J67 Napisano 28 Lutego 2017 Napisano 28 Lutego 2017 Witam. Chciałbym założyć do starego roweru z mufą suportową bez gwintów średnicy 40 mm i długości 73 mm - korbę z ramionami 165 mm i zębatką (jedną) 50T z opcją wymiany. Korby z krótkimi ramionami są rzadziej spotykane, a już jako używki - prawie wcale. Najtańszą znalazłem taką: http://e-bmx.pl/opis/3064273/korba-prowheel-solid.html Oczywiście zębatka do niej dołączona nie jest mi potrzebna, ale zazwyczaj każdy sprzedaje korbę z tarczą i zazwyczaj nie taką, jaka jest potrzebna . Może się da zamienić. Suporty kulkowe z miskami wbijanymi są dostępne i niedrogie: https://cyklisci.com/suport_kwadrat_128mm_miski_wbijane_40mm_ch-622,94,8826.html ale długość osi to 127 - 132 mm, a do tej korby (i do innych, podobnych, które oglądałem) zalecana jest - ok. 110 mm (dla linii łańcucha 45 mm, która to powinna mi odpowiadać) Czy można w takiej sytuacji przykręcić tarczę z drugiej strony, a w razie potrzeby użyć zwykłych śrub M8 i podkładek? To nie będzie ostre koło, więc pływanie tarczy w granicach 1 - 2 mm - nie powinno mieć znaczenia. I jeszcze pytanie dodatkowe: Dostępne są również wkłady suportu na maszynach do mufy bez gwintów fi 40 mm https://www.rowerystylowe.pl/p-3451/suport-wbijany-sun-race-127mm/w-2911/o-40-mm z tym, że do mufy 68 mm. Czy da się go zamontować do dłuższej? A jeśli tak, to jeszcze jedno pytanie: czy warto? Czy są trwalsze i lepiej uszczelnione od kulkowych - w stopniu równoważącym wyższą cenę?
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2017 Mod Team Napisano 1 Marca 2017 Problem polega na tym że chcesz korby z jednego roweru do innego. Korba jaką podąłeś jest przeznaczona do starych ram szosowych a ty masz, bliżej nie określony rower, podejrzewam że miejski. Stad problem. Zębatkę oczywiście dał oby sie zamontować od wewnątrz, o ile korba jest do tego przystosowana. A nikt ci lepiej nie powie jak sprzedawca. czy warto? Czy są trwalsze i lepiej uszczelnione od kulkowych - w stopniu równoważącym wyższą cenę? Czy warto, to twoja kwestia, ja nawet nie wiem jaki masz rower. Czy sa inne lepsze suporty - oczywiście, czy w tym rozmiarze ... tego nie wiem, prawdopodobnie nie. Najlepiej by było chyba kupić - dorobić adapter wciskany na BSA i mieć z głowy. kupujesz każdy suport do każdej korby i masz 90% pewności ze nie będzie problemów.
J67 Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 Zadałeś mi dobry temat z tym adapterem. Będę szukał. Rozumiem, że wkład suportu z gwintami BSA (są chyba tylko na 68 mm, ewentualnie - 70) - da się włożyć do szerszej mufy w konfiguracji z adapterem? To rower miejski, a może nawet bardziej wiejski . Ma być z niego - turystyczny, ale bardziej szybki, niż ładowny. Napęd 1x5 - bardzo ułomny - stąd trzeba starannie dobrać korbę. Wyliczyłem, że potrzeba mi 50 zębów, żeby mieć jakieś przydatne przełożenia. Czytałem, że często - przerabiając szosę na o.k. - wywalali młynek i blat przykręcali na jego miejsce. Stąd ten pomysł. Korba, do której dałem linka, to przykładowa - chyba jedna z najtańszych. Rower tak wyglądał, jak go kupiłem:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.