sisi Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Hej, mam nowy rower (z marketu) ale z wyższej półki. Niestety... po odebraniu widzę że nie da się zniwelować luzu między sztycą a ramą, mocniejsze skręcenie górnej śruby powoduje odrazu opór i metaliczne tarcie, popuszczenie -śruba luźno... Sprawdziłem w drugim swoim rowerze są tam łożyska, u mnie nie ma - wada fabryczna czy tak ma być ?
SovaLTD Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Na pierwszym zdjęciu widać, że jest łożysko tylko go nie wyciągnąłeś do góry. Wyjmij amortyzator to będziesz mógł wyjąć łożyska.
sisi Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 a nie powinno tam być kulek? czy to są jakieś bezkulkowe (koszykowe)
talento259 Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Są to łożyska kulkowe na wianku, widać je nawet na Twoich zdjęciach.
sisi Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 ja tu łożysk nie widzę to dlaczego po skręceniu trze metal o metal i nie można tego ustawić?.... co może tu nie grać ?
talento259 Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Albo masz poskładane w złej kolejności, albo jest za mało smaru, albo nie potrafisz znaleźć "momentu" dokręcenia. Wyjmij widelec, rozbierz stery i złóż w poprawnej kolejności.
SovaLTD Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Są to łożyska kulkowe na wianku Kulkowe na wianku? Na pierwszym zdjęciu widzę łożysko maszynowe.
Gość Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Gdzie tu widać łożyska maszynowe? Według mnie są to zwykłe tanie stery oparte o wianki. Trzeba by było rozebrać i zerknąć do środka.
talento259 Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 łożysko maszynowe. Gdzie ty takie coś widzisz? Ten plastikowy, srebrny pierścień ma za zadanie tylko ustabilizować całość podczas skręcania oraz w pewnym stopniu uszczelnić łożysko na wianku. Widać je w głębi, między rurą sterową widelca a bieżną (jest nawet zielony smar do łożysk tocznych).
eloo Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 to sa stery kulkowe cardidge. np https://www.######.pl/product-pol-6621-Stery-aluminiowe-NECO-H-148M-1-1-8Ahead-zintegrowane-cartridge-czarne.html jak wyjmie się ten cienki plastikowy pierścień z miski sterów to dostaniesz się do łożysk, tylko uważaj bo w niektórych zamiast wianków są kulki luzem
grande1970 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Hej, mam nowy rower (z marketu) ale z wyższej półki. Niestety... rowery kupuje się w sklepie rowerowym a nie na stoisku mięsnym i obojętne jest to na której on półce stoi, market to market, oni zarabiają na masówce
sisi Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 Wielkie dzięki za porady koledzy, łożyska faktycznie są Musiałem głębiej zajrzeć by znaleźć przyczynę.... po wyjęciu amora zauważyłem opiłki i startą sztycę, problemem okazał się wadliwy spaw wewnątrz. Więc młotek, maizel i jakoś po dłuższym czasie ubijania odpadł kawałek aluminium i po złożeniu wszystko jest tak jak być powinno Co najlepsze.... producent roweru (przynajmniej rama) to Niemcy .... Reszta na foto
tobo Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Rower może być mejd in dżermany, bo w wielu krajach nadal są montownie rowerów. Rama jest jednak na 99 procent wykonana w Azji i jak widać elementy składowe oraz obróbka po spawaniu jest kiepska.
sisi Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 może tak być nie zaprzeczam szkoda bo tani nie był, no ale naprawiłem sam - inaczej poszedłby na conajmniej 2 tygodnie na serwis
Gość Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Tani nie był? Co to oznacza? Żeby zaraz się nie okazało że mogłeś kupić fajny firmowy sprzęt a kupiłeś coś w markecie
slawek_84 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Skoro nie był tani to bym kupił za tę pieniądze rower jakiegoś sprawdzonego producenta. Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
sisi Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 kolego przechodziłem sprawdzonych producentów - Wheeler, Merida, Arkus, Kross - wszystko to jedno i to samo obecnie.
Gość Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Wiesz co, patrząc na fotki które załączyłeś to nie koniecznie, ale kupiłeś to co uznałeś za odpowiednie, Twój wybór
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.