Skocz do zawartości

[Obręcze] Zmęczenie materiału i pytanie

cubson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower od 2005 roku. Przejechałem kupę kilometrów, ale nie powiem ile, bo nie zawsze jeździłem z licznikiem. W 2016 roku pękła rama, sztyca i mostek, więc kupiłem nowe. Dodam, że te wszystkie pęknięte części były alu. I teraz pytanie odnośnie obręczy, bo też są alu, a zwą się Mavic XM117. Czy w niedługim czasie mogę się spodziewać pęknięcia obręczy? Czy ktoś ma doświadczenie w tej materii? Jeżeli ma pęknąć kilkadziesiąt kilometrów od domu to lepiej nowe kupić i mieć spokój.

W razie co mam na oku to (mam rower 26" i V-brakes):

https://rowerplus.pl/kola-26-cali/626-kolo-26-cali-shimano-deore-hb-m590-fh-m590-mavic-xm317.html

Szprychy w tym zestawie to CN.

Napisano

Obręcze nie pękają ze zmęczenia materiału. Jak już to może wyrwać Ci się nypel. Więc przy okazji kontroli centrowania warto po prostu obejrzeć okolice nypli, i dopiero jak zaczną pojawiać się pęknięcia (na początku niezbyt poważne rysy) to wtedy zmieniałbym koła. 

Napisano

No to obręcz powoli zaczyna Ci pękać. Teoretycznie da się na tym jeździć i to całkiem długo, ale bezpieczniej zostawić sobie takie koło do jakiegoś mieszczucha czy zimówki (albo oddać/sprzedać do takich zastosowań) i zmienić koło. 

Przejrzyj sobie też przód choć tył jest bardziej obciążony i to on zwykle pęka. 

A co do konkretnego koła to może być ten Mavic, możesz też poszukać czegoś na Novatec-u D042SB, szprychach CN Spoke i jakiejś obręczy pod v-ki, może nawet kapslowanej to dłużej pociągnie. Nie pamiętam za ile składałem kiedyś takie koło ale chyba koło 250 zł wyszło. 

Czemu o tym piszę - piasty Shimano, nawet z wyższych serii nie mają jakieś specjalnie dobrej opinii. No i jak postawisz na piastę na łożyskach to będzie bardziej trwała i wygodniejsza w obsłudze. 

Napisano

Ew. można kupić sobie trochę czasu dając podkładkę pod nypel (skoro nie kapslowana obręcz, to zwiększy powierzchnie oparcia), ale raczej gra nie warta świeczki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...