Skocz do zawartości

[piasty] Łożyska w piastach Novatec D042SB

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Niedawno zauważyłem lekki luz na piaście podejrzewam, że jedno z łożysk się zaczęło sypać. Chcę zamówić nowe i przy okazji wymienić wszystkie. Jeżdżę na nich od 1.5 roku - od chwili gdy została włożona nowa piasta novateca. W tym czasie łożyska/piasta przejechała około 18000km. Więc tak naprawdę już pora na ich wymianę. Nie mogłem się dokopać do informacji który to model łożysk. Google pokazuje raz łożyska 6000 2rs, a raz 6001 2 rs. Chciałbym je zamówić zanim rozbiorę piastę i stąd pytanie o symbol łożyska który jest w środku. 

Druga sprawa to chciałbym uniknąć chińszczyzny. Jakich firm polecacie łożyska? 

I już poza konkursem, z przodu mam piastę D041SB na 99% będą tam inne łożyska. jakie?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Napisano

ja polecam FAG, mają bardzo dobrej jakości uszczelki, jak się rozbiera te oryginalne z novateca to owszem, jest warga ale ona się trzyma dość przeciętnie, a te z FAGa to ciężko wydłubać, czuć kawał dobrego plastiku, metalu i gumy. Płaciłem po 8 zeta za sztukę w centrum serwisowym Bosch w Gdańsku.

Nie wiem natomiast gdzie znalazłeś info, że piasta ta ma łożyska 6000 bo wg moich wszystkich źródełek do jakich dotarłem masz łożyska 6001.

To jest dokładnie to czego potrzebujesz:

http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-6001-2rs-12x28x8mm-fag-i6579785279.html

Nie kupuj łożysk C3 mimo, że niektórzy tak radzą. C3 są do wysokotemperaturowych i wysokoobrotowych sprzętów, np alternatorów.

A jak chcesz o włos taniej to pomyśl o FŁT albo ZVL. Chińczyków za złotówkę kupować nie warto, ale gdybyś jednak takiego wybrał to otwórz je i wymień smar bo w tanich łożyskach często smaru jest śladowa ilość, przez co są słabo uszczelnione i szybko się poddają.

A w piaście D041SB też masz łożyska 6001 2RS

Napisano

Cervandes

Wielkie dzięki za odpowiedź. O chińczykach nawet nie myślę, dopuszczam nawet 20 zł za łożysko, z chińczykami miałem już okazję się spotkać kilka lat temu i wiem że szkoda kasy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...