisz, zwłaszcza że to mat.

Można kombinować z zaprawkami ale wyjdzie to kiepsko.

Napisano

Profesjonalnie to była by pewnie nieopłacalna zabawa. 

Przeciągnij lakierem do paznokci albo czymś takim i tyle.

Napisano

Profeski nie chcę a lakier do paznokci to chyba nie pyknie rama jest matowa a lakierów nie ma matowych chociaż nie wiem kobietą nie jestem ;)

Napisano

Idziesz do sklepu dla lakierników i prosisz o dorobienie lakieru do zaprawek pod taki kolor. Za jakieś 20 zł dostajesz lakier + utwardzacz. Mieszasz to i końcówką wykałaczki uzupełniasz ubytki.

Tylko nie pamiętam czy można dorobić gotowy lakier matowy  :whistling:

Napisano

Jeżeli rysy są głębokie to i malowanie nie pomoże, bo nadal będą widoczne. W takiej sytuacji konieczne będzie delikatne szpachlowanie.

Jeżeli to spróbujesz robić czarną farba matową (bez trudu kupisz w każdym sklepie Motip, nie szkodzi, że w sprayu - psikasz do naczynia i masz normalną) to zawsze będzie widać, bo nie jesteś profesjonalnym lakiernikiem czyli zakurzki nie zrobisz. Dlatego zamiast czarnej kup białą bo widzę, że rower masz czarno-biały. Po prostu zrób np. cienki pasek przed (dookoła, czyli po obowdzie rurki) i szerszy w tym miejscu , co rysy (ograniczasz pryskanie farby taśmą malarską tylko kup porządną - np. tą niebieską francuską Blue Delphin czy jakoś tak). Będzie wyglądało, jakby tak było od nowości i dopóki ktoś nie porówna z oryginałem to nawet nie będzie wiedział, że nie tak miało być.

Tylko linki do zdjęcia przed malowaniem niestety.

P.S.

Pomysł z nakleją też b. dobry.

Napisano

Tylko nie pamiętam czy można dorobić gotowy lakier matowy :whistling:

Nie można, to nie zadziała z matem. MAt jest słabo naprawialny. Ja sie juz wyleczylem z matowych ram :>> ładnie to wyglada ale nie ogarniesz uszkodzeń w sposób miły dla oka. Jedyna opcja to połozenie bazy w2 celu wyrównania ubytkow, a pozniej psikniecie bezbarwnym matem ... i tu pojawia sie problem, bo jak wyjdzie nierowno to nie przytezesz tego ani nie spolerujesz, bo przy polerce mat przechodzi w clar i jest LIPA.

Napisano

Miałem kiedyś taką czarną, matową taśmę szerszą niż izolacyjna ale nie mam pojęcia do czego służyła. Niemniej jednak naklejek czy to na Allegro czy od jakiś dystrybutorów, czy też w sklepach rowerowych nie brakuje i możesz nakleić cokolwiek. 

Napisano

Kup sobie naklejkę z imieniem i nazwiskiem  :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...