Skocz do zawartości

[błotniki pełne] SKS Bluemels Racer do przełajówki 700x28 + 700x35

LuckyLuke08

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów :)

Potrzebuję porady. Chciałbym do swojego Treka 720 dołożyć błotniki SKS Bluemels. 

Opony wiosenno/letnio/jesienne, których używam, to Shwalbe Marathon 700x28, natomiast zimowe Shwalbe winter 700x35. 

Ponieważ chciałbym, żeby błotniki były maksymalnie dopasowane rozważam wersję 35mm i 42mm. 

Obydwie opony pasują do błotnika 42mm. 

Ale przez 3/4 roku lepiej wyglądałyby pewnie błotniki 35mm (do opony 28mm). 

Pytanie brzmi: czy opona 700x35 nie wejdzie w ogóle w widełki błotnika czy jej niekompatybilność to tylko kwestia słabej ochrony?

Z tą przymiarką nie jest tak prosto, bo jednak jesteśmy jeszcze poza sezonem i nie wszędzie wszystko jest, a szkoda mi czasu, żeby szukać to tu, to tam ;)

To zdecyduję się na błotnik 35mm. Jestem w stanie zaakceptować gorszą ochronę zimą. I tak dużo mniej wtedy jeżdżę.

Dzięki! :)

Wlasnie wczoraj próbowałem zainstalowac SKS bluemels 45mm do Treka 7.3Fx disc na oponach 700x35C, i poległem ...mimo że sks dodał do nich dystanse pozwalajace "obejsc" zacisk hamulca, to w miim przypadku są one za krótkie, bo zacisk mechaniczny a w zasadzie jego ramie wystaje "bardziej" ;-). Myslalem ze załatwie sprawe w 15min i niestety, musze poczekac na weekend.bo chyba bede musial przykrecic błorniki w pkt montazowe znajdujace sie w połowie widła i  przyciac  i podgiac pręty. Co do szerokosci błotnika, to ja bym nie brał na styk tylko ciut szersze, aby opona się ładnie w nich schowała.

No i hmmm 35mm wedlug producenta sa: Przeznaczenie: rowery z kołami 28 cali, opona 700x18/28C.

Moim zdaniem to błotnik 35mm z opona 35mm nie zadziała. bedzie waliło mocno bokami. No i zimowa opona z klockami moze wymusic znaczne odsuniecie błotnika od opony.

Co do szerokosci błotnika, to ja bym nie brał na styk tylko ciut szersze, aby opona się ładnie w nich schowała.

Będzie ciut szerszy od opony letniej 700x28 używanej 3/4 roku.

Nie chcę przez używaną stosunkowo krótko oponę zimową mieć przez pozostałe 3 pory roku błotnik szerszy niż potrzeba. 

Najwyżej zimą będzie bez błotników...

O Panie, Zima bez błotnikow, zależy przy jakiej pogodzie smigasz, ja staram sie codziennie .... Wczoraj jechalem bez błotnikow, jakims cudem nie musiałem wydłubywać piachu z oczu i zębów. Za to pod tyłkiem piaskownica. (Ścieżki nie sa jeszcze odkurzone po sypaniu piachem).

robie odwrotnie i jezdze rowrerem z błotnikami tylko w zimie :>

Z moich doswiadczeń wynika, że opona musi sie chowac w błotniku, im baedziej tym lepiej (oczywiscie nie ma tez co przewsadzac) ale rozsadnie dopoasowany błotnik powinien byc od 3 do 5mm szerszy od uzywanej opony (na stronę).  A to dlatego, że spora czesc wody wylatuje z pedem powietrza, i wydostaje sie to bokiem miedzy oponami a błotnikiem. Dosc skutecznie wali to po butach, zarowno przód jak i tył. Twarz i plecy beda czyste, ale po nogach bedzie dawało.

Za wąski błotnik czasem dzwoni, trze  o oponę no i nie wyłapuje dobrze, za szeroki to wiadomo ... wyglada dziwnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...