Dadits Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Witam, zastanawiam się nad nowym plecakiem. Przez ostatnie 3 lata korzystałem z Deuter Race EXP Air i nie mogę powiedzieć złego słowa na jego temat jeśli chodzi o jazdę na rowerze. Jednakże potrzebuję czegoś nowego co będzie użyteczne zarówno do jazdy na rowerze oraz zwykłego noszenia na plecach. Deuter jest ok, jego wielkość mi odpowiada i generalnie przyzwyczaiłem się do niego. Niestety nie nadaje się on zbytnio do zwykłego noszenia na plecach gdyż stelaż podczas zwykłego noszenia cały czas podwija mi koszulkę co doprowadza mnie do szewskiej pasji. Potrzebuję plecak, najlepiej podobny do powyższego o podobnych rozmiarach, żeby było w nim można przewieźć komputer (15"), żeby był oddzielony od pleców (plecak dalej będzie wykorzystywany również podczas wycieczek rowerowych). Może jakieś propozycję?
dervill Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Futura 22 Deuter. Mam ten plecak już od ponad dwóch lat. Używam go codziennie. Jeżdżę z nim na rowerze w górach (mieszkam w Monachium. Użytkuje go w wysokich Alpach) Wybierałem ten plecak dość długo. Przymierzałem i chodziłem z obciążeniem po sklepie z prawie wszystkimi plecakami renomowanych form. I mogę stanowczo potwierdzić, że Deuter, fakt ceni się, ale wiesz za co płacisz. Mój po 2 latach bardzo intensywnego użytkowania nie ma wcale śladów użytkowania. Parę słów o nim: W góry: -idealny. Świetnie przenosi obciążenie na biodra nie obciążając ramion -wentylacja super. Plecy wiadomo przy wysiłku będziesz spocony, ale masz cały czas wentylację i komfort, że nic nie przylepia się do pleców - pakowność. Jest spory. w sumie nawet bym chyba teraz wybrał 28l, ponieważ plecy mają stelaż. Tam w tej przegródce mieści się idealnie bukłak i w sumie nic więcej, no może portfel. Jest ona wygięta co ogranicza jej użytkowość. Coś za coś. Natomiast komora główna świetnie pomieści laptopa w pokrowcu. Miej tylko na uwadze, że choć to jest 22 litry pojemności to przez wygięte plecy (co jest bardzo dużym atutem tego plecaka) przestrzeń pakowna nie jest jednolitym workiem, dlatego po wrzuceniu laptopa będziesz miał mniej miejsca na to by spakować coś podobnie sztywnego. Natomiast elastyczne rzeczy typu sweter itp. spokojnie upchniesz w wolnej przestrzeni. Musisz zobaczyć na żywo ten plecak to będziesz wiedział o co mi chodzi. Na rower: - bardzo wahałem się czy nie kupić, fakt bardzo drogi Deuter Trans Alpine Pro 28. I w sumie to dobrze, że go nie kupiłem bo on jest tylko na rower. Cały ciężar przenoszony jest na ramiona podczas chodzenia. Ja mam patent na mój plecak. Odpuszczam do końca paski na ramionach tak, że plecak częściowo (a czasami na wyprawy naprawdę jest obciążony) leży na siodełku. Zapinam pas biodrowy by mi nie skakał i jazda w górę. Jedynie ściśle go spinam do ciała podczas zjazdu. Na nartach też go używam. Przez to, że ma stelaż stanowi to też pewną ochronę. Jak masz jakieś pytania to pisz.
Dadits Napisano 2 Marca 2017 Autor Napisano 2 Marca 2017 Spójrz na ofertę Osprey'a Futura 22 Deuter. Przyglądałem się Osprey'owi - dokładnie model Talon 22 oraz wspomnianemu Futura 22 Deuter. Ładnie wyglądają, trzeba przyznać, Oba to wielkość 22L nie wiem czy to nie za dużo, przywykłem do trochę mniejszego. Moje 15L zmieści laptopa i jakieś pierdoły, to znaczy, że w 22 miałbym sporo wolnego miejsca co nie wiem czy do końca jest mi potrzebne, rzadko kiedy udało wypchać po brzegi deutera ( choć zdarzało się, może te kilka litrów by nie zawadziło ), czy wielkościowo bardzo te plecaki odstają od pleców? Nie mam niestety, na chwilę obecną możliwości sprawdzenia tych plecaków na żywo.
Mod Team sznib Napisano 3 Marca 2017 Mod Team Napisano 3 Marca 2017 Sprawdź jeszcze Camelbaka: http://allegro.pl/camelbak-hawg-nv-plecak-z-buklakiem-3l-charcoal-i6559776997.html Ma dość ciekawy system nośny
Dadits Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 Sprawdź jeszcze Camelbaka: CAMELBAK HAWG NV PLECAK Z BUKŁAKIEM 3L CHARCOAL (6559776997) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Ma dość ciekawy system nośny Wygląda fajnie, polecasz go będąc posiadaczem tego modelu? Mógłbyś opisać go w kilku zdaniach,proszę.
Dadits Napisano 6 Marca 2017 Autor Napisano 6 Marca 2017 Jest ktoś jeszcze w stanie polecić jakiś plecaczek?
KryMar1983 Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Ja mając Camelbak Mule NV z tym samym systemem co w/w Hawg jestem mega zadowolony. Ostatni wypad 70km po Jurze i zero dyskomfortu czy innych takich z pełnym bukłakiem jedzeniem itp.
Dadits Napisano 6 Marca 2017 Autor Napisano 6 Marca 2017 Ja mając Camelbak Mule NV z tym samym systemem co w/w Hawg jestem mega zadowolony. Ostatni wypad 70km po Jurze i zero dyskomfortu czy innych takich z pełnym bukłakiem jedzeniem itp. Też mi wpadł w oko, tylko zastanawiałem się czy zmieści mi się w nim np laptop? Bo jednak plecak litrowo jest mniejszy od reszty a nawet jest mniejszy od posiadanego cały czas deutera a już w nim laptop wchodzi 'na styk'. Pomieści 15"6?
Branza Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Kupiłem plecak Deuter Race EXP Air 12l. Teraz zastanawiam się czy nie lepszy byłby Deuter Compact EXP 12. Wydaje mi się że ma lepszą organizacje przegród w środku i będzie lepiej leżał na plecach podczas jazdy ( ma lepszą bryłę ). Plecak będzie używany z bukłakiem na kilkugodzinnych wypadach po bezdrożach i czasem na całodobowych wycieczkach MTB w Bieszczadach. Uda mu się też zaliczyć uczestnictwo w maratonach CK. Dzięki za pomoc !!
KryMar1983 Napisano 10 Marca 2017 Napisano 10 Marca 2017 Oj nie widze laptopa w Mule NV... może w miejsce bukłaka ale 15" hmm Compact z Deutera ma dla mnie przewage z racjii porządku jaki można zachować i kształ nie grucha;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.