Skocz do zawartości
  • 0

Wymiana amortyzatora

Gość Remik

Pytanie

Gość Remik

Witam,

Posiadam Gianta Talon 3 z 2010 roku. Rower aktualnie jest rozłożony w celu dokładnego czyszczenia i konserwacji a przy okazji nadszedł czas wymiany przedniego amortyzatora. I tutaj pojawia się pytanie. Początkowo myślałem o wstawieniu czegoś z wyższej półki o standardowym skoku 100mm ale kusi mnie też włożenie czegoś większego, tzn 120mm. Jedyny problem to pytanie czy rama wytrzyma i się nie złamie. Dodam, że bardzo często jeżdżę w lesie po dość wymagających trasach zjazdowych, ale też nie przesadzam i nie porywam się na typowy downhill, bo ten sprzęt się zupełnie do tego nie nadaje. Może ktoś ma tutaj jakieś doświadczenia że zmiany amora na większy i podzieliłby się wiedzą :)

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Też mam Talona ale z 2016r i też się zastanawiałem, czy w przyszłości wymienić na 100 czy 120. Najwięcej informacji znalazłem na forach anglojęzycznych. Tam wyraźnie podkreślają, że do 120 możesz podnosić, ale jednocześnie pamiętając że 120 to maks. Jednak wcale nie jest to oczywisty upgrade. Tzn. wiele osób uważa, że jeśli miałbyś wybór - 120mm skoku ale amor gorszej jakości lub amor 100 mm ale lepszej jakości to kupuj 100mm. Więcej da założenie firmowego, wypasionego amorka niż zwiększenie skoku. Ale jak masz kasę i na wypas i na 120 mm to śmiało.

A jeszcze jedno - najlepszym dowodem na to, że nie ma co napalać się na 120mm przy tej ramie jest fakt, że nawet w Talonie 0 czyli topowym modelu jest 100mm Rockshock Reba RL Solo Air. Na wyposażenie modeli 2017 nie ma co patrzeć - krok w tył i duże cięcia oszczędnościowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...