Skocz do zawartości

[Koła] Mavic Ksyrium ES renowacja ?

W1TM3N18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

jestem szczęśliwym posiadaczem kół Ksyrium ES. Koła mają prawie 10 lat, sporo wytrzymały, lecz powierzchnia ścierna obręczy aktualnie pozostawia wiele do życzenia. Szukałem na różnych forach anglojęzycznych i ostatnie posty sprzed kilku lat stwierdzają że Mavic już nie posiada części zamiennych do tych kół. Co teraz zrobić ? Czy da się jakoś nadłożyć powierzchnię ścierną np. jak ma to czasami miejsce w sprzęgłach motocyklowych ? Czy ewe. da się jakoś przebudować koło, chociażby wykorzystując piasty ? 

Napisano

1. Szukanie obręczy do tego modelu kół (mocowanie szprych, typ nypli, ilość szprych).

2. Odbudowywanie powierzchni roboczych - wątpię że ktokolwiek na świecie bawił się w to w przypadku obręczy aluminiowych. 

Budowanie kół w oparciu o te piasty to wg mnie bezsensowny nakład środków zupełnie niewarty ich inwestowania. Dedykowane do nich szprychy alu mocowane do obręczy na specjalne nyple w otworach obręczy specyficznych dla Mavica. 

Napisano

Czyli ogólnie rzecz ujmując lipa :/ Napisałem do dystrybutora Mavic, ale na ang forach znalazłem wypowiedzi ludzi z Mavica i doradzali kupno nowych kół, taniej wyjdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...