Skocz do zawartości

[korba] wykręcenie pedału z ramienia po tulejowaniu

Lisiu79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Parę  lat temu zajechałem gwint w ramieniu korby. W serwisie dokonano tulejowania i zamontowano nowy pedał za pomocą kleju Loctite Teraz chce sprzedać ramiona od tej korby tylko nie mogę odkręcić pedała z przeserwisowanego ramienia :icon_confused:

Ktoś coś podpowie? (ponoć aceton rozpuszcza niektóre wyroby Loctite)

Z góry dziękuje za pomoc!!! :thumbsup:

post-160508-0-55811700-1488721393_thumb.jpg

Napisano

Pedał na loctite? No to na fajny serwis trafileś. Daj im to niech sobie odkręcają teraz. Albo kupią Ci nową korbę raczej.

Napisano

Pedał na Loctite, wspaniały pomysł, jeszcze niech suport wkręcą i będzie komplet  :thumbsup:

Loctite puszcza pod wpływem temperatury. O ile przy wykręcaniu Pivotów nie był to jakiś wielki problem o tyle przy pedałach istnieje szansa zniszczenia pedała i korby.

Napisano

No nie powiem , nieźle. Jedynie tulejka powinna być na klej  a pedał można nawet ze smarem wkręcić i nie powinien się odkręcić sam. Ktoś miał ciekawą teorię w tym sklepie :P 

Jeśli masz z drugiej strony miejsce na klucz 15 to lepiej z tamtej strony odkręcaj , bo imbus szybko się obróci.

Napisano

No i teraz jak zwykle pada pytanie klucz: ale kręcisz w dobrą stronę?  :thumbsup:

Napisano

Sukces

Nocna "kąpiel" w WD40 + wizyta w super serwisie = pedały wykręcone :thumbsup:

"Dajcie mi odpowiednio długą dźwignię i punkt podparcia a podniosę Ziemię..." gwinty były tak zapieczone,że potrzebna była przedłużka klucza w postaci ponad metrowej rury Na szczęście na  gwintach był smar Loctite nie klej Dziękuje za komentarze i sugestie!!!

Temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...