Skocz do zawartości

[Luzy na kierownicy] - brak łożysk ?

sisi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam nowy rower (z marketu) ale z wyższej półki. Niestety... po odebraniu widzę że nie da się zniwelować luzu między sztycą a ramą, mocniejsze skręcenie górnej śruby powoduje odrazu opór i metaliczne tarcie, popuszczenie -śruba luźno...  Sprawdziłem w drugim swoim rowerze są tam łożyska, u mnie nie ma - wada fabryczna czy tak ma być ?

post-202603-0-27321800-1488567560_thumb.jpg

post-202603-0-48364100-1488567562_thumb.jpg

post-202603-0-26570400-1488567580_thumb.jpg

Napisano

ja tu łożysk nie widzę :)  to dlaczego po skręceniu trze metal o metal i nie można tego ustawić?.... co może tu nie grać ?

Napisano

Albo masz poskładane w złej kolejności, albo jest za mało smaru, albo nie potrafisz znaleźć "momentu" dokręcenia. Wyjmij widelec, rozbierz stery i złóż w poprawnej kolejności. 

Napisano

Gdzie tu widać łożyska maszynowe?

Według mnie są to zwykłe tanie stery oparte o wianki. Trzeba by było rozebrać i zerknąć do środka.

Napisano

łożysko maszynowe.

Gdzie ty takie coś widzisz? Ten plastikowy, srebrny pierścień ma za zadanie tylko ustabilizować całość podczas skręcania oraz w pewnym stopniu uszczelnić łożysko na wianku. Widać je w głębi, między rurą sterową widelca a bieżną (jest nawet zielony smar do łożysk tocznych).

Napisano

Hej, mam nowy rower (z marketu) ale z wyższej półki. Niestety...
rowery kupuje się w sklepie rowerowym a nie na stoisku mięsnym i obojętne jest to na której on półce stoi, market to market, oni zarabiają na masówce  
Napisano

Wielkie dzięki za porady koledzy, łożyska faktycznie są   :) Musiałem głębiej zajrzeć by znaleźć przyczynę.... po wyjęciu amora zauważyłem opiłki i startą sztycę, problemem okazał się wadliwy spaw wewnątrz. Więc młotek, maizel i jakoś po dłuższym czasie ubijania  odpadł kawałek aluminium i po złożeniu wszystko jest tak jak być powinno :)

Co najlepsze.... producent roweru  (przynajmniej rama) to Niemcy ....

Reszta na foto :)

post-202603-0-40930900-1488617392_thumb.jpg

Napisano

Rower może być mejd in dżermany, bo w wielu krajach nadal są montownie rowerów. Rama jest jednak na 99 procent wykonana w Azji i jak widać elementy składowe oraz obróbka po spawaniu jest kiepska. 

Napisano

może tak być nie zaprzeczam :) szkoda bo tani nie był, no ale naprawiłem sam - inaczej poszedłby na conajmniej 2 tygodnie na serwis :)

Napisano

Tani nie był? Co to oznacza? Żeby zaraz się nie okazało że mogłeś kupić fajny firmowy sprzęt a kupiłeś coś w markecie  :thumbsup:

Napisano

Skoro nie był tani to bym kupił za tę pieniądze rower jakiegoś sprawdzonego producenta.

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

Napisano

kolego przechodziłem sprawdzonych producentów - Wheeler, Merida, Arkus, Kross - wszystko to jedno i to samo obecnie.

Napisano

Wiesz co, patrząc na fotki które załączyłeś to nie koniecznie, ale kupiłeś to co uznałeś za odpowiednie, Twój wybór :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...