rocky_4 Napisano 26 Września 2006 Napisano 26 Września 2006 Witam! Otóż mój problem wygląda tak: moje koło podczas dość szybkiego, intensywnego i twardego pedałowania wydaje dość niepokojące dźwięki. Jest to tak jakby stukanie ze środka (?) piasty. Aha, gdy jadę szybko, po chwili koło się blokuje, jakbym dał po hamplu i zblokował koło - ale to nie wina hampla. Pomóżcie. Z gory dzieki, rocky_4
romek91 Napisano 26 Września 2006 Napisano 26 Września 2006 Prawdopodobnie masz złamaną. oske 'wałek' to ten kawałek metalowej rurki na której sie kreci piasta. jesli blokuje sie koło to ona jest złamana. jedyne rozwiązanie. rozkrecenie i wymiana.
rocky_4 Napisano 26 Września 2006 Autor Napisano 26 Września 2006 Aha, a ta oske to kupie w zwyklym sklepie rowerowym??
romek91 Napisano 26 Września 2006 Napisano 26 Września 2006 W sklepie w którym mają czesci. takie duperele rózne. oska kosztuje cos około 6 zł jesli sie nie myle. zalezy jeszcze czy masz koła na zaciski czy na sruby ?? bo jesli na zaciski to oska bedzie droższa o około 3 zł. Pozdro W sklepie w którym mają czesci. takie duperele rózne. oska kosztuje cos około 6 zł jesli sie nie myle. zalezy jeszcze czy masz koła na zaciski czy na sruby ?? bo jesli na zaciski to oska bedzie droższa o około 3 zł. Pozdro
wookie Napisano 27 Września 2006 Napisano 27 Września 2006 Najpierw napisz jaka to piasta moze siadly zapadki np. dobrze by bylo ja rozebrac i sprawdzic.
Habibek Napisano 27 Września 2006 Napisano 27 Września 2006 zapadki to z pewnością nie są, bembenek kręci się tylko w jedną stroną nawet jeśli doszłoby do zablokowania zapadek to jedynym tego symptomem byłby brak wolnego biegu i najzwyczajniej trzebaby było ciągle kręcić korbą To z pewnością ośka
wookie Napisano 27 Września 2006 Napisano 27 Września 2006 Na pewno warto rozebrac bo nigdy nie wiadomo tak do konca :]
czeki Napisano 30 Września 2006 Napisano 30 Września 2006 mi stukało i były to zbyt mocno skręcone łożyska
sibik Napisano 3 Października 2006 Napisano 3 Października 2006 zapewne miałeś luzy na łożyskach i tak sobie jeździłeś i zniszczyłeś pewnie miski albo tak jak powiedział poprzednik za mocno je skręciłeś i tak samo zniszczyłeś miski (łoża albo jakoś tak) ewentualnie kulki się zkwadraciły i musisz je wymienić.
czeki Napisano 3 Października 2006 Napisano 3 Października 2006 Ja miałem jakiś czas za mocno skręcone, ale nic się nie uszkodziło. Moze nie bedzie tak źle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.