LuckyLuke08 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam forumowiczów Potrzebuję porady. Chciałbym do swojego Treka 720 dołożyć błotniki SKS Bluemels. Opony wiosenno/letnio/jesienne, których używam, to Shwalbe Marathon 700x28, natomiast zimowe Shwalbe winter 700x35. Ponieważ chciałbym, żeby błotniki były maksymalnie dopasowane rozważam wersję 35mm i 42mm. Obydwie opony pasują do błotnika 42mm. Ale przez 3/4 roku lepiej wyglądałyby pewnie błotniki 35mm (do opony 28mm). Pytanie brzmi: czy opona 700x35 nie wejdzie w ogóle w widełki błotnika czy jej niekompatybilność to tylko kwestia słabej ochrony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Te błotniki mają duży zakres regulacji. Same widełki są znacznie szersze od błotnika (mocowanie prętów) Najlepiej podjedź do jakiegoś sklepu i poproś o przymiarkę..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyLuke08 Napisano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Z tą przymiarką nie jest tak prosto, bo jednak jesteśmy jeszcze poza sezonem i nie wszędzie wszystko jest, a szkoda mi czasu, żeby szukać to tu, to tam To zdecyduję się na błotnik 35mm. Jestem w stanie zaakceptować gorszą ochronę zimą. I tak dużo mniej wtedy jeżdżę. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Wlasnie wczoraj próbowałem zainstalowac SKS bluemels 45mm do Treka 7.3Fx disc na oponach 700x35C, i poległem ...mimo że sks dodał do nich dystanse pozwalajace "obejsc" zacisk hamulca, to w miim przypadku są one za krótkie, bo zacisk mechaniczny a w zasadzie jego ramie wystaje "bardziej" ;-). Myslalem ze załatwie sprawe w 15min i niestety, musze poczekac na weekend.bo chyba bede musial przykrecic błorniki w pkt montazowe znajdujace sie w połowie widła i przyciac i podgiac pręty. Co do szerokosci błotnika, to ja bym nie brał na styk tylko ciut szersze, aby opona się ładnie w nich schowała. No i hmmm 35mm wedlug producenta sa: Przeznaczenie: rowery z kołami 28 cali, opona 700x18/28C. Moim zdaniem to błotnik 35mm z opona 35mm nie zadziała. bedzie waliło mocno bokami. No i zimowa opona z klockami moze wymusic znaczne odsuniecie błotnika od opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyLuke08 Napisano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Co do szerokosci błotnika, to ja bym nie brał na styk tylko ciut szersze, aby opona się ładnie w nich schowała. Będzie ciut szerszy od opony letniej 700x28 używanej 3/4 roku. Nie chcę przez używaną stosunkowo krótko oponę zimową mieć przez pozostałe 3 pory roku błotnik szerszy niż potrzeba. Najwyżej zimą będzie bez błotników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 O Panie, Zima bez błotnikow, zależy przy jakiej pogodzie smigasz, ja staram sie codziennie .... Wczoraj jechalem bez błotnikow, jakims cudem nie musiałem wydłubywać piachu z oczu i zębów. Za to pod tyłkiem piaskownica. (Ścieżki nie sa jeszcze odkurzone po sypaniu piachem). robie odwrotnie i jezdze rowrerem z błotnikami tylko w zimie :> Z moich doswiadczeń wynika, że opona musi sie chowac w błotniku, im baedziej tym lepiej (oczywiscie nie ma tez co przewsadzac) ale rozsadnie dopoasowany błotnik powinien byc od 3 do 5mm szerszy od uzywanej opony (na stronę). A to dlatego, że spora czesc wody wylatuje z pedem powietrza, i wydostaje sie to bokiem miedzy oponami a błotnikiem. Dosc skutecznie wali to po butach, zarowno przód jak i tył. Twarz i plecy beda czyste, ale po nogach bedzie dawało. Za wąski błotnik czasem dzwoni, trze o oponę no i nie wyłapuje dobrze, za szeroki to wiadomo ... wyglada dziwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyLuke08 Napisano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Stąd też mój dylemat. Tzw problem świata pierwszego - różnica 7mm na szerokości błotnika No ale w drugą stronę - czy błotnik 42mm na oponie 700x28 to nie będzie niepotrzebna płetwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 a mierzyles ile efektywnie ma szerokosci Twoja opona 28C nadmuchana do cisnienia z ktorym smigasz ? DZis jestem w kombinacie na rowerze z 28C na przodzie, a błotnik według sprzedawcy ma 44mm to dkladnie ten. http://allegro.pl/blotniki-28-komplet-szare-tworzywo-z-drutami-i5610530665.html Moge Ci ciapnac fotke jak to wyglada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyLuke08 Napisano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Nie mierzyłem. Jeszcze ich nie założyłem. Zmierzę. Jeśli możesz wrzucić fotkę, to będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Fotosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyLuke08 Napisano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Bardzo dziękuję. Zamówiłem 42mm. Zobaczymy jak to będzie wyglądało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Moim zdanem dobrze zrobiles, wyglad bedzie calkiem dobry, a błotniki będą działać również przy kapciach 35C jak trzeba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.