Skocz do zawartości

[Chwyty Ergon] Chwyty Ergon GE1

siemalysy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema ;-)

Powoli myślę już o powrocie na rower. Muszę wymienić gripy. Obecne ESI są już zużyte,obdarte. Wpadły mi w oko chwyty ERGON GE1. Z opisu wynika, że są przeznaczone m.in. do enduro. Używa ktoś tego modelu w rowerze MTB. Macie jakieś doświadczenia z tymi chwytami?

Pozdrawiam

Michał

Napisano

Witam, używam tych gripów od zeszłego sezonu i polecam każdemu, kto narzeka na swoje obecne :)

Baaaardzo dobrze leżą w dłoni, jednak są dość mocno dopasowane i trzeba mieć odpowiednią wielkość dłoni ( nie wiem czy są inne rozmiary). Są wygodne lecz guma nie jest mięciutka jak puszek, tylko raczej twarda, więc trzeba używać rękawiczek, bo będą odciski. Jak kupowałem rękawiczki, to po konsultacjach ze sklepem doradzono mi rękawiczki z małymi poduszeczkami ze względu na dopasowanie tych gripów do dłoni, większe wkładki mogły by sprawiać dyskomfort. Oczywiście plus za śrubę mocującą chwyty do kiery.

Jedynym minusem jak dla mnie był brak zaślepki na końcach i musiałem kombinować jak wyciąć dziurę, żebym mógł wsadzić rogi, ale sobie poradziłem, nawet opisałem to w tym temacie:

https://www.forumrowerowe.org/topic/197692-chwyty-jak-wyciac-otwor-pod-rogi/?hl=ergon+ge1

Najlepiej chyba podsumował te chwyty kolega z forum @@Wooyek, pisząc o nich podczas testu roweru:

"Gripy Ergon GE1 – produkt typu „love or hate”. Ja w pierwszym teście określiłem je jako „całkiem fajne”, po całym sezonie zmieniam to na: „najlepsze!"

Popieram tą wypowiedź, lepszych jeszcze nie miałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...