Onthor Napisano 27 Lutego 2017 Napisano 27 Lutego 2017 Hej, chciałem dzisiaj zrobić serwis sterów w moim Krossie Levelu B3. Wcześniej serwisowałem stery, tylko że w innym rowerze, i w tym spodziewałem się tego samego - wianka z kulkami ale niestety, po odkręceniu i próbie zdjęcia amortyzatora wysypały mi się kulki z dolnego łożyska niestety odnoszę wrażenie że część się zgubiło, poza tym nie mam pomysłu jak to wsadzić i zamontować bo rozsypują się przy każdej próbie - stąd pytanie, czy da się zmienić te luźne kulki na tradycyjny wianek? I jaki wybrać? Stery w tym rowerze to Feimin H835B, niestety na internecie jest 0 informacji na temat tego wynalazku
firefoks Napisano 27 Lutego 2017 Napisano 27 Lutego 2017 Można zmienić na tradycyjny wianek ale luźne kulki mają tę zaletę,że wchodzi ich więcej i są mniejsze naciski jednostkowe na kulkę. Ja nawet w dwóch swoich rowerach przeszedłem z wianków na same kulki. A składa się te kulki banalnie prosto - na smar
Onthor Napisano 27 Lutego 2017 Autor Napisano 27 Lutego 2017 okej a co zrobić ze zgubionymi kulkami? dokupię gdzieś takie? szukałem ich ale gdzieś powpadały :/ i jak ich rozmiar dobrać? nie mam jak ich zmierzyć
firefoks Napisano 27 Lutego 2017 Napisano 27 Lutego 2017 --------> sklep rowerowy A najlepiej zmień stery na maszynowe
Witboj Napisano 1 Marca 2017 Napisano 1 Marca 2017 Zgubione kulki mają dokładnie taki sam rozmiar, jak te co Ci zostały. Kulek ma być tyle, żeby wydawało się , że wejdzie jeszcze jedna ale zostawisz to miejsce, czyli musi być trochę luzu. W zasadzie kulki rowerowe są przeważnie calowe dlatego najprościej zmierzyć specjalnym narzędziem rowerowym Parktool SBC-1, którego pewnie nie masz - czyli musisz użyć suwmiarki. Wkładasz jak już koledzy wytłumaczyli - "wklejasz" na smar. Jeżeli chcesz zmienić na wianek to szukasz takiego, żeby rozmiar kulki był identyczny jak twoich (tylko będzie ich mnie w wianku)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.