Skocz do zawartości

[opony] jakie wybrać?

radosiewka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

w ramach obniżek cenowych jesienno-zimowych udało mi się zakupć rower Cube Cross (http://2016.cube.pl/rowery_2016/tour/cross/cube-cross-blue-kiwi-2016/), jednak w zestawie miał opony SMART SAM, na których po paru pierwszych jazdach jeździ mi się słabo - wolno się rozpędza i generalnie po mieście jeździ mi się źle. Mam też wrażenie, że rower jest ogólnie mniej stabilny. Chciałabym wymienić te opony na inne, skoro będę i tak odwiedzać serwis w ramach wiosennego przeglądu :)

Rower Cube Cross

Przeznaczenie - jeźdżę głownie po Warszawie i okolicach (lak Kabacki, jakieś polne ścieżki i chciałabym też okazyjnie kampinos), ale głównie jest to ok. 80% asfalt, ścieżki rowerowe, kostka itd i może z 15% ścieżki polne i leśne i z 5% jakieś okazyjne piaski, błoto i trudniejsze tereny

Nie jeżdżę zimą i raczej w złej pogodzie.

W sumie dużo ważę (90), ale nie wiem, czy to ma znaczenie przy wyborze opon. Przy zmianie opon dętki też warto wymienić? Jeśli tak, to co polecacie?

Planuję dłuższe parodniowe wyprawy, ale raczej bez nadmiernego dociążenia extra sakwami.

Zastanawiam się nad którymiś z tych opon:

Marathon Mondial Evolution 28 - duża cena w stosunku do reszty, zastanawiam się czy warto no i jaki rozmiar: 1,75 - 2,0?

Marathon Evolution Almotion Dynamic Casing - tańsze i chyba mniejsze opory toczenia, ale czy równie dobra na ścieżkach i na dłuższe wyprawy (opcje 1,5-2,0 cale)

MARATHON PLUS 28 cali (622) - najtańsza z zestawienia, ale też bardzo popularna i może ta spokojnie wystarczy? Dużo rozmiarów, nie wiem, który dobrać do mojego roweru - 1,4, 1,5 czy 1,75 cala?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Fajny rower - takiego podobnego mi brakuje jeszcze w garażu. 

Nie wiem jak tam luz przy widełkach - czy opona 2,0 od Schwalbe wejdzie. Ja kupowałem na szosy i szutry, ale z maksymalnymi możliwościami terenowymi Maraton Mondial 2,0 i jestem zadowolony (w błocie sobie słabiutko radzą, ale dolinki podkrakowskie objechałem spokojnie). Waga jadącego i ewentualnych sakw ma oczywiście znaczenie - polecam katalog producenta:

https://www.unibike.pl/img/download/schwalbe2016.pdf

Na stronie 5 są opisane wskaźniki klasyfikacji. Wybierając nową oponę kopiuję te, które mnie interesują np. do excel-a i wtedy porównuję interesujące mnie parametry - jak waga, opory, wytrzymałość... i cena ;-)

Doczytuję jeszcze opinie czy testy tych najbardziej odpowiadających.

Napisano

Smart Samy to nie są złe opony, nawet na miasto, być może jeździsz na zbyt małym ciśnieniu i stąd takie wrażenie. Dopompuj  3,5-4 barów, daj jej szanse przed wymianą na inne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...