W1TM3N18 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem kół Ksyrium ES. Koła mają prawie 10 lat, sporo wytrzymały, lecz powierzchnia ścierna obręczy aktualnie pozostawia wiele do życzenia. Szukałem na różnych forach anglojęzycznych i ostatnie posty sprzed kilku lat stwierdzają że Mavic już nie posiada części zamiennych do tych kół. Co teraz zrobić ? Czy da się jakoś nadłożyć powierzchnię ścierną np. jak ma to czasami miejsce w sprzęgłach motocyklowych ? Czy ewe. da się jakoś przebudować koło, chociażby wykorzystując piasty ?
tobo Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 1. Szukanie obręczy do tego modelu kół (mocowanie szprych, typ nypli, ilość szprych). 2. Odbudowywanie powierzchni roboczych - wątpię że ktokolwiek na świecie bawił się w to w przypadku obręczy aluminiowych. Budowanie kół w oparciu o te piasty to wg mnie bezsensowny nakład środków zupełnie niewarty ich inwestowania. Dedykowane do nich szprychy alu mocowane do obręczy na specjalne nyple w otworach obręczy specyficznych dla Mavica.
W1TM3N18 Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 Czyli ogólnie rzecz ujmując lipa :/ Napisałem do dystrybutora Mavic, ale na ang forach znalazłem wypowiedzi ludzi z Mavica i doradzali kupno nowych kół, taniej wyjdzie.
tobo Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Pewności nie mam ile kosztuje taka obręcz ale cena może wynosić kilka stów. Do tego przebudowa.
Arni220 Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Skończy sie na kupnie nowych kół, a tu juz polecam ich złożenie z typowych części, w typowym zaplocie, a nie wynalazki jw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.