lsebastian Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Witam,chyba piszę o tym we właściwym dziale........ Szukałem trochę na ten temat ale, nic nie znalazłam na foruum. Sprawa wygląda tak, dzisiaj zostałem zatrzymany przez patrol policyjny w trakcie jazdy rowerowej. Miało to miejsce nocą poza terenem zabudowanym, szosa niemiała oświetlona ulicznego. Zostałem pouczony o obowiązku noszenia kamizelki odblaskowej (której nie posiadałem na sobie), w sytuacji opisanej na początku. Policjant stwierdził także że, za jej brak grozi mandat w wysokości chyba 400PLN. Przy rowerze miałem włączone przednie i tylne swiatło pulsacyjne....... Mam pytanie do was, czy: - obowiazkiem obecnie rowerzysty jest posiadanie na sobie takiej kamizelki, w sytuacji jak opisałem powyżej? -jeśli tak to czy, można ją zastąpić dodatkowym oswietleniem , przyczepionym naprzyklad do rękawa? Z fartem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Odblaski dotyczą wyłącznie pieszych. Oczywiście, jeśli nie będziesz rowerem jechał, a prowadził go lub stał poza nim, automatycznie masz obowiązek używać odblasków. Pamiętaj, że rower musi być obowiązkowo wyposażony w czerwony odblask z tyłu - przez całą dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Z przodu 1 światło pulsujące lub świecące barwy białej lub żółtej, z tyłu pulsujące lub świecące czerwone + odblask czerwony, tak masz mieć jak chodzi o jazdę na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 No właśnie, wszystko co znalazłem w googlu odnośnie tej kwesti odnosi się do pieszych.Mój rower wyposażeny jest we wszystkie światła odblaskowe (koła, kierownica, sztyca podsiodłowa + pulsacyjne przód białe, tył czerwone) Brakuje mi dzwonka tylko, a zato jest mandat 50-100PLN.Widziałem raz jak pewna osoba jechała rowerem w bardzo silną mgłe (widoczność do około 10m), miała oświetenie przypięte do rękawa.....Czy, gdy na ulicy jest ograniczona znacząco widoczność to, należy posiadać na sobie jakieś dodatkowe formy odblaskowe?? Dodam jeszcze że, było to w terenie zabudowanym dobrze oświetlonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Nie - formalnie to pojazd (tutaj: rower) musi być wyposażony w wymagane prawem (w przypadku ograniczonej widoczności), włączone oświetlenie aktywne (i wspomniany czerwony odblask z tyłu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Tak, ale to tyczy się wszystko pojazdu, to wiem. Mi chodzi o rowerzystę. Chyba że miałeś na myśli to że osoba kierująca pojazdem jednośladowym, nieważne w jak trudnych warunkach pogodowych, musi mieć tylko światła aktywne włączone. Nie musi mieć na sobie jakiś dodatkowych "akcesorii", które zwiększą jego widoczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Kierujący rowerem, podobnie jak kierujący pojazdem mechanicznym, nie musi mieć na sobie odblasków (w tym oczywiście kamizelki) - ani w nocy, ani w warunkach ograniczonej widoczności, np mgły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Odwołujesz się to jakieś ustawy, prawa o ruchu drogowym ? Właściwie nic nigdzie nie pisze, aby było inaczej. Kamizelkę ma mieć na sobie tylko pieszy gdy będzie miała miejsce taka sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Sprawa wygląda tak, dzisiaj zostałem zatrzymany przez patrol policyjny w trakcie jazdy rowerowej. Miało to miejsce nocą poza terenem zabudowanym, szosa niemiała oświetlona ulicznego. Zostałem pouczony o obowiązku noszenia kamizelki odblaskowej (której nie posiadałem na sobie), w sytuacji opisanej na początku. Policjant stwierdził także że, za jej brak grozi mandat w wysokości chyba 400PLN. Przy rowerze miałem włączone przednie i tylne swiatło pulsacyjne....... W PL nie ma obowiązku zakładania kamizelki niezależnie od warunków pogodowych czy rodzajem terenu w sensie zabudowany czy nie. Jeśli tak Ci powiedział to "tak Ci powiedział" i tyle w temacie. Mandatu nie wystawi bo nie ma jak podać podstawy prawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Tak więc policjant nie znał dokładnie prawa drogowego rowerzysty (ja w sumie też). Szkoda że przez swoje niedouczenie wprowadza w błąd i celowe zastraszenie. Dzięki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Może nawet znali, ale gdybyś był na sto procent pewny i poprosił o podstawę prawną, to byś usłyszał: "wicie, rozumicie, ale jest (w kamizelce) bezpieczniej. Ale, ale... Dlaczego nie macie dzwonka?" Taka mentalna "komuna" w głowach niektórych funkcjonariuszy, mimo, że to na ogół młodzi ludzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek040982 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Tak więc policjant nie znał dokładnie prawa drogowego rowerzysty (ja w sumie też). Szkoda że przez swoje niedouczenie wprowadza w błąd i celowe zastraszenie. Myślę że zna prawo tylko chciał wyrobić limit mandatów. Swoją drogą jak Cię zatrzymał ten policjant to z automatu stałeś się pieszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (...) Swoją drogą jak Cię zatrzymał ten policjant to z automatu stałeś się pieszym. A jak zatrzymujesz sie na swiatlach to tez jestes pieszy? A jak patrol zatrzymuje auto wieczorem i prosi kierowce zeby wysiadl to tez ma zalozyc odblaski? Nie. I tu tez nie stal sie pieszym. Wysłane z mojego QUANTUM_2_400 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Swoją drogą jak Cię zatrzymał ten policjant to z automatu stałeś się pieszym. Oczywiście stajesz się pieszym, ale on Cię zatrzymuje jako rowerzystę, a nie pieszego, więc ewentualny mandat wystawia za jadę na rowerze. To tak samo jakbyś przekroczył prędkość, policjant Cię zatrzymał po lewej stronie drogi i kazał przejść do siebie na drugą stronę i wystawił mandat za przechodzenie w niedozwolonym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Wydaję mi się że, po prostu policjant nie znał przepisów i porównał mnie z pieszym. Bo po co by to robił jeśli i tak nic by nie zyskał. Mam dylemat za to teraz z dzwonkiem bo, niemam jak go zamontować na kierownicy, brakuje mi miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Prawo nie precyzuje gdzie masz mieć zamocowany dzwonek. Jak chcesz tylko spełnić wymogi przepisów, to możesz go dać w dowolne miejsce na rowerze np. na sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Tak, sztyca to nawet dobre rozwiązanie. Miejsca jeszcze troche wolnego na niej mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Strobo na przodzie powinno być zabronione. Tak przy okazji piszę bo mi ta kwestia mocno leży na żołądku. A co do kamizelki to polecam popytać na forach dla motocyklistów; rowerzyści to średnio się orientują w takich niuansach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roxorloops Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Też jestem zdania, że strobo z przodu powinno być zabronione. Tylko to słyszałem wiec jak tak nie jest to mnie poprawcie, ale w Niemczech tył nie może pulsować, tylko stałe światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Typowa lampka rowerowa jak mruga to nie wkurza, ale jak Gacirona V5 ustawie na strobo, to rzeźnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Też jestem zdania, że strobo z przodu powinno być zabronione. Tylko to słyszałem wiec jak tak nie jest to mnie poprawcie, ale w Niemczech tył nie może pulsować, tylko stałe światło. tak właśnie jest - jak się kupuje lampki w Niemcach to się można zdziwić bo są modowane na ten rynek czyli nie ma migania (ja tak mam z tylnym blackburnem mars3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Zamontowałem dzwonek na ramę bo, sztyca ma zbyt dużą średnicę. A wracając do tematu to, też uzywam czasem z przodu 'stroboskopu' moja latarka ma tylko dwa tryby, moc 75 lumenów. Tryb migajacy z przodu używam tylko w pewnych sytuacjach. Tak dla pewności w kwestii kamizelki, można zapytać się jeszcze na forum prawniczym...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Tak dla pewności w kwestii kamizelki, można zapytać się jeszcze na forum prawniczym...... Nie trzeba nigdzie pytać, wystarczy zajrzeć do przepisów, nigdzie nie ma mowy o żadnej kamizelce, tylko o światłach, poza tym wpisz sobie w google kamizelka na rowerze, czy coś w tym stylu i na każdej stronie na którą wejdziesz jest napisanie, że kamizelka nie jest wymagana podczas jazdy rowerem. Przecież gdyby była wymagana, to byśmy w nich jeździli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lsebastian Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Zgadza się, tak jak pisałem wcześniej, w googlu wszystko co jest na temat obowiązku noszenia kamizelki, odnosi się TYLKO do pieszego....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Nie ma w POLSCE takiego obowiązku. Jest w niektórych innych krajach. Były takie pomysły w 2013, żeby razem z obowiązkiem noszenia kamizelki przez pieszych wprowadzić dla rowerzystów, ale nie przeszło. http://odpicuj.mojrower.pl/obowiazkowe-wyposazenie-roweru-w-2016-roku/ http://wrower.pl/prawo/kamzelka-odblaskowa-dla-rowerzystow,2311.html http://statekkosmiczny.pl/kamizelka-odblaskowa-rower/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.