Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Witam, dziś odebrałem paczkę z nowym rowerem rozpakowałem złożyłem i okazało się, że tylny hamulec nie hamuje. Jest to Shimano M396. Jakieś pomysły co mogło się stać ? Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Co to znaczy nie hamuje? Tłoczki się nie wysuwają, klamki nie idzie nacisnąć? Opisz co się dzieje, bo nikt tu magicznej kuli nie posiada Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 Klamka nie stawia oporu, jest luźna. Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Prawdopodobnie zapowietrzony. Rozumiem, że rower kupiłeś wysyłkowo? Możesz sam je odpowietrzyć, albo skontaktuj się ze sklepem, bo tak nie powinno być w nowym rowerze. Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 A nic nie cieknie z tyłu? Tarcza nie jest tłusta? Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 Nic nie cieknie i nie jest tłuste, kiedy nacisnę klamkę do końca hamuje lekko, tak jakby klocki słabo dociskały tarczę, może to problem z regulacją ? Dzwoniłem do sprzedawcy i serwisant powiedział mi, że rower powinien być złożony w serwisie rometa i na ten moment on mi nie pomoże... Cytuj
Ychu Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Nic nie cieknie i nie jest tłuste, kiedy nacisnę klamkę do końca hamuje lekko, tak jakby klocki słabo dociskały tarczę, może to problem z regulacją ? To nie kwestia regulacji. Hamulce hydrauliczne mają taką siłę ścisku , że bez problemu by ci przegięły tarczę gdyby zacisk nie był równo ustawiony. Ewidentnie masz zapowietrzony hamulec. Dzwoniłem do sprzedawcy i serwisant powiedział mi, że rower powinien być złożony w serwisie rometa i na ten moment on mi nie pomoże... Mogłeś nie mówić , że sam składałem chociaż to na nic nie powinno mieć wpływu. Towar niezgodny z umową i tyle. Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 I w tym wypadku mam go odpowietrzyć sam czy oddać do serwisu rometa ? Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 A jak kupowałeś to rower miał być gotowy do jazdy ( poza odkręconym kołem) czy do samodzielnego złożenia? Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Wstępnie złożony, przykręcałem tylko kierownice i przednie koło. Nic nie zrobię w piątek udam się do serwisu rometa i tak muszę podbić kartę gwarancyjną. Edytowane 1 Marca 2017 przez Rurek5000 Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 A jaki to sklep? Trzeba by było zerknąć na regulamin, ale wydaje mi się że coś takiego jak zapowietrzony hamulec nie powinno mieć miejsca. Z drugiej strony bardzo często jest tak że w internecie rower jest taniej bo jest wysyłany tak jak dostali go od producenta, przy kupnie w sklepie stacjonarnym jest droższy bo wliczona jest cena pierwszego pełnego serwisu i regulacji na miejscu. Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 Rozmawiałem ze sprzedawcą i powiedział mi, że odpowietrzanie hamulca wchodzi w skład "przygotowania do jazdy". Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Rozmawiałem ze sprzedawcą i powiedział mi, że odpowietrzanie hamulca wchodzi w skład "przygotowania do jazdy". I że niby sam masz to wykonać? Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Trochę nie rozumiem, jeden Ci mówi że powinno to być zrobione a drugi że Romet jest za to odpowiedzialny? Trochę niejasno piszesz. Dużo taniej kupiłeś ten rower w internecie? Edytowane 1 Marca 2017 przez skom25 Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 I że niby sam masz to wykonać? Nie, mam się udać do Rometa i tam mi wszystko zrobią, za dodatkową opłatą :/ Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Nic nie zrobię w piątek udam się do serwisu rometa i tak muszę podbić kartę gwarancyjną. To jak tam będziesz, to powiedz, że masz zapowietrzony hamulec, POWINNI go odpowietrzyć na miejscu. Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Zanim powędrujesz tam z rowerem to zadzwoń i zapytaj czy będzie to odpłatne itd. Jeżeli tak, to powiedz żeby się wypchali i kup samemu olej + akcesoria. Wydajesz 20 zł a będziesz miał na przyszłość. No chyba że boisz się robić samemu, wtedy wielkiego wyboru nie masz. Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Nie, mam się udać do Rometa i tam mi wszystko zrobią, za dodatkową opłatą :/ Dziwny jakiś ten sklep, wg. mnie rower powinien być przygotowany do jazdy, czyli przykręcasz kierę i inne pierdoły i jedziesz. Jeśli przerzutki nie są wyregulowane, hamulce nie działają tak jak powinny, serwis powinien to zrobić na miejscu ale za darmo, a nie pobierać za to opłatę, szczególnie, że rower jest nowy, a nie używany. Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Trochę nie rozumiem, jeden Ci mówi że powinno to być zrobione a drugi że Romet jest za to odpowiedzialny? Trochę niejasno piszesz. Dużo taniej kupiłeś ten rower w internecie? Jest to Romet rambler 3.0 27,5 rocznik 2015 i dałem za niego 2000zł. Sprzedawca powiedział, że mam się udać do rometa i przy podbijaniu karty gwarancyjnej oni przygotują rower do jazdy i wtedy odpowietrza mi hamulec. Możliwe, że romet zrobi to bez dodatkowej opłaty bo mam paragon i kartę gwarancyjna. Edytowane 1 Marca 2017 przez Rurek5000 Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Sprzedawca powiedział, że mam się udać do rometa i przy podbijaniu karty gwarancyjnej oni przygotują rower do jazdy i wtedy odpowietrza mi hamulec. No i trzeba było tak od razu Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Strasznie to zakręcone i zastanawiam się jaki w ogóle jest sens zamawiania z internetu skoro i tak trzeba lecieć do sklepu na regulację itd Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Sens jest taki, że tego roweru nie ma w sprzedaży, i jest przeceniony, katalogowo kosztuje 2600zł. Myślicie, że mogę tym rowerem podjechać pod serwis ? Edytowane 1 Marca 2017 przez Rurek5000 Cytuj
SovaLTD Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Myślicie, że mogę tym rowerem podjechać pod serwis ? Przecież napisałeś, że sprzedawca mówił, żebyś podjechał podbić kartę i ,że Ci odpowietrzą hamulce, więc co się pytasz? Dzwoniłeś do tego serwisu czy nie? Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 No i właściwie co oznacza że musisz podjechać do Rometa? Ja coś czuję że nie będzie to darmowa usługa... Cytuj
Rurek5000 Napisano 1 Marca 2017 Autor Napisano 1 Marca 2017 Widocznie użyłem złych słów, mam się udać do ich serwisu tak kazał mi serwisant ze sklepu w którym kupiłem rower o tym (zapomniałem powiedzieć), do serwisu rometa dzwonię jutro. Przepraszam bo troszkę namieszałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi